Πόσο θα πληρωθούν όσοι εργαστούν την Καθαρά Δευτέρα - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Πόσο θα πληρωθούν όσοι εργαστούν την Καθαρά Δευτέρα

13 Μαρτίου 2024 -

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τα κούριερ δεν θα λειτουργήσουν ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, 18 Μαρτίου.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν

Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση (ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε βάσει ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου), τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Αναλυτικότερα:

– Στους μισθωτούς που απασχολούνται κατά την ημέρα αυτή, αν μεν είναι ημερομίσθιοι, οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους, αν δε αμείβονται με μηνιαίο μισθό, ουδεμία αμοιβή οφείλεται, πέραν του κανονικού μηνιαίου μισθού τους.

– Εάν η επιχείρηση παραμένει συνήθως κλειστή κατά την Καθαρά Δευτέρα, δεν οφείλει ημερομίσθιο στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Αναφορικά με τους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό, θα λάβουν κανονικά το μισθό τους χωρίς καμία πρόσθετη αμοιβή.

– Εάν η επιχείρηση λειτουργεί συνήθως κατά την ημέρα αυτή, όμως κατ΄εξαίρεση ο εργοδότης αποφασίσει μονομερώς φέτος να μην λειτουργήσει, οφείλει να καταβάλει στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο το ημερομίσθιό τους.

-Εάν η επιχείρηση παρέμενε συνήθως κλειστή κατά την ημέρα αυτή, όμως κατ΄εξαίρεση ο εργοδότης αποφάσισε μονομερώς φέτος να λειτουργήσει, οφείλει να καταβάλει στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό 1/25 επιπλέον του μισθού τους.

 

Πηγή: dnews.gr