Έρχονται τα νέα στεγαστικά δάνεια νέας γενιάς - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Έρχονται τα νέα στεγαστικά δάνεια νέας γενιάς

4 Ιουλίου 2024 -

Η αγορά κατοικίας παρουσιάζει σημάδια σημαντικής στενότητας, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών των ακινήτων και της περιορισμένης ρευστότητας των νοικοκυριών.

Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε πριν από λίγες μόλις ημέρες και η Τράπεζα της Ελλάδος με την έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά κατοικίας «επιτείνει την κοινωνική ανισότητα, ενώ έχει αρνητικές προεκτάσεις και στον οἰκογενειακό προγραμματισμό, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και το ποσοστό γεννήσεων».

Λύση στη δύσκολη αυτή εξίσωση καλούνται να δώσουν οι τράπεζες, οι οποίες λανσάρουν στην αγορά νέα στεγαστικά που συνοδεύονται με επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια και επιδοτούμενα προγράμματα, σχετίζονται άμεσα με την αναβάθμιση του στεγαστικού αποθέματος της χώρας και την τροφοδότηση της αγοράς με νέα ακίνητα.

Ήδη έχουν βγει στην αγορά στεγαστικά δάνεια που καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, με τη διάρκεια κεια αποπληρωμής να φτάνει ως και τα 40 χρόνια, με χαμηλά επιτόκια που συνήθως ξεκινούν με σταθερή περίοδο 2-3 ετών και στη συνέχεια γίνονται κυμαινόμενα. Στόχος να δοθεί χρόνος να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η αναμενόμενη δεύτερη έκδοση του «Σπίτι Μου» και του «Ανακαινίζω Νοικιάζω». Με τη συνέργεια κράτους και τραπεζικού τομέα, στόχος είναι οι εκταμιεύσεις των στεγαστικών δανείων να φτάσουν το 2024 τα 1,7 δισ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. για το 2023, αλλά και να «διορθώσουν» την ανισορροπία που υπάρχει μεταξύ στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων (55% καταναλωτικά, 45% στεγαστικά το α’ τρίμηνο του 2024). Ταυτόχρονα, οι τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειές τους για γρηγορότερη επεξεργασία των αιτημάτων, με διαδικασίες fast-track στην εκταμίευση του δανείου, ενώ απαλλάσσουν τους δανειολή πτες από τις δαπάνες εξέτασης των αιτήματος.

Ολοκληρωμένα πακέτα

Τον χορό άνοιξε πρώτη η Εθνική Τράπεζα με «Το Πρώτο μου Σπίτι», Πρόκειται για στεγαστικό δάνειο μέγιστου όγκου 350.000 ευρώ που απευθύνεται σε νέους έως 45 ετών για την αγορά πρώτης κατοικίας. Το δάνειο προϋποθέτει χαμηλή συμμετοχή του δανειολήπτη από 10% και έχει μέγιστη διάρκεια 40 έτη, ενώ δίνει επιλογή σταθερού επιτοκίου που ξεκινά από 3% για έως και 30 χρόνια, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε κυμαινόμενο. Το δάνειο παρέχει εξάλλου τη δυνατότητα περαιτέρω δανειοδότησης-εξπρές για κάλυψη πρόσθετων εξόδων.

Η Alpha Bank στις αρχές Ιουνίου με παρόμοιο προϊόν, με όνομα «Πρώτη Κατοικία», θέτει το ταβάνι στις 300.000 ευρώ και καλύπτει επίσης έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου είναι τα 35 έτη, ενώ δίνεται και η δυνατότητα για περίοδο χάριτος έως και 2 χρόνια στην αρχή του δανείου. Προσφέρεται σταθερό επιτόκιο 2,50% για τα πρώτα τρία χρόνια, το οποίο στη συνέχεια θα μετατρέπεται σε κυμαινόμενο με βάση το Euribor 3 μηνών. Και αυτό το δάνειο συνδέεται με καταναλωτικό δάνειο με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός, πάντως, ότι αιτήσεις για το δάνειο θα γίνονται αποδεκτές μέχρι το τέλος του 2024, καθώς από την αρχή του 2025 το νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» αναμένεται να «σπρώξει» την αγορά κατοικίας.

Η Eurobank εδώ και έναν μήνα έχει εισαγάγει διαδικασία fast-track για όλα της τα υπάρχοντα στεγαστικά δάνεια, η οποία στην πραγματικότητα έχει ανασχεδιάσει όλα τα βήματα και την εμπειρία του ενδιαφερόμενου για αγορά κατοικίας. Η προέγκριση δίνεται εντός 48 ωρών και η τράπεζα ενημερώνει τον πελάτη για τον όγκο της προτεινόμενης χρηματοδότησης. Παράλληλα, η τράπεζα εγγυάται πως η εκταμίευση του δανείου θα γίνει εντός 10 εργάσιμων ημερών από την προσκόμιση του συμβολαίου αγοράς ακινήτου. 

Η Πειραιώς παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα το νέο προϊόν της με όνομα «Piraeus 90 Πρώτη Κατοικία», το οποίο διευρύνει τα κριτήρια λήψης δανείου και θέτει το όριο της χρηματοδότησης στις 500.000 ευρώ. Το δάνειο καλύπτει έως και 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και δίνει επιλογή για σταθερό επιτόκιο 2,7% για τα τρία πρώτα χρόνια, το οποίο στη συνέχεια γίνεται κυμαινόμενο με βάση το Euribor ενός μήνα, στο οποίο θα προστίθεται το περιθώριο της τράπεζας, που θα ανέρχεται σε 1,75% κατ’ ελάχιστο. Μάλιστα, το δάνειο συνδυάζεται με γρήγορη εκτα- μίευση, αλλά και με το καταναλωτικό δάνειο «Πρώτη Εγκατάσταση» για την κάλυψη σχετικών με το σπίτι ανα- γκών, με μειωμένο επιτόκιο 9,90%.

Πηγή: dnews.gr