Ο γλυκός καρπός που ρυθμίζει το σάκχαρο και θωρακίζει καρδιά και εγκέφαλο - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ο γλυκός καρπός που ρυθμίζει το σάκχαρο και θωρακίζει καρδιά και εγκέφαλο

13 Μαρτίου 2024 -

Μερικοί τα μαζεύαμε σαν παιδιά, ως μέρος ενός κυνηγιού θησαυρού ψάχνοντας τα σωστά κουκουνάρια. Άλλοι τα προσθέτουν σαν μια ιδιαίτερη νότα γλυκών γεύσεων σε σάλτσες πέστο ή σαλάτες. Όλοι όμως επωφελούνται από τα μοναδικά θρεπτικά συστατικά του κουκουναριού.

Τα κουκουνάρια είναι ένα θρεπτικό σνακ που μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή ψημένο. Ανακαλύψτε παρακάτω τα τέσσερα βασικά τους οφέλη για την υγεία και ενισχύστε τη διατροφή σας με αυτά όσο πιο συχνά μπορείτε.

Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Το πινολενικό οξύ, ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα κουκουνάρια, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, λόγω της ικανότητάς του να μειώνει τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα. Αν και ο μηχανισμός δεν είναι ιδιαίτερα σαφής, μελέτες σε πειραματικά μοντέλα με αρουραίους έχουν αποδείξει ότι το πινολενικό οξύ οδηγεί το ήπαρ να προσλαμβάνει και να μεταβολίζει περισσότερη LDL χοληστερόλη από το αίμα.

Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί μέσω των οποίων οι κουκουναρόσποροι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και, συνεπώς, στη μείωση του κινδύνου διαβήτη. Οι επιδράσεις αυτές θα μπορούσαν να οφείλονται στα υγιή λιπαρά, τις πολυφαινόλες ή το μαγγάνιο που περιέχουν τα κουκουνάρια.

Μόλις 28 γραμμάρια κουκουνάρι παρέχει το 109% της ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου, το οποίο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη,  με μια μελέτη σε 10.000 συμμετέχοντες να το επιβεβαιώνει.

Σε μια ανασκόπηση του 2014, οι ερευνητές ανέλυσαν πολλαπλές μελέτες σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης ξηρών καρπών -μαζί και κουκουναριών- στους δείκτες που σχετίζονται με τον διαβήτη. Όπως διαπιστώθηκε, κατά μέσο όρο, η κατανάλωση 56 γραμμαρίων κουκουναριών για διάστημα 8 εβδομάδων συνέβαλε στη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης αίματος νηστείας και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη των συμμετεχόντων με διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2.

Ρυθμίζουν το βάρος

Ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα κουκουνάρια, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης, των φυτικών ινών και των υγιεινών λιπαρών, συμβάλλει στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Παρότι οι ξηροί καρποί περιέχουν αρκετές θερμίδες, η μετριασμένη κατανάλωσή τους δε συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Τονώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα κουκουνάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τον εγκέφαλο,  βοηθούν στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένισης και μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας και καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Πηγή: ygeiamou.gr