Γυναίκες της Κρήτης που διέπρεψαν στο δικό τους μετερίζι - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Γυναίκες της Κρήτης που διέπρεψαν στο δικό τους μετερίζι

8 Μαρτίου 2024 - /

«Η καρδιά της είναι γενναία, η ψυχή της αγνή, το μυαλό της δυνατό!»

 

Της Εύας Καπελλάκη-Κοντού*

 

Δευτέρα βράδυ, 4 Μαρτίου στο φουαγιέ της αίθουσας Καλοκαιρινού του Πολιτιστικού Κέντρου του Ηρακλείου, υπέρλαμπρες προσωπικότητες γυναικών κατέκλυσαν τον χώρο λίγο πριν την έναρξη της βράβευσης. Πέρα από την λάμψη της εξωτερικής ομορφιάς σπουδαιότερη εκείνη της εσωτερικής ακτινοβολίας!

Η αυλαία άνοιξε στη σκηνή του αμφιθεάτρου λίγο μετά τις 9 το βράδυ με την φωνή της διακεκριμένης ηθοποιού Ελένης Φιλίνη που με την ομορφιά της μαγνήτισε τα βλέμματα όλων των παρευρισκομένων.

Οι γυναίκες του χθες, του σήμερα και του αύριο. Όλες εκεί κι άλλες τόσες που διαπρέπουν αθόρυβα δίνοντας στην κοινωνία τα μέγιστα σε δύσκολους καιρούς.

Η κα Μαρία Πλουμίδου η πρώτη Δήμαρχος στις Αρχάνες πάλεψε ώστε να μας διδάξει με την στάση ζωής της και την προτροπή της: «Όχι πια πόλεμος όχι πια αδερφοφάδες!

Η υπέρλαμπρη διακεκριμένη ηθοποιός θεάτρου και κινηματογράφου παγκοσμίου φήμης αλλά και ζωγράφος και συγγραφέας Ρίκα Διαλυνά μας έδωσε το στίγμα της λάμψης της μέσα από συννεφιασμένο ουρανό αλλοτινών εποχών, έχοντας στη φαρέτρα της την υπομονή, επιμονή στοχοθέτησης, την ευγένεια αξίες διαχρονικές! Για να συνεχίσει η γυναίκα των νεότερων χρόνων στο «επιχειρείν» και να διαπρέπει πανηγυρικά οδηγώντας κι άλλες πολλές γυναίκες σε νέους φωτεινούς δρόμους δημιουργίας, η Μαρία Πιτσικάκη ακούραστη αρωγός σ’ αυτήν την προσπάθεια.

Φωτίζει η πολυπραγμοσύνη της συνυφασμένη με την ατόφια ομορφιά της και το χαμόγελο της ψυχής της η κα Μαρία Τζομπανάκη!

Συνεχίζει η μητέρα, γιαγιά γυναίκα της Κρήτης με δύναμη και αποφασιστικότητα μιλώντας για τις αξίες της οικογένειας που μπόρεσε να διαφυλάξει στο διάβα του χρόνου! Σεβασμός και αγάπη στη γιαγιά της Κρήτης!

Ο συνθέτης Στέφανος Κόκκαλης με μουσική και τραγούδι σε πιάνο, σαξόφωνο ακολουθεί με κιθάρα και λύρα από τα μαγικά χέρια της, η Γεωργία Ταγάκη ολοκληρώνοντας τη βραδιά αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες διάσημες ή αφανείς ηρωίδες πιστές στο στασίδι της προσφοράς τους στον άνθρωπο.

Ποτέ πια κακοποίηση στη γυναίκα που με την οξύνοιά της, την ομορφιά της αλλά και την επιμονή κι εργατικότητά της δίνει τους αγώνες της από την Μινωική εποχή ως τις ημέρες μας στον 21ο αιώνα.

Ας της δοθεί επάξια η αναγνώριση από την πολιτεία ώστε να μην πασχίζει για το αυτονόητο.

Παραβρέθηκαν στην βράβευση για να αποδώσουν το βραβείο στις γυναίκες της βραδιάς μεταξύ άλλων ο ηθοποιός Νίκος Βερλέκης, ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, η ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή, η Βάσω Λασκαράκη και τόσοι άλλοι γνωστοί και λιγότερο γνωστοί που με τη προσφορά τους στην κοινωνία έγιναν παράδειγμα για όλους μας.

Την βράβευση τίμησε με την παρουσία του ο καταξιωμένος ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γιάννης Πανταγιάς.

Δεν μπορούμε να μην βραβεύσουμε έστω και νοερά τις γυναίκες εκείνες που αγωνίζονται δίχως να μπορέσουν μέχρι σήμερα να έχουν τις δάφνες της αναγνώρισης από την πολιτεία!

Εξαιρετική βραδιά, είθε να γίνει θεσμός στην πόλη του Ηρακλείου! Πολλά «μπράβο» στην κα Δήμητρα Σταματάκη και την ομάδα της για την οργάνωση της βραδιάς.

Ας προχωρήσουμε σαν σε πορεία ιερή προς το φως ενωμένοι, μονιασμένοι, δυνατοί, αναγνωρίζοντας την προσφορά της Γυναίκας στην κοινωνία απ’ όποιο μετερίζι κι αν βρίσκεται!

 

_________________

* Εκπαιδευτικός, αρθρογράφος & ραδιοφωνική παραγωγός.