Σερβία – Κόσοβο: Η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι επιστρέφει έκταση 240 στρεμμάτων σε σερβικό μοναστήρι - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C
Σερβία – Κόσοβο: Η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι επιστρέφει έκταση 240 στρεμμάτων σε σερβικό μοναστήρι

Σερβία – Κόσοβο: Η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι επιστρέφει έκταση 240 στρεμμάτων σε σερβικό μοναστήρι

14 Μαρτίου 2024 -

Η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε να επιστρέψει 24 εκτάρια (240 στρέμματα) γης στο ορθόδοξο σερβικό μοναστήρι Βισόκι Ντέτσανι. Η έκταση αυτή περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής το 1997 ως  δωρεά του σερβικού κράτους, ωστόσο η Πρίστινα αμφισβητούσε μέχρι σήμερα την εγκυρότητα της υποστηρίζοντας ότι «η σύναψη της πράξης έγινε από το καθεστώς Μιλόσεβιτς». Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσόβου το Μάιο του 2016 έκρινε νόμιμη την μεταβίβαση της συγκριμένης έκτασης.

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσόβου με ρηματική διακοίνωση (Note Verbale) ενημέρωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου από το 2016 και έδωσε εντολή στην υπηρεσία κτηματολογίου να καταχωρήσει την έκταση των 24 εκταρίων ως ιδιοκτησία της σερβικής ορθόδοξης μονής.

Η διευθέτηση του ζητήματος αυτού αποτελούσε όρο για να αποδεχθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης το αίτημα του Κοσόβου να καταστεί μέλος του οργανισμού. Το συγκεκριμένο αίτημα αναμένεται να εξεταστεί τον ερχόμενο Μάιο.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι δεν έκρυψε σε συνέντευξη Τύπου ότι με βαριά καρδιά έλαβε την απόφαση για επιστροφή στη μονή της συγκεκριμένης έκτασης. Ο Κούρτι αν και χαρακτήρισε «περίεργη και άδικη» την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου επισήμανε ότι είναι ήταν ανάγκη να κλείσει το ζήτημα για να μπορέσει το Κόσοβο να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης. 

Θετικές ήταν οι αντιδράσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να επιστρέψει την συγκεκριμένη έκταση στην σερβική μονή.

Σημειώνεται ότι, εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κόσοβο είναι η Ελληνίδα βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη η οποία τον Νοέμβριο του 2023 επισκέφτηκε το Κόσοβο και μετέβη στην μονή Βισόκι Ντέτσανι.

Πηγή ertnews.gr