ΑΑΔΕ: Νέο ψηφιακό σύστημα για τη ρύθμιση οφειλών - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

ΑΑΔΕ: Νέο ψηφιακό σύστημα για τη ρύθμιση οφειλών

6 Απριλίου 2024 -

Σήμερα, σε περίπτωση που ένας φορολογούμενος χάσει μια ρύθμιση το σύστημα δεν ενημερώνεται αυτόματα αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Επίσης δημιουργείται μηχανισμός που θα ειδοποιεί εγκαίρως τους φορολογούμενους όταν κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση.

Με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις:

  • Όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά.
  • Εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε.
  • Εάν δεν το κάνει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό προϊστάμενο ΔΟΥ.

Για κάθε οφειλέτη δημιουργείται το προφίλ του. Οσοι είναι συνεπείς στην εξόφληση των ανοιχτών φορολογαριασμών τους, η Εφορία θα τους επιβραβεύει κρατώντας λιγότερα χρήματα για την εξόφληση των οφειλών τους στην περίπτωση που ζητούν την έκδοση ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο ή την πώληση ακινήτου.

Το φθινόπωρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το μέτρο του σταδιακά ακατάσχετου λογαριασμού το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους συνεπείς οφειλέτες να ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών τους οποίους έχει «κλειδώσει» η εφορία λόγω οφειλών.

 

Πηγή: dnews.gr