Λευτέρης Αυγενάκης από τις εκδηλώσεις μνήμης σε Δαμάστα και Μάραθο: Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα τιμής και μνήμης για το Μαλεβίζι, την Κρήτη και την πατρίδα μας.
Δήλωση Λευτέρη Αυγενάκη από τις εκδηλώσεις μνήμης σε Δαμάστα και Μάραθο
«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα τιμής και μνήμης για το Μαλεβίζι, την Κρήτη και την πατρίδα μας.
Στη Δαμάστα και στον Μάραθο αποτίσαμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους 47 συμπατριώτες μας που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 21 Αυγούστου 1944. Στους 30 Εθνομάρτυρες της Δαμάστας και στους 17 του Μαράθου, που έγιναν θύματα της βαρβαρότητας και των γερμανικών αντιποίνων.
Ογδόντα δύο χρόνια μετά, η παρουσία μας στις εκδηλώσεις μνήμης δεν αποτελεί μια τυπική υποχρέωση.
Είναι έκφραση σεβασμού απέναντι σε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε μία από τις σκληρότερες περιόδους που γνώρισε ο τόπος μας και, ταυτόχρονα, υπενθύμιση του χρέους μας απέναντι στην ιστορική αλήθεια.
Η Κρήτη πλήρωσε βαρύ τίμημα για την αντίσταση στον κατακτητή. Όμως δεν λύγισε. Με θάρρος, αυταπάρνηση και βαθιά πίστη στην ελευθερία, οι προηγούμενες γενιές άφησαν πίσω τους μια παρακαταθήκη που μας δεσμεύει όλους.
Χρέος μας είναι να κρατούμε αυτή τη μνήμη ζωντανή. Όχι μόνο στις επετείους, αλλά μέσα από τη γνώση της ιστορίας μας και τη μετάδοσή της στις νεότερες γενιές. Γιατί η ελευθερία, η δημοκρατία και η ειρήνη κατακτήθηκαν με θυσίες και δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζονται ως δεδομένες.
Τιμούμε τους Εθνομάρτυρες της Δαμάστας και του Μαράθου με σεβασμό και ευγνωμοσύνη.
Η θυσία τους ανήκει στην ιστορία της Κρήτης και της Ελλάδας. Η μνήμη τους είναι δική μας ευθύνη.



