ΙΦΕΤ: 7 στις 10 θεραπείες αφορούν σπάνιες παθήσεις - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

ΙΦΕΤ: 7 στις 10 θεραπείες αφορούν σπάνιες παθήσεις

17 Φεβρουαρίου 2025 -

Νεότερες θεραπείες αξίας σχεδόν 280 εκατ. ευρώ για σπάνιες παθήσεις, καρκίνο, το αίμα, τις λοιμώξεις και τον μεταβολισμό, διέθεσε πέρυσι στην αγορά το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) μαζί με φάρμακα που παρουσιάζουν ελλείψεις, είναι όμως απαραίτητα για τη δημόσια υγεία.

Συνολικά, το ΙΦΕΤ είχε το 2024 πωλήσεις ύψους 279 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,9% σε σχέση με το 2023, οπότε είχαν διατεθεί στην εσωτερική αγορά φάρμακα αξίας 265,9 εκατ. ευρώ.

Η συγκράτηση της αύξησης των πωλήσεων, παρά το γεγονός ότι σχεδόν διπλάσιοι ασθενείς κατέφυγαν στο Ινστιτούτο για την προμήθεια των φαρμάκων που χρειάζονταν, αποδόθηκε στο νέο σύστημα προμηθειών του ΙΦΕΤ, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση μέχρι και 30% της τιμής πώλησης των σκευασμάτων.

Η αύξηση του αριθμού των ασθενών οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών σε ατομικές παραγγελίες φαρμάκων κατά 27% σε ποσότητα και κατά 25% σε αξία (έφτασε τα 203,1 εκατ. ευρώ από 162,3 εκατ. ευρώ το 2023), καθώς κυκλοφόρησαν 225 νέα φάρμακα.

Όσο για τα φάρμακα σε έλλειψη, μειώθηκαν κατά 5% σε ποσότητα και κατά 34% σε αξία στα 40 εκατ. από 60,2 εκατ. ευρώ, καθώς με το νέο σύστημα προμηθειών, έρευνας αγοράς κλπ, η τιμή πώλησης ανά τεμάχιο μειώθηκε κατά 30%.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου η διευθύνουσα σύμβουλος του ΙΦΕΤ Ελευθερία Τοκατλίδη κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας του Ινστιτούτου, κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και θέτοντας τους νέους στόχους του Οργανισμού.

Το 74% των πωλήσεων αφορά φάρμακα αντικαρκινικά, για το μεταβολισμό, το αίμα, τις λοιμώξεις και το νευρικό σύστημα

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΙΦΕΤ Ελευθερία Τοκατλίδη

Αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας Άρης Αγγελής, ο οποίος επισήμανε τη σπουδαιότητα της λειτουργίας του ΙΦΕΤ στη χώρα μας, καθώς φροντίζει για την αντιμετώπιση ελλείψεων σε βασικά φάρμακα για τη δημόσια υγεία, αλλά και στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελής, το ΙΦΕΤ κατάφερε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα, κρατώντας το κόστος στο ίδιο επίπεδο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ψηφιακή μετάβαση του Οργανισμού που συμβάλλει τόσο στην επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, όσο και στην διαφάνεια.

Νέες θεραπείες

Η κ. Τοκατλίδη σημείωσε πως την τετραετία 2020-2024, ο ΙΦΕΤ εισήγαγε συνολικά 175 ορφανά φάρμακα εγκεκριμένα από τους ΕΜΑ και FDA, ενισχύοντας τη διαθεσιμότητα κρίσιμων θεραπειών για σπάνιες παθήσεις:
•69 φάρμακα εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ, εκ των οποίων 49 εισήχθησαν το 2024 και
•106 φάρμακα εγκεκριμένα από τον FDA, εκ των οποίων 76 εισήχθησαν το 2024.

Τα φάρμακα αυτά, αποτελούν το 67% των πωλήσεων του ΙΦΕΤ.

Με δεδομένη τη συνεχή αύξηση των νέων θεραπειών η κ. Τοκατλίδη διερωτήθηκε πώς θα διασφαλίσουμε βιωσιμότητα συστήματος και τι είδους περιορισμοί πρέπει να μπουν.

Ήδη το 75% των πωλήσεων του ΙΦΕΤ αφορούν φάρμακα για ατομικές παραγγελίες ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, ενώ επίσης τα τρία τέταρτα των πωλήσεων (74%) αφορούν φάρμακα αντικαρκινικά, για το μεταβολισμό, το αίμα, τις λοιμώξεις και το νευρικό σύστημα.

Όσο για τα φάρμακα σε έλλειψη, μόνο 11 παραμένουν με μηδενικό απόθεμα, ενώ το 2023 τα φάρμακα με μηδενικό απόθεμα ήταν 63.

Ψηφιακή μετάβαση

Με αφορμή τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του ΙΦΕΤ, η κ. Τοκατλίδη σημείωσε ότι μέχρι τα μέσα Μαρτίου προγραμματίζεται διεθνής διαγωνισμός για κοινή πλατφόρμα διαλειτουργικής επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026. Θα αφορά κυρίως τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ και μέσω της πλατφόρμας αυτής, θα μπορεί ο ασθενής να παρακολουθεί την εξέλιξη της πορείας και τον χρόνο παραλαβής της θεραπείας του.
Με τις μέχρι τώρα ψηφιακές εφαρμογές, έχει γίνει δυνατή η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΦ και η μείωση του μέσου χρόνου αποπληρωμής των προμηθευτών κατά 10%.

Πηγή in.gr