Φαράγγι Κοτσυφού: Αναζητούν λύση μετά την κατολίσθηση με την αρωγή επιστημόνων - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Φαράγγι Κοτσυφού: Αναζητούν λύση μετά την κατολίσθηση με την αρωγή επιστημόνων

22 Μαρτίου 2024 -

Με την συνδρομή ειδικών επιστημόνων επιχειρεί η Περιφέρεια Κρήτης να εντοπίσει την πιο κατάλληλη λύση για το εκτεταμένο πρόβλημα που έχει ανακύψει μετά και την αποκόλληση ολόκληρου τμήματος του βουνού στο φαράγγι του Κοτσυφού στα νότια του Ρεθύμνου. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί περιοχή Natura, ιδιαίτερου περιβαλλοντικού κάλλους και επομένως απαιτεί ειδική διαχείριση που να πληροί τα σχετικά, περιβαλλοντικής φύσεως, πρωτόκολλα.

Φαράγγι Κοτσυφού: Στο τραπέζι του διαλόγου η δημιουργία τούνελ στην περιοχή

Πέρα από την αυτοψία στο σημείο για την ενδελεχή μελέτη και καταγραφή της ζημιάς ώστε να προταθούν οι πλέον ενδεδειγμένες λύσεις από τους ειδικούς επιστήμονες που έχουν σύμβαση με την Περιφέρεια του νησιού, αναμένεται να εξεταστεί σύμφωνα και με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ.Μαρία Λιονή, που μίλησε για το θέμα στην Τηλεόραση CRETA, και η μακροπρόθεσμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μιας και η μεγάλη κατολίσθηση σήμανε συναγερμό συνολικά για την ασφάλεια της οδού και της ευρύτερης περιοχής.  Σε αυτό το γνώμονα στην παλέτα των επιλογών μπαίνει και η κατασκευή τούνελ ή σήραγγας, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Σύμφωνα πάντως, με τον κ. Χαράλαμπο Φασουλά, γεωλόγο του Μ.Φ.Ι πρόκειται για την πλέον ενδεδειγμένη λύση για το συγκεκριμένο σημείο και περιβαλλοντικά σε απόλυτη συνάρτηση με τις ανάγκες της περιοχής, αν μπορεί να εξασφαλιστεί και η σχετική χρηματοδότηση φυσικά.

Αυτοψία από τους Μελετητές του ΝΟΑΚ

Την ερχόμενη εβδομάδα, μάλιστα, έχουν κληθεί οι μελετητές του ΝΟΑΚ (Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης) να επισκεφτούν με τη σειρά τους το φαράγγι, με σκοπό να διερευνήσουν τις δυνατότητες μιας τεχνικής λύσης, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει και η διαδικασία της  περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι ο δρόμος στο φαράγγι του Κοτσυφού παραμένει κλειστός και η κυκλοφορία εξυπηρετείται από το φαράγγι του Κουρταλιώτη.

Πηγή: creta24.gr