Τραμπ: Πρόστιμο 364 εκατ. δολάρια για απάτη - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C
Τραμπ: Πρόστιμο 364 εκατ. δολάρια για απάτη

Τραμπ: Πρόστιμο 364 εκατ. δολάρια για απάτη

16 Φεβρουαρίου 2024 -

Ένας δικαστής της Νέας Υόρκης αποφάνθηκε την Παρασκευή εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, επιβάλλοντας πρόστιμο 364 εκατομμυρίων δολαρίων, κρίνοντας ότι σκόπιμα αυτός και οι γιοί του διόγκωσαν την καθαρή τους αξία κατά δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαπατήσουν τράπεζες και ασφαλιστές.

Στον Τραμπ απαγορεύτηκε επίσης να υπηρετεί ως αξιωματούχος ή διευθυντής οποιασδήποτε εταιρείας της Νέας Υόρκης για τρία χρόνια.

Η απόφαση του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μανχάταν Άρθουρ Ένγκορον, την οποία εξέδωσε μετά από δίκη 2,5 μηνών, θα μπορούσε να προκαλέσει την αφαίρεση του ελέγχου του 77χρονου Τραμπ πάνω στον εμβληματικό Trump Tower και σε άλλα ακίνητά του στη Νέα Υόρκη.

Η αυστηρή ποινή ήταν μια νίκη για τη Γενική Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, μια Δημοκρατική, η οποία μήνυσε τον Τραμπ για αυτό που είπε ότι δεν ήταν απλώς μια ακίνδυνη καυχησιολογία αλλά χρόνια παραπλανητικών πρακτικών καθώς έχτιζε την πολυεθνική συλλογή ουρανοξυστών, γηπέδων γκολφ και άλλων ακινήτων που τον εκτόξευσαν στον πλούτο, τη φήμη και τον Λευκό Οίκο.

Οι δικηγόροι του Τραμπ είχαν δηλώσει ακόμη και πριν από την ετυμηγορία ότι θα ασκήσουν έφεση.

Η Τζέιμς μήνυσε τον Τραμπ το 2022 βάσει ενός πολιτειακού νόμου που την εξουσιοδοτεί να διερευνά την συνεχόμενη απάτη σε επιχειρηματικές συναλλαγές.

Η μήνυση κατηγορούσε τον Τραμπ και τους συγκατηγορούμενους του ότι φούσκωναν συστηματικά τις οικονομικές τους δηλώσεις για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι τα ακίνητά του ήταν πιο πολύτιμα από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Οι δικηγόροι της Πολιτείας δήλωσαν ότι ο Τραμπ μια χρονιά υπερέβαλε για τον πλούτο του κατά 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κάνοντας τον εαυτό του να φαίνεται πλουσιότερος, ο Τραμπ πληρούσε τις προϋποθέσεις για καλύτερους όρους δανείου, εξοικονόμησε τόκους και μπόρεσε να ολοκληρώσει έργα που διαφορετικά ίσως να μην είχε ολοκληρώσει, δήλωσαν οι δικηγόροι της πολιτείας.

Η δήλωση Τραμπ

Ο Τραμπ, ένας από τους 40 μάρτυρες που κατέθεσαν στη δίκη, δήλωσε ότι οι οικονομικές του δηλώσεις υποτιμούσαν στην πραγματικότητα την καθαρή του αξία και ότι οι τράπεζες έκαναν τη δική τους έρευνα και ήταν ευχαριστημένες με την επιχείρησή του.

«Δεν υπήρχε θύμα. Δεν υπήρχε τίποτα», κατέθεσε ο Τραμπ τον Νοέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Τραμπ αποκάλεσε τον δικαστή «εξαιρετικά εχθρικό» και τον γενικό εισαγγελέα «πολιτικό χαφιέ».

Σε ένα εξάλεπτο διάβημα κατά τη διάρκεια της τελικής αγόρευσης τον Ιανουάριο, ο Τραμπ διακήρυξε ότι «είμαι αθώος» και αποκάλεσε την υπόθεση «απάτη εις βάρος μου».

Πηγή ertnews.gr