Ποιος και γιατί «βαφτίζει» τις κακοκαιρίες - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ποιος και γιατί «βαφτίζει» τις κακοκαιρίες

2 Δεκεμβρίου 2023 -

Τα τελευταία χρόνια επικρατεί η τάση να βαφτίζονται οι κακοκαιρίες, το γεγονός έχει σχολιαστεί αρκετές φορές και ποικιλοτρόπως. Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr αποκάλυψε μεταξύ άλλων ποιοι είναι οι «νονοί» των κακοκαιριών.

Μάλιστα εξήγησε ότι η ονοματοδοσία των τροπικών κυκλώνων ξεκίνησε προκειμένου να βοηθήσει στην ταχεία αναγνώριση των συστημάτων, καθώς τα ονόματα αποτυπώνονται ευκολότερα στη μνήμη των ανθρώπων συγκριτικά με τους αριθμούς ή τα γράμματα.

Όλα ξεκίνησαν τo 2021 όταν η ΕΜΥ με επίσημη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ανακοίνωνε ότι προχωρά σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, στην συγκρότηση Ομάδας, με σκοπό την ονοματοδοσία των μετεωρολογικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους.

«Η ονοματοδοσία των κακοκαιριών δίνεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια», είπε αρχικά ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος στο Newsbomb.gr.

Kαι συμπλήρωσε: «Το φαινόμενο έκανε την εμφάνιση του πριν από οκτώ χρόνια στην Αγγλία και την Ιρλανδία όπου πάρθηκε η απόφαση οι κακοκαιρίες να έχουν ονόματα ώστε ο κόσμος να μπορεί να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της κακοκαιρίας. Η EUMETNET (σ.σ. Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία) και η WMO (σ.σ. Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός) προχώρησαν σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες χωρών προκειμένου να συγκροτήσουν μία ομάδα με σκοπό την ονοματοδοσία μετεωρολογικών συστημάτων. Αυτοί οι οργανισμοί συμφώνησαν να χωριστεί η Ευρώπη σε κομμάτια και εκεί να δίνονται ονόματα στις κακοκαιρίες για να αντιλαμβάνεται ο κόσμος την επικινδυνότητα».

Από πού παίρνουν τα ονόματά τους οι κακοκαιρίες στην Ελλάδα

Η ΕΜΥ, έχει ξεκινήσει από το 2021 σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, την ονοματοδοσία τέτοιων συστημάτων κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους, συγκροτώντας την ομάδα της ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, η ΕΜΥ επικοινωνεί σε εβδομαδιαία βάση με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με την εξέλιξη της κίνησης των καιρικών συστημάτων που αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα με τη χρήση όλων των διαθέσιμων σύγχρονων προγνωστικών προϊόντων αποφασίζεται, ανάλογα με την ένταση των αναμενόμενων φαινομένων, η ονοματοδοσία τους ή όχι.

«Η Ελλάδα μπήκε στο γκρουπ Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ γιατί τα συστήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την Κύπρο. Η αρχική σκέψη ήταν η χώρα μας να ενταχθεί στο γκρουπ της κεντρικής Μεσογείου Ιταλία-Μάλτα-Μαυροβούνιο-Κροατία. Όλη Ευρώπη είναι χωρισμένη σε ομάδες», συμπλήρωσε ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

«Η συμφωνία αναφέρει ότι όταν έρχεται ένα καιρικό σύστημα το οποίο έχει πάρει ονοματοδοσία από διπλανό γκρούπ τότε χρησιμοποιούμε την ίδια ονομασία. Για παράδειγμα αν μία κακοκαιρία έρθει στην Ιταλία από τη Γαλλία θα χρησιμοποιηθεί το όνομα της Γαλλίας», ανέφερε.

«Τα ονόματα μπορεί να είναι είτε γυναικεία είτε ανδρικά και πρέπει να ξεκινάνε από το “Α”, εμείς στο σύστημα μας Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, δεν έχουμε χρησιμοποιήσει όνομα φέτος», υπογράμμισε.

Λύθηκε το μυστήριο με τις ονομασίες «Alexis», «Oliver» και «Bettina»

Το περασμένο Σαββατοκύριακο 25-26 Νοεμβρίου έκανε την εμφάνισή της η πρώτη κακοκαιρία του Χειμώνα. Ωστόσο επικράτησε σύγχυση μεταξύ των πολιτών αλλά και των μετεωρολόγων εξαιτίας των τριών ονομάτων που επικρατούσαν στα ΜΜΕ. Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr, εξήγησε τον λόγο που οι κακοκαιρίες ονομάστηκαν «Alexis», «Oliver» ή «Bettina».

Στην αρχή όλοι περίμεναν την κακοκαιρία «Alexis» που θα φέρει καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους, όμως στο δρόμο προς την Ελλάδα άλλαξε όνομα και έγινε «Oliver», ενώ τελικά έφτασε στη χώρα μας η «Bettina».

«Το σύστημα Ιταλία-Μάλτα-Μαυροβούνιο-Κροατία, για τις καταιγίδες που είχαν την περασμένη εβδομάδα (24-26 Νοεμβρίου) έδωσαν την ονομασία “Αlexis”. Στη συνέχεια η ίδια ομάδα για την κακοκαιρία των ίδιων ημερομηνιών χρησιμοποίησε το όνομα “Bettina”. Εμείς στην Ελλάδα ήμασταν υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια ονόματα. Υπήρξε μία αναστάτωση γιατί λίγο αργότερα εμφανίστηκε μία κακοκαιρία με την ονομασία “Oliver” την οποία κυκλοφόρησε το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Η ονομασία αυτή δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα γιατί εμείς χρησιμοποιούμε τα ονόματα των ανατολικών υπηρεσιών», ανέφερε ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Πώς μπορεί κάποιος να δώσει το όνομά του σε μία κακοκαιρία

Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε και τον τρόπο που μπορεί κάποιος να δώσει το όνομά του σε μία κακοκαιρία.

«Στο Βερολίνο η διαδικασία ονοματοδοσίας στα συστήματα υψηλής και χαμηλής πίεσης ξεκίνησε το 1954, όταν το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου άρχισε να ονοματίζει τα υψηλά και χαμηλά βαρομετρικά», είπε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος στο Newsbomb.gr.

Και συμπλήρωσε: «Αν κάποιος θέλει να ονομάσει μία κακοκαιρία με το όνομα “Anastasia” και δεν υπάρχει άλλη που να ξεκινά από το αρχικό “Α”, μπορεί να δώσει στο Ινστιτούτο Μετεωρολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου 250 ευρώ και να ονοματίσει ένα σύστημα».

Content retrieved from: https://antilalospress.gr/Articles/poios-kai-giati-vaftizei-tis-kakokairies.