Ένθετο Οικονομία: Θετική αξιολόγηση των ενεργών πολιτικών απασχόλησης της ΔΥΠΑ – Tι δείχνει έκθεση του ΟΟΣΑ
Σημαντική ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων στην χώρα μας έχει επιτευχθεί μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σύμφωνα με έκθεση αξιολόγησης που διενήργησαν οΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι επιδόσεις της Ελλάδας μάλιστα είναι καλύτερες από άλλες χώρες. Την ίδια ώρα πάντως παραμένει ο στόχος για μείωση της ανεργίας στο 8%. Δείτε αναλυτικά στο «Ένθετο Οικονομία» του EΡΤΝΕWS:
Ψηφιακή σύγκλιση καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην Ελλάδα και αυτών που εδρεύουν στην υπόλοιπη Ε.Ε., σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά βήματα, κυρίως στις οπτικές ίνες και τις συνδέσεις υπερυψηλής ταχύτητας, ώστε να καλυφθεί το κενό από τις προηγμένες, ψηφιακά, ευρωπαϊκά χώρες.
Επιδότηση έως 10.000 ευρώ σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπεται από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις». Στόχος του προγράμματος η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων ανεξαρτήτου μεγέθους. Αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων ωστόσο με την προδημοσίευση του προγράμματος προσδιορίζονται οι επιλέξιμες δαπάνες και το ποσοστό ενίσχυσης.
“ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ” – ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
• συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας
• συστήματα ηλιακής θέρμανσης
• έξυπνες συσκευές μέτρησης ενέργειας
Eύσημα για τη μείωση χρέους από την S&P
Ελλάδα, Κύπρος και Πορτογαλία που αναγκάστηκαν να μπουν σε προγράμματα προσαρμογής ηγούνται της προσπάθειας μείωσης του χρέους στην Ευρώπη ενώ η συγκεκριμένη εξίσωση αποδεικνύεται δύσκολη για την υπόλοιπη ευρωζώνη σημειώνει η S&P σε ανάλυσή της.
Ειδικότερα η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος έχουν ήδη φέρει τη σχέση χρέους/ΑΕΠ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. (162% για την Ελλάδα το 2023, 105% για την Πορτογαλία και 79% για την Κύπρο). Αυτή η απόδοση ήταν αποτέλεσμα ισχυρής δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η Κύπρος παρουσίασε δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2022, η Πορτογαλία το 2023, ενώ η Ελλάδα επέστρεψε σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022.
Η S&P περιμένει ότι οι τρεις χώρες θα παρουσιάσουν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα που θα υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ το 2024. Ωστόσο, δεδομένης της ήδη σημαντικής δημοσιονομικής τους εξυγίανσης μετά την πανδημία, οι πρόσθετες δημοσιονομικές βελτιώσεις είναι πιθανό να είναι λιγότερο σημαντικές κατά την περίοδο 2025-2026.
Η πορεία προς χαμηλότερο δημόσιο χρέος, θα έχει εμπόδια, όπως η αύξηση του κόστους λόγω τόκων, οι επίμονες μακροοικονομικές προκλήσεις και οι πιέσεις για δαπάνες. Έτσι, η μείωση του δημόσιου χρέους θα διαφέρει πολύ μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης. Και ο λόγος είναι ότι μετατοπίζεται και πάλι η ευρωπαϊκή πολιτική στην δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον εξομαλύνεται μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ
Πηγή ertnews.gr