Σε δημοπρασία το χρυσό ρολόι του πλουσιότερου επιβάτη του Τιτανικού που έχασε τη ζωή του στο ναυάγιο - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Σε δημοπρασία το χρυσό ρολόι του πλουσιότερου επιβάτη του Τιτανικού που έχασε τη ζωή του στο ναυάγιο

27 Απριλίου 2024 -

Ένα χρυσό ρολόι τσέπης που ανασύρθηκε από το σώμα του πλουσιότερου ανθρώπου στον Τιτανικό πρόκειται να βγει σε δημοπρασία το Σάββατο.

Ο 47χρονος Τζον Τζέικομπ Άστορ πνίγηκε με το πλοίο το 1912 αφού βοήθησε τη γυναίκα του να μπει σε μια σωσίβια λέμβο και να σωθεί.

Αντί να δοκιμάσει την τύχη του με άλλη σωσίβια λέμβο, ο άψογα ντυμένος επιχειρηματίας, εξέχον μέλος της πλούσιας οικογένειας Άστορ, εθεάθη για τελευταία φορά να καπνίζει ένα τσιγάρο και να συνομιλεί με έναν συνεπιβάτη του.

Το σώμα του ανασύρθηκε από τον Ατλαντικό επτά ημέρες μετά τη βύθιση του πλοίου, το οποίο χτύπησε σε παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι στη Νέα Υόρκη και βρέθηκε το χρυσό ρολόι τσέπης Waltham 14 καρατίων, με χαραγμένα τα αρχικά του JJA.

Το ρολόι αναμένεται να φτάσει τις 100.000 έως 150.000 λίρες όταν βγει στο σφυρί στη δημοπρασία του Henry Aldridge & Son στο Wiltshire το Σάββατο.


Ο κ. Άστορ θεωρείτο ότι ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο την εποχή της βύθισης του Τιτανικού, με καθαρή περιουσία περίπου 87 εκατομμυρίων δολαρίων – που ισοδυναμεί με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, δήλωσε ο υπεύθυνος δημοπρασίας Άντριου Όλντριτζ.


«Στην αρχή, ο Άστορ δεν πίστευε ότι το πλοίο διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο, αλλά αργότερα φάνηκε ότι βυθιζόταν και ο καπετάνιος είχε ξεκινήσει εκκένωση μετά τα μεσάνυχτα, έτσι βοήθησε τη σύζυγό του να μπει στη σωσίβια λέμβο τέσσερα», είπε ο κ. Όλντριτζ.

Η κυρία Άστορ επέζησε. Η σορός του συζύγου της ανασύρθηκε κοντά στο ναυάγιο του πλοίου.

Το ρολόι δόθηκε από τον γιο του κ. Άστορ, Βίνσεντ στον γιο του εκτελεστικού γραμματέα του πατέρα του, William Dobbyn.

«Το ίδιο το ρολόι αποκαταστάθηκε πλήρως αφού επέστρεψε στην οικογένεια του κ. Άστορ και φορέθηκε από τον γιο του», πρόσθεσε ο κ. Όλντριτζ.

Το χαρακτήρισε «ένα μοναδικό μέρος της ιστορίας του Τιτανικού και ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ωρολογικής ιστορίας που σχετίζονται με το πιο διάσημο πλοίο στον κόσμο».

 

Πηγή: iefimerida.gr