10ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Τυποποιημένου Ελαιόλαδου – Την Κυριακή 31 Μαρτίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

10ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Τυποποιημένου Ελαιόλαδου – Την Κυριακή 31 Μαρτίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

28 Μαρτίου 2024 -

Η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, οργανώνουν τον 10ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου με την αξιολόγηση των δειγμάτων να γίνεται στις 29 – 30 Μαρτίου στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ και τα αποτελέσματα να παρουσιάζονται την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 και ώρα 11.00 π.μ. στο Aquila Atlantis Hotel στο Ηράκλειο.

Ο Διαγωνισμός έχει στόχο ν’ αναδείξει την ποιότητα αλλά και να ενδυναμώσει την εικόνα του κρητικού ελαιολάδου στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η φετινή επετειακή εκδήλωση απονομής έχει ενδιαφέρουσες ομιλίες από την καλλιέργεια της ελιάς μέχρι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στο εστιατόριο.

Μετά το πέρας του Διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες μπορούν να αναπτύξουν δωρεάν ατομικές συμβουλευτικές συνεδρίες ποιότητας σε συνεργασία με το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη.

Ο Αντιπεφεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Τζεδάκης δήλωσε πως «παρά την δύσκολη χρονιά για την παραγωγή ελαιολάδου λάβαμε ένα ικανοποιητικό αριθμό δειγμάτων από πολλούς παραγωγούς τυποποιητές και από τις τρεις κατηγορίες συμβατικής, βιολογικής, ΠΟΠ & ΠΓΕ. Ευχαριστούμε πολύ τους παραγωγούς και τους τυποποιητές που μας στήριξαν, το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ, τους κριτές, τους φορείς ελαιολάδου της Κρήτης, τους ομιλητές και όλους τους συνεργάτες που δούλεψαν σκληρά για τον Διαγωνισμό. Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Εξαιρετικό Παρθένου Ελαιολάδου “Kriti”, τα πλούσια οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, η ποιότητα και η διατροφική του αξία. Εύχομαι καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

10:30 -11:00 Προσέλευση – Έναρξη

11:00 – 11:15 Χαιρετισμοί

11:15 -11:25   «Προτάσεις βελτίωσης της καλλιέργειας ελιάς».

Δρ. Γεώργιος Κουμπούρης, Γεωπόνος Ερευνητής, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

11:25 -11:35  «Προκλήσεις στην αλυσίδα αξίας του ελαιόλαδου».

Μανώλης Καρπαδάκης, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης και δοκιμαστής ελαιολάδου

 11:35 -11:45 «Το ελαιόλαδο στην εστίαση της Ιταλίας».

Fillipo Falugiani, Πρόεδρος AIRO (Διεθνής Σύνδεσμος Εστιατορίων Ελαιόλαδου), εστιάτορας και δοκιμαστής ελαιόλαδου

11:45 – 11:55  «Το ελαιόλαδο στην γαστρονομία . Υπεραξία και τουριστικό προϊόν στο πιάτο του επισκέπτη.»

Βασίλης Λεωνίδου, Executive Olive Oil Chef.

11:55 – 12:05  «10 χρόνια Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου – Ποιότητα και Αξιοπιστία».

Ελευθερία Γερμανάκη, Συντονίστρια του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου και υπεύθυνη του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης ΑΣΡ

12:05 – 12:15 «Παράγοντες που επηρεάζουν την οργανοληπτική ποιότητα του ελαιολάδου»

Έφη Χριστοπούλου, Επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής, Χημικός, Εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.

12:15 – 12:25  «Αποτελέσματα Παγκρήτιου Διαγωνισμού, Σχολιασμός & Ποιοτικό Προφίλ Δειγμάτων».

Έφη Χριστοπούλου, Επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής, Χημικός, Εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.

12:25 -13:00 Τελετή απονομής Βραβείων & Τιμητικών Διακρίσεων

13:00 -14:00 Κλείσιμο Εκδήλωσης – Μπουφές με συνταγές από το σήμα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης «κρητικό δεκατιανό»