17 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

17 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας

17 Ιουνίου 2024 -

Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και πλημμύρες.

Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες, την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

200 χώρες του κόσμου συντονίζουν της ενέργειές τους για την καταπολέμηση του φαινομένου, μέσω του ΟΗΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή καθιερώθηκε και η 17η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας (World Day to Combat Desertification and Drought).

Στη χώρα μας, το ένα τρίτο των εδαφών υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης.

Η ξηρασία είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και σε όλο και περισσότερο στις ανεπτυγμένες χώρες. Στην πραγματικότητα, οι προβλέψεις εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 οι ξηρασίες μπορεί να επηρεάσουν πάνω από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο αριθμός και η διάρκεια των ξηρασιών έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2000, σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες (WMO 2021). Όταν περισσότεροι από 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ελλείψεις νερού, αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Όλο και περισσότεροι από εμάς θα ζούμε σε περιοχές με ακραίες ελλείψεις νερού, συμπεριλαμβανομένου ενός στα τέσσερα παιδιά μέχρι το 2040 (UNICEF). Καμία χώρα δεν έχει «ανοσία» στην ξηρασία (UN-Water 2021).

Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας 2024

Το φετινό θέμα «Ενωμένοι για τη γη. Η κληρονομιά μας. Το μέλλον μας» επικεντρώνεται στο μέλλον της διαχείρισης της γης, του πιο πολύτιμου πόρου μας για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η ερημοποίηση, η υποβάθμιση της γης και η ξηρασία συγκαταλέγονται στις πιο πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, με το 40% της συνολικής έκτασης της γης παγκοσμίως να θεωρείται ήδη υποβαθμισμένο.

Ταυτόχρονα, ο αυξανόμενος πληθυσμός σε συνδυασμό με τα μη βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης τροφοδοτούν τη ζήτηση για φυσικούς πόρους, ασκώντας υπερβολική πίεση στη γη σε σημείο υποβάθμισης. Η ερημοποίηση και η ξηρασία οδηγούν στην αναγκαστική μετανάστευση, θέτοντας δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο σε κίνδυνο εκτοπισμού.

Από τα 8 δισεκατομμύρια κατοίκους του κόσμου, πάνω από ένα δισεκατομμύριο νέοι κάτω των 25 ετών ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως σε περιοχές που εξαρτώνται άμεσα από τη γη και τους φυσικούς πόρους για τη συντήρησή τους. Η δημιουργία προοπτικών απασχόλησης για τον αγροτικό πληθυσμό είναι μια βιώσιμη λύση που δίνει στους νέους πρόσβαση σε ευκαιρίες επιχειρηματικότητας φιλικής προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα στην αναβάθμιση των βέλτιστων πρακτικών.

Πηγή: sansimera.gr/worldays/41