Μανωλης Μαλεφιτσακης: «Υψίστης σημασίας η σύνδεση του πρωτογενή τομέα με το τουριστικό προϊόν» - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Μανωλης Μαλεφιτσακης: «Υψίστης σημασίας η σύνδεση του πρωτογενή τομέα με το τουριστικό προϊόν»

7 Μαρτίου 2024 -
Συνέντευξη στο antilalospress.gr παραχώρησε ο Αντιδημαρχος Τουρισμού και Πρωτογενή τομέα του Δήμου Φαιστού Μάνος Μαλεφιτσάκης. Στη συνέντευξη κάνει λόγο για τα προβλήματα που ως τώρα έχουν εντοπιστεί για τα δυο αντικείμενα που έχει αναλάβει και αναλύει τις συνδυαστικές κι όχι μόνο λύσεις που προτείνει η ομάδα του Δημάρχου Γρηγόρη Νικολιδάκη με επικεφαλής τον κ. Μαλεφιτσάκη.
– Αντιδήμαρχε αναλάβατε, αν και νεοεκλεγής, ένα σημαντικό πόστο που για το Δήμο μας αποτελεί ζητούμενο και τόσο καιρό δεν υπήρχε μέριμνα για την ανάδειξη του σε κανένα επίπεδο. Ως νέος άνθρωπος σε αυτό το πόστο του τουρισμού τι προτεραιότητες βάζετε και τι κινήσεις θα κάνετε προς αυτήν την κατεύθυνση ? 
Θα ήθελα να αναφέρω αρχικά ότι ήταν μεγάλο κίνητρο η συμμετοχή μου στις εκλογές για αυτό ακριβώς τον λόγο. Η περιοχή μας συμπεριλαμβανομένου όλης της ακτογραμμής, που είναι αρκετά μεγάλη, αλλά και τα άλλα χωριά με τις δικές τους όμορφες παραλίες είναι ακατέργαστο διαμάντι. Βλέπω πολλούς νέους να επενδύουν με μεγάλη όρεξη σε τουριστικές μονάδες, ενοικοιαζομενα δωμάτια και όλο αυτό πάει μόνο του, χωρίς κάποια οργανωμένη καθοδήγηση. Τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την μεγάλη διεύρυνση της πλατφόρμας επινοικίασης η ζήτηση σε ακίνητα, βίλες και οικόπεδα προς τουριστική εκμετάλλευση έχει μεγαλώσει, οι περιουσίες μας έχουν πιάσει άλλες τιμές και άλλες αξίες. Σίγουρα έχουμε στο μυαλό μας όλοι το συγκεκριμένο φαινόμενο και μπορεί να αναφέρει κανείς και πιο συγκεκριμένα τις περιοχές όπως το Καλαμακι, το Καμηλαρι και τον Κομμό και προς τιμήν της περιοχής μας, όλο αυτό το ακατέργαστο διαμάντι σηκώνει κι άλλες μονάδες, μικρές και μεγάλες. Ομολογουμένως όλο αυτό για να έχει καλύτερο αντίκτυπο στους επισκέπτες και για να εισπράτει η περιοχή μας αυτά που πρέπει θα πρέπει να συνδυάζεται με τουριστικές παροχές, δραστηριότητες και ένα συντονισμένο ολοκληρωμένο αγροτουρισμό και θα είναι χαρα μου να βοηθήσω όσο μπορώ στην προώθηση της περιοχής μας από την διπλή μου ιδιότητα ως υπεύθυνος του τουριστικού προϊόντος και του πρωτογενή τομέα, τόσο στην οργάνωση όσο και στην καθοδήγηση του κόσμου προς αυτήν την κατεύθυνση. Και πόσο μάλλον των νέων που ξεκινούν τα πρώτα επιχειρηματικά τους βήματα. Πολλές ημερίδες, πολλά τα προϊόντα και πολύ μεγάλη όρεξη. Πάνω σε όλα αυτά να επισημάνω ότι δεν έχουμε έναν δικό μας τουριστικό σύνδεσμο – οργανισμό – σύλλογο και ήδη έχω ξεκινήσει τις διαδικασίες παρότρυνσης όλων των άμεσα ενδιαφερόμενων για την δημιουργία αυτού.
– Στον πρωτογενή τομέα που ασχολείστε χρόνια από τον ιδιωτικό τομέα, τώρα πλέον και στο δημόσιο βίο έχετε θέση ευθύνης σε έναν κατεξοχήν αγροτικό χώρο. Στον τομέα αυτό πώς πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθείτε ? 
– Σίγουρα 10 χρόνια τώρα στην συγκεκριμένη επιχείρηση δίπλα στους αγρότες από την παροχή υπηρεσιών για την διάθεση των προϊόντων τους στις αγορές και πιο συγκεκριμένα μέσα στην Κεντρική Αγορά Αθηνών αλλά και από την εκπαίδευση μου πραγματικά έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας. Τα κρητικά προϊόντα έχουν εδραιωθεί και είναι από τα πιο ανταγωνιστικά ποιοτικά και σε γεύση δεν πρέπει να μένουμε όμως μόνο σε αυτό. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Πρεπει να διεκδικούμε και να τα επικοινωνούμε ακόμα περισσότερο στις αγορές. Είμαστε ευλογημένος τόπος. Ο κάμπος της Μεσσαρας για τα προϊόντα μας είναι αξιοζήλευτα. Οφείλουμε λοιπόν περα από καθοδήγηση ξανά σε καθημερινά λειτουργικά θέματα που μπορούμε να λύσουμε να διεκδικούμε προγράμματα, προώθηση και δίκτυο μέσα και από το υπουργείο και από την Περιφέρεια είτε ατομικά είτε σαν ομάδες. Τα προβλήματα είναι πολλά σίγουρα και τον κόπο του κάθε παραγωγού τον ξέρει ο ίδιος, αλλά δεν είναι μόνο το χωράφι. Οι συνεταιρισμοί και οι μεγάλοι έμπορες ακόμα και αυτοί με την παραπάνω δύναμη που έχουν συγκριτικά με έναν μεμονωμένο παραγωγό και πάλι χρειάζονται βοήθεια. Εκθέσεις, εθνικές και διεθνείς. Και επιμένω στην ενημέρωση μες από ημερίδες.
– Θεωρείτε ότι οι αγρότες της περιοχής μας είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα θέματα που τους αφορούν ?  
Έρχομαι εδώ και λέω δυστυχώς όχι όσο θα έπρεπε! Είμαστε αρκετά πίσω. Για παράδειγμα Η τεχνολογία εξελίσσεται και οφείλουμε να την παρακολουθούμε να μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε και να την αξιοποιούμε στο έπακρο. Σεμινάρια, εκθέσεις και ημερίδες να δούμε άλλα μποστάνια, άλλους τρόπους καλλιέργειας. Πηγα πρόσφατα στην Ιεράπετρα και είδα ότι στα περισσότερα θερμοκήπια δίπλα υπήρχε μια μικρή λιμνοδεξαμενή για παράδειγμα. Δεν ήξερα τον λόγο της ύπαρξης της και ρώτησα καθώς μου έκανε μεγάλη εντύπωση, και μου εξήγησαν ότι έχουν σκάψει και κρατάνε νερο οι ίδιοι οι παραγωγοί η εκάστοτε θερμοκηπιακη μονάδα και αντλεί και ποτίζει αυτόνομα. Μικρά παραδείγματα και μικρές για κάποιους ίσως και ασήμαντες λεπτομέρειες που όμως έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Τα οικονομικοφορολογικα σχεδόν κάθε μέρα αλλάζουν. Και οι παραγωγοί επιχειρηματίες είναι, ο νοικοκύρης μένει μπορούν να διεκδικήσουν και καλύτερες τιμές έτσι από την αγορά αλλά και να βρουν κίνητρο να μάθουν περισσότερα και να τα εκμεταλλευτούν.
– Πως πιστεύετε ότι μπορεί να συμβάλει υπό τη νέα της μορφή η Γεωργική Σχολή Μεσαράς στην ανάδειξη και την καλυτέρευση της ποιότητας των αγροτικών μας προϊόντων ? 
Σίγουρα θα είναι ένα μεγάλο εργαλείο στα χέρια μας το οποίο όχι μόνο μπορεί να αναδείξει τα προϊόντα επιστημονικά ή ερευνητικά βελτιωμένα αλλά και τους ίδιους τους παραγωγούς η καλλιεργητές που θέλουν να εξελιχθούν! Και το χρειαζόμαστε. Είτε από Επιχειρηματική καθοδήγηση για τις θερμοκηπιακές μονάδες που μπορεί να θέλουν να εξελιχθούν, είτε από παραγωγική εξειδίκευση στον συγκεκριμένο τομέα. Και μακάρι να το αγκαλιάσουμε και να υπάρχει συμμετοχή από τον κόσμο αλλά κυρίως από τους νέους παραγωγούς!
– Έχετε λοιπόν δυο τομείς που χαρακτηρίζουν την περιοχή μας, τον αγροτικό και τον τουριστικό. Εν ολίγοις δηλαδή αναλάβατε δυο τομείς στους οποίους μπορείτε να συμβάλετε στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Αναπτύξετε για τους αναγνώστες μας το όραμα της Δημοτικής αρχής που εκπροσωπείτε στους δυο αυτούς πυλώνες ?  
Λίγο πολύ τα έχω αναφέρει ήδη παραπάνω. Σωστή καθοδήγηση, παρότρυνση μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης πάντα με γνώμονα την προσωπική βελτίωση του κάθε παραγωγού, διαφορετικά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα όσο καλό προϊόν και να έχουμε. Όπως είναι γνωστό άλλωστε αν δεν το έχουμε πάρει οι ίδιοι απόφαση να εξελιχθούμε ο καθένας ξεχωριστά, δεν θα βελτιωθεί εν τέλη τίποτα. Από μικρές μεμονωμένες βελτιώσεις σε όλα τα προαναφερθέντα θα έρθει και η σταδιακή ανάπτυξη της ποιότητας ζωής μας και κατ’ επέκταση του ίδιου του τόπου.