2ος Πανελλήνιος Γραπτός ΑΣΕΠ – Προετοιμασία βήμα – βήμα προς την επιτυχία
Ο ΑΣΕΠ δημοσιεύει επίσημα στην ιστοσελίδα του τις προκηρύξεις του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού, που περιλαμβάνουν την ύλη και τα θέματα στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι. Είναι σημαντικό να μελετηθεί αναλυτικά το περιεχόμενο της ύλης και να δοθεί προσοχή στις απαιτήσεις της κάθε θεματικής ενότητας.
Στον 1ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό οι υποψήφιοι κατηγορίας ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ διαγωνίστηκαν σε α) εξέταση γνώσεων γενικού περιεχομένου καθώς και γνώσεων που συνδέονται με τη φύση των συγκεκριμένων κλάδων των προκηρυσσόμενων θέσεων και β) δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας (γλωσσικός και αριθμητικός συλλογισμός, ανάλυση και επίλυση προβλημάτων, αξιολόγηση αποτελεσματικότητας και ποιότητας εργασίας).
Παρακάτω ακολουθεί βήμα-βήμα πρόγραμμα προετοιμασίας και μελέτης των υποψηφίων του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που θα τους επιτρέψει να οργανώσουν αποτελεσματικά το χρόνο και τις πηγές τους. Εδώ είναι μια αναλυτική στρατηγική:
Βήμα 1 – Γνωριμία με τις απαιτήσεις της ύλης
Πριν ξεκινήσετε τη μελέτη, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τι ακριβώς ζητάει η ύλη του διαγωνισμού:
Γενικές Γνώσεις: περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες: 1) Ισχύον ελληνικό σύνταγμα – Ιεραρχία κανόνων δικαίου, 2) Θεμελιώδη δικαιώματα, 3) Όργανα του κράτους – Οργάνωση της Διοίκησης, 4) Πολιτικά Όργανα της ΕΕ, 5) Δημόσια Πολιτική, 6) Λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, 7) Ψηφιακή διακυβέρνηση, 8) Μακροοικονομικά μεγέθη και Εθνικοί Λογαριασμοί, 9) Δημοσιονομική Πολιτική και 10) Οικονομική Ανάπτυξη και Μεγέθυνση.
Δεξιότητες και εργασιακή αποτελεσματικότητα: περιλαμβάνει εξέταση σε γλωσσικό και αριθμητικό συλλογισμό καθώς και σε σενάρια εργασιακής συμπεριφοράς.
Βήμα 2: Σύνθεση σχεδίου μελέτης
Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο όσο δύσκολο και να είναι αυτό από την καθημερινή σας ρουτίνα προκειμένου να προετοιμαστείτε και να νοιώσετε έτοιμοι, ειδικότερα:
Δημιουργήστε ένα ημερήσιο και εβδομαδιαίο πρόγραμμα μελέτης. Δώστε έμφαση στις αδυναμίες σας και αφιερώστε περισσότερο χρόνο στις ενότητες που σας δυσκολεύουν περισσότερο.
Καθορίστε συγκεκριμένες ώρες μελέτης κάθε ημέρα π.χ. 1-2 ώρες την ημέρα για γλωσσικό και αριθμητικό συλλογισμό και 2-3 ώρες για γενικές γνώσεις.
Σχεδιάστε το πρόγραμμα έτσι ώστε να έχετε ολοκληρώσει την κύρια ύλη τουλάχιστο δύο εβδομάδες πριν τις εξετάσεις, αφήνοντας χρόνο για επανάληψη.
Βήμα 3: Συγκέντρωση πηγών μελέτης
Είναι δυνατή η συγκέντρωση πηγών μελέτης δίχως μεγάλο κόστος για τον εν λόγω πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό και ειδικότερα:
Εφαρμογές και ιστοσελίδες: χρησιμοποιείστε ιστοσελίδες που προσφέρουν δοκιμαστικά τεστ ή εφαρμογές που σας επιτρέπουν να μελετήσετε για αριθμητικό και γλωσσικό συλλογισμό καθώς και για σενάρια εργασιακής συμπεριφοράς.
Σημειώσεις και άρθρα: διαβάστε ότι βρίσκεται ελεύθερο στο διαδίκτυο σχετικά με τα θέματα γενικών γνώσεων καθώς και χρήσιμα ειδησεογραφικά άρθρα, περιοδικά και αναλύσεις.
Βιβλία: προμηθευτείτε βιβλία για τον επικείμενο διαγωνισμό που θα σας εξηγούν βασικές έννοιες και παρέχουν παραδείγματα και ασκήσεις.
Βήμα 4: Τακτικά τεστ προσομοίωσης
Πολλές ξένες αλλά και ελληνικές ιστοσελίδες φιλοξενούν τεστ προσομοίωσης για την προετοιμασία σας για τη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας:
Προγραμματίστε τουλάχιστον ένα τεστ προσομοίωσης κάθε δύο εβδομάδες για να αξιολογείτε την πρόοδό σας.
Χρησιμοποιήστε χρονόμετρο για να εξασκηθείτε στην πίεση του χρόνου.
Αναλύστε τα λάθη σας και προσπαθήστε να κατανοήσετε τι πήγε λάθος για να μην τα επαναλάβετε.
Βήμα 5: Βελτίωση διαχείρισης χρόνου
Ειδικά η διαχείριση του χρόνου μειώνει αποτελεσματικά το άγχος στις εξετάσεις οπότε:
Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης, αναπτύξτε την ικανότητα να ολοκληρώνετε τις ασκήσεις γρήγορα και αποτελεσματικά.
Χρησιμοποιείστε τεχνικές όπως η παραγραφή μη βασικών πληροφοριών και η χρήση πιο σημαντικών δεδομένων για την απάντηση.
Βήμα 6: Επανάληψη και διατήρηση ενέργειας
Λένε η επανάληψη είναι η «αρχή ήμισυ παντός» και δεν έχουν άδικο:
Κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν τις εξετάσεις, επικεντρωθείτε στην επανάληψη και την ανασκόπηση της ύλης.
Αποφύγετε το υπερβολικό διάβασμα τις τελευταίες ημέρες πριν τις εξετάσεις. Προτιμήστε να κάνετε ελαφριές επαναλήψεις και να ξεκουραστείτε.
Με αυτή την στρατηγική προετοιμασίας, οι υποψήφιοι μπορούν να αποκτήσουν πλήρη κατανόηση της ύλης και να εξασκηθούν στις απαραίτητες δεξιότητες, εστιάζοντας στην οργάνωση, την εξάσκηση και τη συστηματική μελέτη.
Πηγή: dnews.gr