Μολδαβία και Ουκρανία απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Υπερδνειστερίας για επίθεση με ουκρανικό drone στην περιοχή της - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C
Μολδαβία και Ουκρανία απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Υπερδνειστερίας για επίθεση με ουκρανικό drone στην περιοχή της

Μολδαβία και Ουκρανία απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Υπερδνειστερίας για επίθεση με ουκρανικό drone στην περιοχή της

17 Μαρτίου 2024 -

Η Μολδαβία απέρριψε τους ισχυρισμούς των φιλορωσικών αυτονομιστικών αρχών για έκρηξη στην περιοχή της Υπερδνειστερίας που προκλήθηκε από drone προερχόμενο από την Ουκρανία και έκανε λόγο για «απόπειρα πρόκλησης φόβου και πανικού».

«Οι αρχές του Κισινάου, ευρισκόμενες σε επαφή με την ουκρανική πλευρά, δεν επιβεβαιώνουν καμία επίθεση στην περιοχή της Υπερδνειστερίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της μολδαβικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους οι ουκρανικές αρχές χαρακτήρισαν ρωσική «προβοκάτσια» την επίθεση με εκρηκτικό drone με στόχο στρατιωτική βάση στην Υπερδνειστερία.

«Η Ρωσία προχώρησε σε προβοκάτσια στην Υπερδνειστερία με μία επίθεση με καμικάζι drone κατά στρατιωτικής μονάδας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που κατηγορεί την Μόσχα ότι επιδιώκει ανάφλεξη στην περιοχή.

Οι αρχές της αυτοανακηρυχθείσας φιλορωσικής δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας ισχυρίσθηκαν νωρίτερα σήμερα ότι εκρηκτικό drone έπληξε στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα Τιρασπόλ προκαλώντας πυρκαγιά και ότι προερχόταν από την περιοχή της Οδησσού.

Η Ρωσία υποστηρίζει από την δεκαετία του 1990 την αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία της Υπερδνειστερίας που ανήκει στην Μολδαβία, φιλοευρωπαϊκή και ρουμανόφωνη χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία και υπήρξε δημοκρατία τη Σοβιετικής Ενωσης.

Η Μόσχα υποστηρίζει συστηματικά ότι η Μολδαβία και η Ουκρανία προετοιμάζουν πράξεις προβοκάτσιας ή επιθέσεις κατά της Υπερδνειστερίας.

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας ζήτησαν στα τέλη του Φεβρουαρίου από την Μόσχα «μέτρα προστασίας» απέναντι στην «εντεινόμενη πίεση» των Μολδαβών.

Η Υπερδνειστερία είναι μία στενή λωρίδα γης ανάμεσα στην Μολδαβία και την Ουκρανία. Συνορεύει με την ουκρανική περιοχή της Οδησσού, την οποία οι δυνάμεις της Μόσχας απέτυχαν να καταλάβουν κατά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022. Οι ρώσοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την φιλοδοξία τους για κατάληψη της Οδησσού.

Η Υπερδνειστερία αποσχίσθηκε από την Μολδαβία έπειτα από σύντομο πόλεμο το 1992 με τον μολδαβικό στρατό. Η Ρωσία διατηρεί εκεί δύναμη 1.500 στρατιωτικών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που βρίσκονται στο έδαφος της Υπερδνειστερίας σε αποστολή «διατήρησης της ειρήνης».

Σχετική είδηση

Υπερδνειστερία: Ισχυρίζεται ότι ουκρανικό drone έπληξε στρατιωτική βάση της

Πηγή ertnews.gr