Αυτά είναι τα τρόφιμα που ρίχνουν την χοληστερίνη - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Αυτά είναι τα τρόφιμα που ρίχνουν την χοληστερίνη

27 Μαρτίου 2024 -

Οι φυτικές στερόλες δεν συμβάλλουν μόνο στη μείωση της χοληστερίνης αλλά «θωρακίζουν» και την υγεία της καρδιάς. Βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Ωστόσο, εντοπίζονται σε πολύ μικρές ποσότητες στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες από αυτά. Για παράδειγμα, για να πάρετε 2 γραμμάρια φυτικών στερολών χρειάζεται να καταναλώσετε: περίπου 8 κιλά πορτοκάλια, 2 κιλά ψωμί ολικής άλεσης, περίπου 2 κιλά ξηρούς καρπούς – φυστίκια, και 12 κιλά καρότα.

Οι στερόλες και οι στανόλες είναι φυτικές χημικές ουσίες που έχουν παρόμοιο μέγεθος και σχήμα με τη χοληστερίνη. Απορροφούνται από τα έντερα στην κυκλοφορία του αίματος και εμποδίζουν την απορρόφηση κάποιας ποσότητας χοληστερίνης, μειώνοντας τη χοληστερίνη στο αίμα.

Μπορούμε να λάβουμε μια μικρή ποσότητα στερολών από τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, αλλά δεν αρκεί αυτή η ποσότητα για να μειώσουμε τη χοληστερίνη. Έτσι, οι εταιρείες τροφίμων έχουν αναπτύξει τρόφιμα με φυτικές στερόλες ή στανόλες που προστίθενται σε αυτά, όπως μίνι ροφήματα γιαουρτιού, λιπαρά αλείμματα, γάλα και γιαούρτια.

Αυτές οι εμπλουτισμένες τροφές μειώνουν τη χοληστερίνη σταδιακά, μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το πόσο θα τη μειώσουν εξαρτάται από την ποσότητα που θα φάει κάποιος. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι η πιο αποτελεσματική μεμονωμένη τροφή για τη μείωση της χοληστερίνης.

Τροφές εμπλουτισμένες με φυτοστερόλες

Οι φυτοστερόλες έχουν παρόμοια δομή με τη χοληστερόλη και μιμούνται τη δράση της εμποδίζοντας την απορρόφησή της και μειώνοντας τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα. Οι φυτοστερόλες προέρχονται από φυτικά τρόφιμα, όπως οι ξηροί καρποί, τα φυτικά έλαια κ.ά., με τη μέγιστη δυνατή ποσότητα που μπορεί να προσλάβει ο οργανισμός μέσω φυτικών πηγών να ανέρχεται σε 0,5 γρ. ημερησίως. Ωστόσο, καθώς τα οφέλη των φυτοστερολών στη μείωση της χοληστερόλης είναι εμφανή με πρόσληψη 2-3 γρ. ημερησίως, υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα εμπλουτισμένα με φυτοστερόλες, όπως η μαργαρίνη και το γάλα.

Φαίνεται ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση της χοληστερόλης και άλλων λιπαρών μορίων. Ορισμένα είδη φασολιών, οι φακές, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το κριθάρι, η βρώμη, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες.

Ποιοι πρέπει να τρώνε τροφές με πρόσθετες στερόλες και στανόλες

Οι στερόλες και οι στανόλες έχουν ερευνηθεί διεξοδικά, ώστε να μπορούν να προστεθούν στα τρόφιμα και να είναι ασφαλείς για κατανάλωση.

Σύμφωνα με το healthstat.gr είναι κατάλληλες για:

– Άτομα με υψηλή χοληστερόλη – δεν υπάρχει πραγματικό όφελος εάν δεν έχετε υψηλή χοληστερίνη.

– Παιδιά με κληρονομική υψηλή χοληστερίνη, όπως οικογενής υπερχοληστερολαιμία. Πάντα βέβαια θα πρέπει να λαμβάνονται με την υποστήριξη γιατρού ή διαιτολόγου.

– Άτομα που λαμβάνουν στατίνες – οι στερόλες και οι στανόλες βοηθούν αυτά τα άτομα να μειώσουν περαιτέρω τη χοληστερίνη επειδή λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο από τη στατίνη.

Δεν είναι κατάλληλες για:

– Γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν.

– Παιδιά που δεν έχουν κάποια κληρονομική πάθηση.

– Δεν θα έχουν μεγάλη επίδραση εάν παίρνετε Ezetrol (Ezetimibe) επειδή και τα δύο λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο.