Περού: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο επαρχίες εξαιτίας της έξαρσης της εγκληματικής δραστηριότητας - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C
Περού: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο επαρχίες εξαιτίας της έξαρσης της εγκληματικής δραστηριότητας

Περού: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο επαρχίες εξαιτίας της έξαρσης της εγκληματικής δραστηριότητας

14 Φεβρουαρίου 2024 -

Η κυβέρνηση του Περού κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις επαρχίες Τρουχίγιο και Πατάς στο Βορρά εξαιτίας των εγκληματικών ενεργειών που σημειώνονται συχνά στις δύο περιοχές και τα προβλήματα ασφάλειας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της λατινοαμερικάνικης χώρας, Αλμπέρτο ​​Οτάλορα.

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο περουβιανός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι αναστέλλεται για 60 ημέρες αρχικά σε αυτές τις επαρχίες η δραστηριότητα των επιχειρήσεων και των καταστημάτων, καθώς και η οργάνωση και διεξαγωγή κάθε είδους θεάματος ή κοινωνικής εκδήλωσης από τα μεσάνυχτα έως τις 4:00 π.μ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας θα αυξήσουν σημαντικά την παρουσία τους και στις δύο περιοχές, με την αστυνομία να υποστηρίζεται από τμήματα του στρατού στο Τρουχίγιο, ενώ στο Πατάς η διατήρηση της τάξης θα είναι ευθύνη των στρατιωτικών δυνάμεων με τη στήριξη ειδικών αστυνομικών μονάδων.

Η εκρηκτική αύξηση των εγκληματικών ενεργειών κατέστησε αναπόφευκτη τη λήψη έκτακτων μέτρων, εξήγησε ο κ. Οτάλορα, σημειώνοντας ότι το 2023 στο Τρουχίγιο σημειώθηκαν 11.000 κλοπές και 30.000 εγκληματικές πράξεις συνολικά, ενώ τους τελευταίους μήνες σημειώνεται κατά μέσο όρο μία δολοφονία κάθε μέρα. Στην περιοχή του Πατάς, οι εγκληματικές συμμορίες έχουν στήσει ένα σημαντικό δίκτυο παράνομων εξορύξεων χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων, και επιδίδονται σε εκβιασμούς και πρακτικές σεξουαλικής και εργασιακής εκμετάλλευσης.   

Πηγές: CNN, EuropaPressΠηγή ertnews.gr