Πάροχοι ρεύματος: Στα σκαριά ο ενεργειακός «Τειρεσίας» για τους κακοπληρωτές - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Πάροχοι ρεύματος: Στα σκαριά ο ενεργειακός «Τειρεσίας» για τους κακοπληρωτές

7 Μαρτίου 2024 -

Το σχέδιο δημιουργίας ενός ενεργειακού «Τειρεσία», ο οποίος θα τηρείται από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο, προκειμένου να θωρακίσει την αγορά του λιανεμπορίου ρεύματος από τις επισφάλειες.

Όπως ανέφερε χθες ο κ. Γιάννης Μητρόπουλος, γενικός διευθυντής της εταιρείας «Φυσικό Αέριο» και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) μιλώντας σε δημοσιογράφους, το σχέδιο των παρόχων για τη δημιουργία ενός «Τειρεσία» υπήρχε, αλλά το «πάγωσαν» όταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ανακοίνωσε ότι θα τροποποιηθεί το άρθρο 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας για την αντιμετώπιση του ενεργειακού «τουρισμού», θέτοντας «φραγμούς» στην ελεύθερη μετακίνηση των μπαταξήδων καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο.

H πρόταση της ΡΑΑΕΥ

Ωστόσο, η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για την τροποποίησή του έχει αποσταλεί από τις αρχές του έτους στο ΥΠΕΝ, το οποίο δεν έχει ακόμη δώσει το «πράσινο» φως ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η ανάγκη για αλλαγή του άρθρου 42 έχει δημιουργηθεί εδώ και περίπου μια τριετία, όταν κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η ρύθμιση για την αλλαγή προμηθευτή από καταναλωτές με ανεξόφλητες οφειλές. Έκτοτε στον Κώδικα Προμήθειας ουσιαστικά δεν υφίσταται περιορισμός στις μετακινήσεις των καταναλωτών που αφήνουν «φέσια», μετακινούμενοι από τον έναν πάροχο σε άλλον και η μοναδική λύση για τις εταιρείες είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, η οποία ωστόσο είναι χρονοβόρα, γι΄ αυτό και συνήθως δεν ακολουθείται. Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί και τη σήμανση των κακοπληρωτών (debt flagging) στην πλατφόρμα «Θαλής» του ΔΕΔΔΗΕ, ωστόσο οι πάροχοι δεν θα μπορούν να εκδίδουν εντολές για αποκοπές ρεύματος σε παλιούς πελάτες τους με χρέη.

Οι κακοπληρωτές

Οι κακοπληρωτές καταναλωτές, έως σήμερα έχουν αφήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εταιρείες προμήθειας που αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος, μόνο το 2023 οι ενεργειακοί …τουρίστες άφησαν φέσια πάνω από 500 εκατ. ευρώ. «Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα του “Τειρεσία”», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΕΣΠΕΝ.

Η δημιουργία του εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως «αντίδοτο» στην πρακτική της μετακίνησης των στρατηγικών κακοπληρωτών από πάροχο σε πάροχο, αφήνοντας ανεξόφλητους λογαριασμούς, καθώς κάθε εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορεί να μοιράζεται τη «μαύρη λίστα» των δικών της «μπαταξήδων» με τους υπόλοιπους προμηθευτές. Επίσης, στον «ενεργειακό Τειρεσία» θα καταγράφεται και το ύψος των ληξιπρόθεσμών οφειλών του κάθε πελάτη. Έτσι, θα δίνεται η δυνατότητα στους παρόχους να ελέγχουν εάν ένας νέος πελάτης έχει εξοφλήσει τα χρέη του πριν μετακινηθεί σε άλλον προμηθευτή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στη δημιουργία του «Τειρεσία» έχουν συμφωνήσει όλα τα μέλη του ΕΣΠΕΝ, εκτός της ΔΕΗ, η οποία, λόγω της μεγάλης πελατειακής της βάσης (κατέχει το 75% της αγοράς), οι αποφάσεις είναι δύσκολες και θα πάρουν χρόνο. «Αν φτιάξουμε τον «Τειρεσία» θα είναι πιο εύκολο και για τη ΔΕΗ να συμμετέχει», σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος.

 

Πηγή: ot.gr