Νέοι και ανεργία: Η Ελλάδα πέμπτη στην Ευρώπη, «αγκάθι» η προϋπηρεσία – Τι λένε στην ΕΡΤ νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας
Νέο πρόγραμμα επιδότησης για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από νέους προωθεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης όπως δηλώνει στην κάμερα της ΕΡΤ ο διοικητής του Οργανισμού.
«Το επόμενο μεγάλο πρόγραμμα θα αφορά νέους τους οποίους θα επιδοτήσουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία να δουλέψουν δηλαδή για κάποιους μήνες και θα καλύψουμε εμείς το κόστος 100%. Δίνουμε τη δυνατότητα να μπορέσουν να μπουν στην αγορά εργασίας. Ο αγώνας κατά της ανεργίας είναι καθημερινός και συνεχής. Θέλει πολλά διαφορετικά πράγματα αλλά κυρίως ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Όχι απλώς επιδόματα τα οποία είναι σημαντικά αλλά είναι μια προσωρινή ανακούφιση» τονίζει ο διοικητής Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Παρά την αποκλιμάκωση της ανεργίας στα άτομα ηλικίας έως 25 ετών, η Ελλάδα εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στις πέντε χώρες με τον μεγαλύτερο ποσοστό νέων χωρίς δουλειά.
Στο 58% φτάνει το εφιαλτικό ποσοστό στο οποίο είχε σκαρφαλώσει ή ανεργία των νέων στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης το 2013.
Μεγάλη η μείωση που καταγράφηκε από τότε φέρνοντας την νεανική ανεργίας στο 22,3% για τον Δεκέμβριο του 2023.
Χιλιάδες νέοι παραμένουν όμως χωρίς δουλειά και η Ελλάδα εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στις πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη ανεργία στον ΟΟΣΑ για τις ηλικίες 15 έως 24 ετών
Την αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου για να διαμορφωθεί στα 820-830 ευρώ.
Η αύξηση θα υλοποιηθεί την 1η Απριλίου και θα συμπαρασύρει το επίδομα ανεργίας και σειρά άλλων ενισχύσεων.
«Αγκάθι» η προϋπηρεσία
«Δεν βρίσκουμε εύκολα δουλειά και πηγαίνουμε από το ένα σημείο στο άλλο. Δεν πληρωνόμαστε για την δουλειά που κάνουμε, είχα περάσει από κομμάτια και πρακτικής και δουλειάς και δεν πληρωνόμουν τόσο όσο θα έπρεπε ειδικά επειδή καθόμαστε και υπερωρίες πολλές φορές» λέει νεαρός νοσηλευτής στην ΕΡΤ.
«Δεν εν μπορώ να πω ότι είναι και ακατόρθωτο από τη στιγμή που υπάρχει εξειδίκευση θέληση μπορεί να ήρθε ο κάθε νέος την αντίστοιχη επιχείρηση για να ταιριάξει στις δικές του αξίες στα δικά του ενδιαφέροντα» λέει νεαρή κατασκευάστρια ιστοσελίδων και εφαρμογών.
«Επειδή έχω ζήσει και εδώ σε χώρο εργασίας και στο εξωτερικό στην Γερμανία υπάρχει μεγάλη διαφορά οικονομικά και σεβασμός και πολλά σεμινάρια θα ήθελα απλά αυτή η χώρα να γίνει καλύτερη για να γυρίσουμε όλοι» δηλώνει μια νηπιαγωγός.
Ρεπορτάζ ΕΡΤ: Βαλέρια Δολαψάκη
Πηγή ertnews.gr