9o ΑMARI GREEN FESTIVAL: Τέσσερις ημέρες γεμάτες δράσεις, πολιτισμό και διασκέδαση – Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 49 εκδηλώσεις - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

9o ΑMARI GREEN FESTIVAL: Τέσσερις ημέρες γεμάτες δράσεις, πολιτισμό και διασκέδαση – Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 49 εκδηλώσεις

26 Ιουλίου 2024 - /

9ο Amari Green Festival, τέσσερις ημέρες γεμάτες δράσεις, πολιτισμό και διασκέδαση. Σε συνεργασία με πάνω από δεκαπέντε Πολιτιστικούς Συλλόγους, καλλιτέχνες, μουσικούς, χορευτές, επιστήμονες και εθελοντές, το φεστιβάλ που ολοκληρώθηκε για άλλη μια φορά με μεγάλη επιτυχία συνέβαλε,  στην προώθηση της τοπικής κουλτούρας και της αειφόρου ανάπτυξης.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν  πεζοπορικές διαδρομές, ενημερωτικές ομιλίες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια κατασκευής παραδοσιακής κούκλας και πηλού, εκθέσεις, προβολές ταινιών και πρωταθλήματος 5Χ5 μεταξύ των χωριών. Μια από τις κεντρικές θεματικές του φεστιβάλ ήταν ο κρητικός γάμος, με πολλές εκδηλώσεις αφιερωμένες στα έθιμα και τις παραδόσεις του.

Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από το Δήμο Αμαρίου με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου και με την υποστήριξη της ΑΜΑΡΙ ΜΑΕ – ΟΤΑ, του ΙΔΑΙΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ, του Γεωπάρκου Ψηλορείτη UNESCO, τη ΔΗΩ, το ΕΛΜΕΠΑ, την ΕΣΕΕ, τον Οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού» και με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων των χωριών Αγίου Ιωάννη, Κουρουτών, Αποστόλων, Γερακαρίου, Φουρφουρά, Μεσσονησίων, Άνω Μέρους, Λοχριάς, Βολιώνων, Βισταγής, Νίθαυρης, Θρόνους, Αποδούλου, Πλατάνου και Πατσού.

Σε όλες τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα  του φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκαν από την Παρασκευή 19 Ιουλίου μέχρι και την Δευτέρα 22 Ιουλίου, υπήρχε ελεύθερη είσοδος. 

Κρητικός Γάμος

Μια ξεχωριστή ενότητα του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στον κρητικό γάμο, αναβιώνοντας τα έθιμα, τα τραγούδια και τις παραδόσεις μιας άλλης εποχής. Την Παρασκευή 19 Ιουλίου στη Σχολή Ασωμάτων, άνοιξε το «σεντούκι του χρόνου» συγκεντρώνοντας γαμήλιες φωτογραφίες, βιβλία, τραγούδια και μαντινάδες από το παρελθόν. Το Σάββατο 20 Ιουλίου, στον Άγιο Ιωάννη, αναβίωσε η παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής του γαμήλιου ψωμιού σε ξυλόφουρνο, ξυπνώντας μυρωδιές και αναμνήσεις μιας άλλης εποχής.

Το ίδιο βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων, πραγματοποιήθηιεκ μεγάλη μουσικοχορευτική γιορτή με τίτλο «Σ’ όσους γάμους κι αν επήγα: Μουσικές της Ελλάδος», με τραγούδια και χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αναδεικνύοντας την πλούσια μουσική παράδοση που περιβάλλει το γάμο, ενώ την επομένη,  Κυριακή 21 Ιουλίου, στο ίδιο θέατρο, παρουσιάστηκε μια έκθεση προικιών νύφης και γαμοκούλουρων από διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους, καθώς και ένα μουσικό ταξίδι στην κρητική παράδοση από το Γυναικείο φωνητικό Σύνολο «ΑΝΕΜΙ», με αναπαράσταση των εθίμων του γάμου. Η ημέρα έκλεισε με μια συναυλία από τη Νίκη Ξυλούρη και τους Cretan Winds, που ταξίδεψε το κοινό μουσικά στην παράδοση της Κρήτης.

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ περιελάμβανε, προκριματικούς αγώνες 5Χ5 στον Πλάτανο, ενώ παράλληλα έγινε ξενάγηση στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και μια πεζοπορική διαδρομή και συμμετοχή στον εσπερινό του Προφήτη Ηλία στο χωριό Γερακάρι. Το απόγευμα, στο Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες  και προβολή ντοκιμαντέρ για τη διαχείριση των υδάτων και την αναγεννητική γεωργία, ενώ ακολούθησε βραδιά θερινού σινεμά. Στο χωριό Φουρφουράς επίσης πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για το Γεωπάρκο Ψηλορείτη, την κλιματική αλλαγή και την προφορική ιστορία, καθώς και θεατρική παράσταση. Στο Γερακάρι, έγινε ομιλία για το θέατρο στο Ρέθυμνο και στο Αμάρι και προβολή της ταινίας.

Η δεύτερη μέρα περιελάμβαε  πεζοπορίες στα χωριά Λοχριά για «Κάρταλο» και Φουρφουρά για «Ώχρα», καθώς και παρασκευή του παραδοσιακού ψωμιού του γάμου στον Άγιο Ιωάννη. Στο περιβάλλον του Θεάτρου Αποστόλων, πραγματοποιήθηηεκ εργαστήριο κατασκευής παραδοσιακής κούκλας, ενώ στην Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων έγιναν ομιλίες για την κυκλική οικονομία και την οικογένεια στα τραγούδια του γάμου όπως επίσης και για το στολισμό της νύφης. Το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων, πραγματοποιήθηκε  μεγάλη συναυλία με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του Γάμου από όλη την Ελλάδα.

Η τρίτη μέρα ξεκίνησε με ξενάγηση στον Πολιτισμό και την Ιστορία της περιοχής, επισκέψεις σε μοναστήρια, λαογραφικά μουσεία και κατασκευή κεραμικών με πηλό. Το απόγευμα, στην Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων έγινε ανταλλαγή βιβλίων και εικαστική έκθεση, ενώ στο Θέατρο του χωριού παρουσιάστηκαν εκθέσεις με την προίκα του γάμου και τα γαμοκούλουρα. Η βραδιά έκλεις  με μουσική παράσταση από το Γυναικείο φωνητικό Σύνολο «ΑΝΕΜΙ» και μια συναυλία με τη Νίκη Ξυλούρη και τους Cretan Winds.

Η τελευταία μέρα του φεστιβάλ περιελάμβανε επίσκεψη στο χωριό Νίθαυρη για ανάβαση στο σπήλαιο Paul Faurre, ξενάγηση στο φαράγγι του Πατσού – Άγιος Αντώνιος και αμπελουργικό περίπατο σε τοπικό Οινοποιείο. Στην Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων συνεχίστηκαν η εικαστική έκθεση και οι ομιλίες για τη βιολογική παραγωγή και την αμπελουργία. Το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων, πραγματοποιήθηκε συναυλία με τη Στέλιο Σταματογιαννάκη με τίτλο «Συμπέθεροι απ’ τον Άη Βασίλη» και το φεστιβάλ έκλεισε με  μια μεγάλη συναυλία με το Μανώλη Κονταρό με τίτλο: «Λίγο μετά το γάμο: Αρχίζω και τρελαίνομαι κι αλλάζω χαρακτήρα».