Ρωσία και Κίνα εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατασκευάσουν πυρηνικό εργοστάσιο στη Σελήνη - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C
Ρωσία και Κίνα εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατασκευάσουν πυρηνικό εργοστάσιο στη Σελήνη

Ρωσία και Κίνα εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατασκευάσουν πυρηνικό εργοστάσιο στη Σελήνη

6 Μαρτίου 2024 -

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, δήλωσε χθες Τρίτη ότι η χώρα του και η Κίνα εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατασκευάσουν ένα πυρηνικό εργοστάσιο στη Σελήνη την περίοδο 2033-35, το οποίο θα μπορούσε μια μέρα να επιτρέψει την δημιουργία αποικιών στο δορυφόρο του πλανήτη μας.

Ο Μπορίσοφ γνωστοποίησε ότι Ρωσία και Κίνα αναπτύσσουν από κοινού ένα σεληνιακό πρόγραμμα, στο οποίο η Μόσχα συνεισφέρει με την τεχνογνωσία της στην πυρηνική διαστημική ενέργεια.

Ρωσία και Κίνα εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατασκευάσουν πυρηνικό εργοστάσιο στη Σελήνη
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Ng Han Guan)

«Εξετάζουμε σοβαρά ένα σχέδιο για την κατασκευή και λειτουργία μιας μονάδας ενεργειακής ισχύος στην επιφάνεια της Σελήνης μαζί με τους Κινέζους συναδέλφους μας, αφού τα ηλιακά πάνελ δεν είναι σε θέση να παρέχουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδότηση των μελλοντικών σεληνιακών αποικιών, ενώ η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε», δήλωσε ο Μπορίσοφ, που στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόκληση… που θα πρέπει να γίνει σε αυτόματη λειτουργία, χωρίς την παρουσία ανθρώπων».

Ο διευθυντής της Roscosmos αναφέρθηκε επίσης στα ρωσικά σχέδια για την κατασκευή ενός πυρηνοκίνητου διαστημοπλοίου μεταφοράς φορτίων, λέγοντας ότι έχουν λυθεί όλα τα τεχνικά ζητήματα σχετικά με το έργο, εκτός από τον τρόπο ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Ένα τέτοιο σκάφος θα μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο, αφού θα μπορεί «να μεταφέρει μεγάλα φορτία από τη μια τροχιά στην άλλη, να συλλέγει διαστημικά συντρίμμια και να εμπλέκεται σε πολλές άλλες εφαρμογές», είπε ο Μπορίσοφ.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν για φιλόδοξα σχέδια έναρξης εξορυκτικής δραστηριότητας στη Σελήνη κάποια στιγμή, όμως το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα έχει υποστεί διάφορες αποτυχίες τα τελευταία χρόνια.

Πριν από ένα έτος, η πρώτη ρωσική αποστολή στο φεγγάρι εδώ και 47 χρόνια, το διαστημόπλοιο Luna-25, βγήκε τελικά εκτός ελέγχου και συνετρίβη. Εντούτοις, η Μόσχα επέμεινε ότι θα συνεχίσει τις σεληνιακές αποστολές και ότι θα διερευνήσει τη δυνατότητα κάποιας κοινής ρωσο-κινεζικής επανδρωμένης αποστολής στο φεγγάρι, ίσως ακόμη και τη δημιουργία μιας σεληνιακής βάσης.

Ρωσία και Κίνα εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατασκευάσουν πυρηνικό εργοστάσιο στη ΣελήνηΡωσία και Κίνα εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατασκευάσουν πυρηνικό εργοστάσιο στη Σελήνη
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Ng Han Guan)

Από την πλευρά της, η Κίνα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι στοχεύει να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη πριν από το 2030.

Πηγές: Reuters, DW

Πηγή ertnews.gr