Ο γλυκός καρπός που ρυθμίζει το σάκχαρο και θωρακίζει καρδιά και εγκέφαλο
Μερικοί τα μαζεύαμε σαν παιδιά, ως μέρος ενός κυνηγιού θησαυρού ψάχνοντας τα σωστά κουκουνάρια. Άλλοι τα προσθέτουν σαν μια ιδιαίτερη νότα γλυκών γεύσεων σε σάλτσες πέστο ή σαλάτες. Όλοι όμως επωφελούνται από τα μοναδικά θρεπτικά συστατικά του κουκουναριού.
Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς
Βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Σε μια ανασκόπηση του 2014, οι ερευνητές ανέλυσαν πολλαπλές μελέτες σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης ξηρών καρπών -μαζί και κουκουναριών- στους δείκτες που σχετίζονται με τον διαβήτη. Όπως διαπιστώθηκε, κατά μέσο όρο, η κατανάλωση 56 γραμμαρίων κουκουναριών για διάστημα 8 εβδομάδων συνέβαλε στη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης αίματος νηστείας και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη των συμμετεχόντων με διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2.
Ρυθμίζουν το βάρος
Ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα κουκουνάρια, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης, των φυτικών ινών και των υγιεινών λιπαρών, συμβάλλει στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Παρότι οι ξηροί καρποί περιέχουν αρκετές θερμίδες, η μετριασμένη κατανάλωσή τους δε συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Τονώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
Τα κουκουνάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τον εγκέφαλο, βοηθούν στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένισης και μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας και καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Πηγή: ygeiamou.gr