Πορτογαλία: Γενική απεργία των δημοσιογράφων – Η πρώτη εδώ και 42 χρόνια - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Πορτογαλία: Γενική απεργία των δημοσιογράφων – Η πρώτη εδώ και 42 χρόνια

14 Μαρτίου 2024 -

Oι δημοσιογράφοι στην Πορτογαλία απεργούν για πρώτη φορά σε 42 χρόνια, λόγω χαμηλών μισθών και εργασιακής ανασφάλειας σε έναν κλάδο που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες.

Οι διαδηλώσεις έρχονται αφού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένας από τους κορυφαίους ομίλους μέσων ενημέρωσης της χώρας, η Global Media, ανακοίνωσε νέα σχέδια για απολύσεις περίπου 20 εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 10 δημοσιογράφων.

Το πορτογαλικό δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο Lusa σταμάτησε να μεταδίδει τηλεγραφήματα από τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε το συνδικάτο δημοσιογράφων, με «περισσότερα από είκοσι» ΜΜΕ να επηρεάζονται από την απεργία.

«Η εργασιακή ανασφάλεια και οι χαμηλοί μισθοί αποτελούν εμπόδιο στο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο δημοσιογράφων, το οποίο διοργανώνει τη σημερινή απεργία.

Οι δημοσιογράφοι απαιτούν κυρίως αυξήσεις μισθών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τη συμμόρφωση με την εργατική νομοθεσία σχετικά με την  αποζημίωση για τις υπερωρίες. Αρκετές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σε Λισαβόνα, Πόρτο και Κοΐμπρα.

Η προηγούμενη «γενική απεργία» δημοσιογράφων στην Πορτογαλία έγινε το 1982.

Πηγή: abcnews.al