Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Με 159 «ναι» πέρασε στη Βουλή το νομοσχέδιο - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Με 159 «ναι» πέρασε στη Βουλή το νομοσχέδιο

9 Μαρτίου 2024 -

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την δημιουργία θεσμικού πλαισίου λειτουργίας παραρτημάτων διεθνών μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος

Επί της αρχής το σχέδιο νόμου και επί των άρθρων που εισάγουν για πρώτη φορά διαδικασίες και προϋποθέσεις αδειοδότησης και ίδρυσης παραρτημάτων μη κρατικών ΑΕΙ ψήφισαν 158 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες, Χάρης Κατσιβαρδάς, ενώ καταψήφισαν 129 βουλευτές της αντιπολίτευσης και 11 δήλωσαν παρών.

Το ΠΑΣΟΚ μετά από συνεχόμενες μετατοπίσεις και παλινωδίες τελικά αρνήθηκε να στηρίξει τις ρυθμίσεις ενώ καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Με ευρύτερη πλειοψηφία πάνω από 180 ψήφους πέρασαν τα περισσότερα άρθρα για τα δημόσια πανεπιστήμια. Η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισε, δε, και κάποια άρθρα υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Δείτε τα αποτελέσματα κατ’ άρθρο

apotelesmata1
apotelesmata2
apotelesmata3
apotelesmata4
apotelesmata5

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας έγινε με το ηλεκτρονικό σύστημα που διευκόλυνε την επιτάχυνσή της και ενώ το σύνολο σχεδόν των βουλευτών είχαν ήδη ψηφίσει, στην αίθουσα της Ολομέλειας παρέμεινε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με δύο μέλη της ΚΟ του κόμματός της. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και οι Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου διάβαζαν μία προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν η ψηφοφορία που ξεκίνησε λίγο πριν τις 21.30 να ολοκληρωθεί στις 11.15 το βράδυ και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία της καταμέτρησης, που ολοκληρώθηκε στις 00:30.

Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές, καθώς η Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθος στην ψηφοφορία επί της αρχής και εμφανίστηκε απούσα, ενώ ψήφισε στα άρθρα.

Πιερρακάκης: Ξεκινά μια μεγάλη ιστορική αλλαγή

«Μετά από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης προσδίδοντας πανηγυρικό τόνο στην τελική ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την «ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα».

Σε ότι αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι πως «ένα αίτημα και μια συζήτηση δεκαετιών με την ψήφο μας απόψε ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα» και τόνισε ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία.

Απευθυνόμενος σε εκείνους, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία, ξεκαθάρισε: «Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Η ευθύνη της εφαρμογής είναι πάνω μας για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε». «Η Ελλάδα με αυτή την πράξη ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη» τόνισε τέλος ο υπουργός Παιδείας.

Oι πιρουέτες Ανδρουλάκη, οι sugar daddies του Κουτσούμπα και η υποκρισία Κασσελάκη στη συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε σφοδρή πολιτική σύγκρουση με τους πολιτικούς αρχηγούς να εγκαινιάζουν την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπαρατέθηκε με τον Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και τον Σωκράτη Φάμελλο τοποθετώντας το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις της στασιμότητας, της στείρας αδράνειας και της άρνησης. Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις αλλεπάλληλες “πιρουέτες” στο θέμα των πανεπιστημίων που “ζάλισαν” ακόμα και τους δικούς του βουλευτές ενώ υπενθύμισε πως ο κ. Ανδρουλάκης από το “δεν θα σταθεί εμπόδιο για την ψήφιση του νομοσχεδίου” σύρθηκε τελικά στο “όχι σε όλα”.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να δεσμευτεί πως θα τηρήσει την θέση της περί ανάγκης αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και να αποφύγει αντίστοιχες κυβιστήσεις όταν το θέμα έρθει για συζήτηση στη Βουλή. Τελικά, για το συγκεκριμένο θέμα το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε μια ακόμα κυβίστηση με τον Δημήτρη Μάντζο να δηλώνει ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να στηρίξει την πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου στην συζήτηση που θα ξεκινήσει τέλος του έτους.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη ο πρωθυπουργός μίλησε για υποκρισία. «Εχετε έναν Πρόεδρο ο οποίος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Σπούδασε σε ένα πανεπιστήμιο σπουδαίο, αμερικανικό, με υποτροφία. Και αυτή την υποτροφία το πανεπιστήμιο είχε τη δυνατότητα να του τη δώσει ακριβώς επειδή το πανεπιστήμιο, το μη κρατικό πανεπιστήμιο, το αμερικανικό, δεν μοιράζει μερίσματα και έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί υπεραξία χτίζοντας καταπιστεύματα τα οποία διευκολύνουν τα πανεπιστήμια αυτά να δίνουν υποτροφίες… Ο κ. Κασσελάκης, λοιπόν, ο οποίος σπούδασε σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, αν ερχόταν το University of Pennsylvania να φτιάξει παράρτημα στην Ελλάδα, θα έλεγε «όχι, να μην γίνει αυτό». Σε αυτό το οποίο σπούδασε ο ίδιος. Μα πόση υποκρισία πια; Καλά να τα λέει ο κ. Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβιο, αλλά να τα λέει και ο κ. Κασσελάκης; Νισάφι πια, αρκετά. Πώς εξηγείτε αυτή τη βασική αντίφαση;”. Στο στόχαστρο του κ. Μητσοτάκη μπήκε και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα τον οποίο κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη για τις αναφορές του που συνέδεσαν φοιτήτριες με suggar daddies.

Πηγή: protothema.gr