Πέντε νεκροί από την ψιττάκωση στη Ευρώπη - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Πέντε νεκροί από την ψιττάκωση στη Ευρώπη

8 Μαρτίου 2024 -

Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά θανάτων στη Ευρώπη από ψιττάκωση και ιδίως στη Δανία που μετρά πέντε θύματα και 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τα τέλη του 2023, αύξησαν το επίπεδο συναγερμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που προειδοποιεί για τη βακτηριακή αναπνευστική ασθένεια που προέρχεται από πτηνά.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ αφορά επιβεβαιωμένα περιστατικά σε Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία, χώρες που καταγράφουν κρούσματα κάθε χρόνο με συνολικά 120 άτομα να χρειαστεί να νοσηλευτούν λόγω πνευμονίας το διάστημα από τα τέλη του 2023 μέχρι σήμερα.

Παρότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός και συνήθως η ασθένεια, γνωστή και ως «πυρετός των παπαγάλων» που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydophila psittaci προσβάλλει εκατοντάδες είδη πτηνών, σκύλους, γάτες, χοίρους και άλογα, η αύξηση των θανάτων έχει προβληματίσει τους ειδικούς. Και αυτό γιατί σε αρκετά από τα κρούσματα στην Ευρώπη, οι ασθενείς ανέφεραν ότι δεν είχαν έρθει σε επαφή με πτηνά, ένδειξη περιβαλλοντικής έκθεσης.

Η λοίμωξη εκδηλώνεται έπειτα από περίοδο επώασης 5-19 ημερών και είναι συνήθως ασυμπτωματική ή ήπια, με πυρετό, διάρροια, πονοκέφαλο και πόνο στις αρθρώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα και πνευμονία. Λιγότερο από το 1% των ασθενών που λαμβάνουν αντιβιοτική θεραπεία χάνει τη ζωή του.