Ξεσηκωμός για το Κέντρο Υγείας Χάρακα - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ξεσηκωμός για το Κέντρο Υγείας Χάρακα

7 Μαρτίου 2024 -

Αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα είναι ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων για το Κέντρο Υγείας Χάρακα καθώς αυτό που φαίνεται στον ορίζοντα είναι η συνεχής υποβάθμιση που θα οδηγήσει στο λουκέτο της δομής που εξυπηρετεί χιλιάδες κόσμου τόσο του Δήμου Αρχανών όσο και του Δήμου Γόρτυνας.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι δύο δήμοι έχουν εκδώσει ψηφίσματα διαμαρτυρίας ενώ προγραμματίζουν ακόμα και κινητοποίηση στις 15 Μαρτίου. Παράλληλα οι δύο δήμοι έχουν σκοπό άμεσα σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης να φτάσουν μέχρι το γραφείο του Υπουργού Υγείας ζητώντας το αυτονόητο που δεν είναι άλλο παρά τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελλείψεων αποτελεί το γεγονός ότι παρόλο που η δομή έχει την ευθύνη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για χιλιάδες παιδιά και οι δύο οργανικές θέσεις Παιδιάτρου στο Κ.Υ. Χάρακα παραμένουν ακάλυπτες.

Ακάλυπτες παραμένουν και οι πέντε θέσεις γενικών ιατρών, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα και στα Περιφερειακά Ιατρεία (Ασήμι, Πύργος, Μεσοχωριό, Τεφέλι, Μεταξοχώρι και Στάβγιες), τα οποία δε λειτουργούν καθημερινά λόγω έλλειψης γιατρών. Τα παραπάνω συνθέτουν εκρηκτικές συνθήκες για ασθενείς και γιατρούς, που επιτελούν το έργο τους με αυτοθυσία σε συνθήκες πραγματικά απαράδεκτες και οι περισσότεροι δεν μπορούν να πάρουν άδεια εδώ και 4 χρόνια.

Την κατάσταση αυτή του Κ.Υ. Χάρακα συμπληρώνουν τα κτιριακά ζητήματα με την αναγκαιότητα της αναδιαρρύθμισης του περιβάλλοντος χώρου και της άμεσης ανακαίνισης του κτηρίου, που από το 1981 που κτίστηκε, δεν έχει συντηρηθεί ολοκληρωμένα, με αποτέλεσμα να είναι έντονα τα σημάδια της εγκατάλειψης και της φθοράς του.

Το θέμα των προβλημάτων του Κέντρου Υγείας έχουν φτάσει στη Βουλή με ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Μανόλη Συντυχάκη και του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκου Παρασύρη και Ελένης Βατσινά, ενώ πρόσφατα βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης που ενημερώθηκε για τις ελλείψεις που υπάρχουν.

Την ίδια πάντως στιγμή που υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις και οι ερωτήσεις στη Βουλή για το Κέντρο Υγείας Χάρακα την Τετάρτη έγινε η υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Ανωγείων Χάρακα, Κανδάνου και Σάμης Κεφαλονιάς με προϋπολογισμό 731.678 ευρώ. Μάλιστα η εταιρεία που ανέλαβε την εκπόνηση των μελετών θα πρέπει να τις παραδώσει εντός 4 μηνών.

 

Ψηφίσματα

Στα ψηφίσματά τους οι Δήμοι Αρχανών Αστερουσίων και Γόρτυνας τονίζουν την αναγκαιότητα άμεσης στελέχωσης του Κέντρου Υγείας για να συνεχιστεί η 24ωρη λειτουργία του.

Συγκεκριμένα στο ψήφισμα του ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων αναφέρει:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχανών -Αστερουσίων εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στην

υποβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Χάρακα και των έξι (6) Περιφερειακών

Ιατρείων του.

Διεκδικούμε :

-Την ομαλή συνέχιση της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Χάρακα και την ομαλή

λειτουργία των έξι (6) Περιφερειακών Ιατρείων του.

-Άμεση προκήρυξη και στελέχωση θέσεων μονίμου προσωπικού, (5) γενικών γιατρών , (2)

παιδιάτρων και (2) οδοντίατρων .

-Τον συντονισμό συνεργασίας της Τεχνικής Υπηρεσίας της 7ης ΥΠΕ με τον Δήμο Αρχανών-

Αστερουσίων για την ταχεία ολοκλήρωση της Μελέτης Στατικότητας και της Ενεργειακής

αναβάθμισης του κτιρίου του Κέντρου Υγείας Χάρακα και την ένταξη σε πρόγραμμα

χρηματοδότησης .

– Να δοθούν οικονομικά κίνητρα , προκειμένου οι θέσεις να είναι προτιμητέες από τους

επιστήμονες.

– Την εξάλειψη της κατάφωρης ανισότητας: Τη στέρηση δικαιωματικής ίσης αμοιβής προς τους γενικούς γιατρούς του Κέντρου Υγείας και Περιφερειακού Ιατρείου δηλαδή το επίδομα των 1500,00€ μηνιαίως.

– Να αντιληφθεί επιτέλους το Κεντρικό κράτος ότι η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Χάρακα είναι ζήτημα ζωής και όχι πολυτέλειας .

– Συμμετοχή όλων και σε συνεργασία με όμορους δήμους, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που συνδιοργανώνεται απ’ όλους τους τοπικούς φορείς και πρόκειται να πραγματοποιηθεί την 15η Μαρτίου έξω από το Κέντρο Υγεία Χάρακα .

– Μετά την κινητοποίηση θα συγκροτηθεί επιτροπή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τους όμορους Δήμους , η οποία θα προγραμματίσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας σε επίπεδο κόσμιο και πολιτισμένο αλλά με βάση την αντίδραση μας που είναι πολιτική και ουσιαστική.

Επίσης στο ψήφισμα του ο Δήμος Γόρτυνας αναφέρει:

Την πλήρη αντίθεσή του στην υποβάθμιση, τον κίνδυνο αναστολής ή περιορισμένης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Χάρακα και των Περιφερειακών Ιατρείων του εξέφρασε, με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Γόρτυνας, τονίζοντας ότι είναι απολύτως αναγκαία η ομαλή συνέχιση της 24ωρης λειτουργίας του και η άμεση ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό.  

Αναλυτικά το ψήφισμα που ενέκρινε, ομόφωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο Γόρτυνας, κατόπιν πρωτοβουλίας του Συλλόγου Φίλων Κέντρου Υγείας Χάρακα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γόρτυνας «εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στην υποβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Χάρακα και των 6 ΠΙ του.

Στηρίζει την διεκδίκηση:

-Της ομαλής συνέχισης της 24ωρης λειτουργίας του ΚΥΧ και της ομαλής λειτουργίας των 6 ΠΙ

-Άμεση προκήρυξη και στελέχωση  θέσεων μονίμου προσωπικού, (5) γενικών γιατρών, (2) παιδιάτρων (2) οδοντίατρων

-Τον συντονισμό συνεργασίας της Τεχνικής Υπηρεσίας της 7ης ΥΠΕ με τον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων για την ταχεία ολοκλήρωση της Μελέτης Στατικότητας του Κτηρίου του Κ.Υ.Χ. και ένταξή του σε χρηματοδοτικό εργαλείο.

-Την εξάλειψη της κατάφωρης ανισότητας: Της στέρησης δικαιωματικής ίσης αμοιβής προς τους γενικούς γιατρούς του ΚΥ και ΠΙ δηλ. το επίδομα των 1500 ευρώ μηνιαίως».

 

Μανόλης Κοκοσάλης, Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων «Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στα άκρα»

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στα άκρα. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ενίσχυση της υπαίθρου, να ζητάμε από τον κόσμο να μείνει στα χωριά του χωρίς όμως να του παρέχουμε τα αυτονόητα. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει καλά το υπουργείο Υγείας. Αν δεν στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εξυπηρετούνται θα καταλήξουν στα νοσοκομεία αφού δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ιδιώτη γιατρό. Αν αυτό θέλει ο υπουργός να μας το πει. Ας καταλάβουν πως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι απαραίτητη ειδικά στην ύπαιθρο και λιγότερο στα αστικά κέντρα.