Άνθρωποι και τοπία της Κρήτης: Αντώνης Κουκλινός, «Ανεστορούμαι να σας πω» – Οδοιπορώντας με τα λόγια της Κρήτης μας… - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Άνθρωποι και τοπία της Κρήτης: Αντώνης Κουκλινός, «Ανεστορούμαι να σας πω» – Οδοιπορώντας με τα λόγια της Κρήτης μας…

29 Μαρτίου 2024 - /

Της Εύας Καπελλάκη-Κοντού*

 

Γεννήθηκε στη Γρηγοριά του Δήμου Φαιστού. Το τρίτο από τα επτά παιδιά του Μιχάλη και της Βασιλικής Κουκλινού. Έβγαλε το δημοτικό σχολείο και μετέπειτα η ζωή του είναι πλούσια σε εμπειρίες και ταξίδια. Πήγε στα καράβια μέχρι τη στρατιωτική θητεία και μετέπειτα παντρεύτηκε τη Μαρία Νικολιδάκη από το Αντισκάρι Δήμου Φαιστού και απέκτησαν δύο κόρες, την Βασιλική και την Στυλιανή, που στη πορεία μέχρι σήμερα η οικογένεια μεγάλωσε με έξι εγγόνια.

Από το 1980 για μια εικοσιπενταετία, ασχολήθηκε ενεργά με την μουσική με πολλές συνεργασίες και ταξίδια σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα η αγαπημένη του συνήθεια είναι η γραφή.

Θα έλεγα ότι η γραφή ετούτη κουβαλεί όλα τα βιώματα του δημιουργού – συγγραφέα Αντώνη Κουκλινού αλλά συγχρόνως μιας ολόκληρης εποχής. Μιας εποχής που είχε τόσες δυσκολίες, τόση φτώχεια αλλά και ανθρωπιά και αξίες εκείνες της Κρητικής παράδοσης.

Διαβάζοντας το νέο βιβλίο του Αντώνη Κουκλινού, «Ανεστορούμαι να σας πω», λες και ανοίγουν παράθυρα και βιώνεις τις πραγματικές ιστορίες που αναγράφονται στις σελίδες του. Όπως της μάνας που έχασε τα παιδιά της, δυο γιους κανακεμένους, και στη θέση τους κάθισαν στο τραπέζι το καθημερινό ο Αντώνης με την γυναίκα του… ώσπου ήρθε η λύτρωση!

Το νοιάξιμο του φίλου προς τον φίλο ντου…

«Δε μπα να ‘χεις κοπέλια… δε μπα να ‘χεις εγγόνια… Έρχεται η στιγμή απου ’σαι ολομόναχος και σου χτυπά τη πόρτα ο φίλος σου, με τη φλιτζάνα το γάλα, να σου πει καλημέρα… Αξίες ανεκτίμητες που μόνο η ζωή τσι προσφέρει…».

Ζωντανή η εικόνα του τραγουδιού που τους έκανε να ξεχάσουν τις δουλειές τους και να στρωθούν στο γλέντι… Χαρακτηριστικά περιγράφει στις σελίδες ετούτου του βιβλίου:

«…Παναγία μου μνια αρμονιά τση λύρας με τα λαγούτα… εμέθυσέ μας ο σκοπός και ντακάραμε στη μέση του δρόμου και χορεύγαμε γύρου – γύρου από το αμάξι. “Ιντά ‘χεις πάλι δυστυχή, πχοιο ντο παράπονό σου”. Σκορδαλός με Μιχάλη και Αντώνη Φραγκιαδάκη. Απίστευτο δέσιμο και μόνο να τσοι γροικάς τροζαίνεσαι… Εχορεύγαμε γύρου – γύρου απ’ το αμάξι στη μέση του δρόμου αξημέρωτα, ό,τι και εποδιαφώτα.».

Τι να πρωτοδιαβάσω και τι να αναφέρω, νομίζω ότι θα αδικήσω τις αφηγήσεις και αυτά που ανεστοράται ο Αντώνης Κουκλινός. Θεωρώ πως το να μεταφέρεις την κρητική λαλιά, την προφορική, στον γραπτό λόγο είναι σπουδαίο και θαυμαστό και λίγοι, πολλοί λίγοι το κατορθώνουν. Ένας από τους ολίγους και εκλεκτούς είναι ο Αντώνης Κουκλινός!

Μαγεύουν οι λέξεις που χρησιμοποιεί, αγγίζουν την ψυχή γιατί με της ψυχής του την πένα έγραψε τις ιστορίες του και τα προσωπικά βιώματα. Τα βιώματα μιας Κρήτης που φεύγει και χάνεται στην χοάνη του χρόνου. Γιατί δεν δώσαμε την σκυτάλη στους νεότερους, γιατί υποτιμούν την γλώσσα, την κριτική, γιατί οι ιθύνοντες δεν βοηθούν ώστε ο Πολιτισμός να είναι πρώτο μέλημά τους στα δημόσια πράγματα.

Φευ! Το μόνο που απασχολεί τους κρατούντες είναι πώς να κρατήσουν τον θώκο τους άρα να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των ψηφοφόρων τους και όχι της παράδοσης και του πολιτισμού. Εκείνου του πολιτισμού, που κοιτίδα του έχει την Κρήτη τον τόπο μας, εκείνον που ρήμαξαν και σκόρπισαν δίχως συναίσθημα, δίχως ντροπή!

Λόγια του Αντώνη Κουκλινού από της ψυχής του το φυλλοκάρδι διατυπωμένα στο άψυχο χαρτί…

«Έμαθα να αγαπώ τη δουλειά και σε ό,τι κάνω, να κλουθά η καρδιά μου. Η ζωή μου είναι η μουσική και η γραφή. Λες και τα γράμματα που δεν εσπούδαξα, είναι χωσμένα μέσα στο μελάνι και τη (ν) ώρα απού θα ντακάρω να γράφω, γίνουνται εικόνες μπροστά μου ολοζώντανες. Αυτό κάνω και με τούτονέ το βιβλίο.».

 

Στις 3 Απριλίου η παρουσίαση του βιβλίου

 

Την ερχόμενη Τετάρτη 3 Απριλίου θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αντώνη Κουκλινού, «Ανεστορούμαι να σας πω», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σβούρα Εκδοτική», σε επιμέλεια Νίκου Λουκαδάκη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 4) στις 7 το βράδυ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

– Εύα Καπελλάκη-Κοντού, εκπαιδευτικός, αρθρογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός

– Γιώργος Κυπριωτάκης, επιμελητής λαογραφικών εκπομπών,

– Αντώνης Γενναράκης, ραδιοφωνικός παραγωγός, υπεύθυνος προγράμματος του Ράδιο Κρήτη,

– Γιώργης Ραπτάκης, δημοτικός υπάλληλος, ποιητής, μαντιναδολόγος.

Την εκδήλωση θα συντονίζει ο αρθρογράφος και μελετητής της Κρητικής διαλέκτου Νίκος Λουκαδάκης.

Την βραδιά να ντύσουν μουσικά οι Αντώνης Δασκαλάκης, Στέλιος Δασκαλάκης και Σπύρος Κωστάκης.

 

______________

* Εκπαιδευτικός, αρθρογράφος & ραδιοφωνική παραγωγός.