Ακρίβεια: Ποια προϊόντα ανατιμήθηκαν παρά το μπαράζ προσφορών - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ακρίβεια: Ποια προϊόντα ανατιμήθηκαν παρά το μπαράζ προσφορών

28 Μαρτίου 2024 -

Το «φουλ της προσφοράς με ανατιμήσεις» ήταν το φύλλο που κέρδισε στο πόκερ της ακρίβειας τον Ιανουάριο, αν και η αύξηση των τιμών ήταν σαφώς ηπιότερη σε σχέση την αγριότητα των προηγούμενων μηνών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 25,4% των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο προήλθε από προϊόντα σε καθεστώς έκπτωσης, με τις προσφορές να καταγράφουν συνολική αύξηση 3,4 ποσοστιαίων μονάδων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Circana.

Ειδικότερα, στα απορρυπαντικά – καθαριστικά η αύξηση ήταν 5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 25,8% από 20,8% τον περσινό Ιανουάριο, ενώ στα είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς ήταν 3,4 μονάδες (στο 29,1% από 25,7% πέρυσι). Αύξηση προσφορών, αλλά μικρότερη (3,2 μονάδες) καταγράφηκε και στην ομάδα των τροφίμων (25% από 21,9% τον Ιανουάριο του 2023).

Ωστόσο, παρά το μπαράζ των προσφορών οι καταναλωτές πλήρωσαν τελικά για 7 από τις 11 βασικές κατηγορίες περισσότερο. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία των ειδών ατομικής φροντίδας και ομορφιάς (σαμπουάν, σαπούνια, αφρόλουτρα κλπ) οι ανατιμήσεις ήταν της τάξης του 3,5% και στην κατηγορία των απορρυπαντικών -καθαριστικών σπιτιού στο 2,5%.

Αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν επίσης 5,1% στα σνακ, 3,5% στα υλικά μαγειρικής, 3,4% στα μη αλκοολούχα ροφήματα (χυμοί, αναψυκτικά), 1,8% στα κατεψυγμένα τρόφιμα και 1,1% στα συσκευασμένα τρόφιμα.

Στον αντίποδα μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στα γαλακτοκομικά (-4,4%), στα είδη ατομικής υγιεινής (-5%), στα άλλα προϊόντα νοικοκυριού (-4%) και στα αλκοολούχα ποτά (-0,2%). Σημειώνεται πως τα γαλακτοκομικά κατέγραψαν άνοδο όγκου πωλήσεων 5% τον πρώτο μήνα της χρονιάς και αύξηση αξίας πωλήσεων 0,4%.

Όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων στα τρόφιμα καταγράφηκε άνοδος 1,4%, ενώ η συνολική κατηγορία προϊόντων οικιακής φροντίδας, που αντιστοιχεί στο 8% του τζίρου, υποχώρησε κατά -1,6%. Στην κατηγορία προσωπικής φροντίδας και υγιεινής σημειώθηκε άνοδος 0,1% σε όγκο πωλήσεων.

Συνολικά οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 825 εκατ. ευρώ έναντι 807 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2023.

Στο 27% το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας

Αξίζει να αναφερθεί πως τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, κατέγραψαν άνοδο 3% τον Ιανουάριο, αγγίζοντας μερίδιο της τάξης του 27% επί της συνολικής αγοράς.

O ρυθμός ανάπτυξης που κατέγραψε η ιδιωτική ετικέτα τον πρώτο μήνα της χρονιάς ήταν τριπλάσιος (3,6%) από εκείνον που σημείωσαν τα επώνυμα προϊόντα (1,2%) αλλά όχι τόσο μεγάλος όσο είχαμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, η αύξηση προήλθε κυρίως από τα τρόφιμα, κατηγορία στην οποία το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας έφτασε στο 27,2% από 26,3% έναν χρόνο πριν. Αντιθέτως, μειώθηκε το μερίδιο στα είδη νοικοκυριού σε 27,6% από 28,2% και στα είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς στο 22,1% από 23,5% τον Ιανουάριο του 2023.

Πηγή ot.gr