Φάρμακα: Γιατί ακρίβυνε η τιμή στα γενόσημα - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Φάρμακα: Γιατί ακρίβυνε η τιμή στα γενόσημα

15 Φεβρουαρίου 2024 -

Αναστάτωση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στους πάγκους των φαρμακείων, καθώς οι πολίτες ανακαλύπτουν ότι πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή συγκεκριμένων επιβαρύνονται πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με πριν, αφού λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού η τιμή αποζημίωσης του φθηνότερου φαρμάκου της θεραπευτικής κατηγορίας. Στην προκειμένη πρόκειται για το φθηνότερο σκεύασμα σιμβαστατίνης. Το πρόβλημα, μάλιστα, παρουσιάζεται έντονα στις συσκευασίες φαρμάκων, με τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε δραστική ουσία.

Έτσι, και με βάση τα παραπάνω, για ένα συγκεκριμένο φάρμακο ροσουβαστατίνης με λιανική τιμή 23,28 ευρώ και τιμή αποζημίωσης θεραπευτικής κατηγορίας τα 7,35 ευρώ, έως σήμερα ο πολίτης πλήρωνε συμμετοχή 5,82 ευρώ, αλλά τώρα η συμμετοχή του ανεβαίνει στα 17,70 ευρώ. Πώς; Με τις νέες ρυθμίσεις, υπολογίζεται η συμμετοχή 25% στην τιμή αποζημίωσης (όπως και στα υπόλοιπα φάρμακα), δηλαδή 1,84 ευρώ και καλείται να πληρώσει επιπλέον και τη διαφορά λιανικής με τιμή αποζημίωσης που στην προκειμένη είναι 15,93 ευρώ.

Άλλα παραδείγματα είναι τα εξής:

– Στατίνη με λιανική τιμή 9,50 ευρώ και τιμή αποζημίωσης θεραπευτικής κατηγορίας 7,35 έχει νέα συνολική συμμετοχή ασφαλισμένου υπολογιζόμενη με 25% τα 3,99 ευρώ. Η παλιά συμμετοχή ήταν 2,34 ευρώ.

– Στατίνη με λιανική τιμή 7,35 ευρώ έχει συμμετοχή 1,84 ευρώ, κάτι που δεν αλλάζει γιατί είναι ίδια η τιμή αποζημίωσης για όλη τη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία.

– Αντικαταθλιπτικό φάρμακο έχει ως συμμετοχή 4,29 ευρώ, ενώ είχε 3,46 ευρώ.

– Φάρμακο σακχάρου έχει ως συμμετοχή 3,09 ευρώ, σε σχέση με 1,95 ευρώ που είχε με βάση το προηγούμενο δελτίο τιμών.

– Γενόσημο σκεύασμα για στηθάγχη είχε συμμετοχή ασθενούς 4,85 ευρώ. Με βάση το τελευταίο δελτίο και τις ρυθμίσεις για κατάργηση εξομοίωσης λιανικής-ασφαλιστικής τιμής, η συνολική συμμετοχή διαμορφώνεται στα 5,47 ευρώ.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, με αυτό τον τρόπο μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη και βασικά το clawback που είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Ωστόσο, η επιβάρυνση προκύπτει για τις ακριβότερες επιλογές γενοσήμων. Εάν κάποιος επιλέξει τη βάση αποζημίωσης γενοσήμων δεν επιβαρύνεται. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν και πηγές του

Πηγή protothema.gr