Ανεργία: Στο 10,4% η Ελλάδα – Σε καλύτερη θέση η Κρήτη - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ανεργία: Στο 10,4% η Ελλάδα – Σε καλύτερη θέση η Κρήτη

11 Μαρτίου 2024 -
Mειωμένοι εμφανίζονται οι επίσημοι δείκτες ανεργίας στη χώρας μας σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,  σημειώνοντας μείωση σχεδόν 7 μονάδες μέσα σε μία πενταετία, ενώ η θέση της Κρήτης είναι εμφανώς καλύτερη συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας.
«10,4% είναι τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την Ελλάδα, από 17,6% που ήταν το 2019. Θέλουμε να συγκλίνουμε στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο», τονίζει ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης σε δηλώσεις του, στην Τηλεόραση CRETA .
«Η θέση της Κρήτης είναι σαφώς καλύτερη διαχρονικά και συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας αναφορικά με τους δείκτες ανεργίας», σημειώνει η Περιφερειακή Διευθύντρια ΔΥΠΑ Κρήτης Ευαγγελία Αραμπατζάκη.

Τεχνικές ειδικότητες που τείνουν προς εξαφάνιση

Αγκάθι ωστόσο, συνεχίζουν να αποτελούν οι «αγεφύρωτες» ελλείψεις στο εργασιακό δυναμικό στον τομέα του τουρισμού ενώ εξαιρετικά απογοητευτικά είναι και τα ποσοστά εξειδικευμένων τεχνικών εργατών από την χώρα, μιας και πρακτικά ολόκληροι κλάδοι όπως για παράδειγμα είναι οι ηλεκτροσυγκολλητές, οι χειριστές μηχανημάτων και οι ηλεκτρολόγοι τείνουν να εξαφανιστούν.
«Δυστυχώς, στον τομέα του Τουρισμού έχουμε τις περισσότερες ελλείψεις. Το προσωπικό το οποίο αναζητείται υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες», αναφέρει ο Υποδιοικητής της ΔΥΠΑ Βασίλης Γεωργιάδης στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA. «Όσον αφορά στις Τεχνικές ειδικότητες, όντως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα», αναφέρει ο ίδιος και αυτό γιατί τις προηγούμενες δεκαετίες τα τεχνικά επαγγέλματα και οι τεχνικές σχολές είχαν απαξιωθεί από την Εκπαίδευση όπως εξηγεί.
«Τεχνικά επαγγέλματα, δυστυχώς, έχουν πολύ μεγάλη έλλειψη. Μετά από δεκαετίες απαξίωσης της επαγγελματικής τεχνικής εκπαίδευσης δεν έχουμε ηλεκτροσυγκολλητές, χειριστές μηχανημάτων, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς αλλά δεν έχουμε και μάγειρες-chef. Δεν έχουμε και αρκετούς ανθρώπους που να δουλέψουν στον Τουρισμό και την Εστίαση», διευκρινίζει ο κ.Πρωτοψάλτης.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων ως «ανάχωμα» στην Κατάρτιση σε Τεχνικές Ειδικότητες

Αυτός είναι και ο λόγος που θεσπίστηκε το Ευρωπαϊκό Έτος δεξιοτήτων προκειμένου μέσα από τα εξειδικευμένα προγράμματα που προσφέρει να καταρτιστεί ένας ικανός αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού σε κρίσιμα εργασιακά πεδία που πανευρωπαϊκά βρίσκονται σε ύφεση.

ΔΥΠΑ: Στόχος οι 50.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στο 2024

Στόχος της ΔΥΠΑ μέσα από τα προγράμματα που σχεδιάζει είναι μέσα στο 2024 να έχουν δημιουργηθεί 50.000 νέες θέσεις εργασίες ενώ υλοποιούνται και στοχευμένα προγράμματα για τις ηλικιακές ομάδες 55 και άνω, προκειμένου να βοηθηθούν οι πολίτες που οδεύουν προς την συνταξιοδότησή τους.
Πηγή: creta24.gr