Μηνύματα για νέο ρεκόρ στον τουρισμό της Κρήτης για το 2024 - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Μηνύματα για νέο ρεκόρ στον τουρισμό της Κρήτης για το 2024

22 Μαρτίου 2024 -

Μπορεί η περσινή χρονιά να έκλεισε με μία αύξηση της τάξης του 5% στο νησί σε αφίξεις τουριστών όμως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η αύξηση φέτος θα ξεπεράσει το ποσοστό αυτό και ίσως να κινηθεί κοντά σε διψήφια ποσοστά.

Η Κρήτη αναμένεται να είναι από τις μεγάλες κερδισμένες περιφέρειες για το 2024 όπως έχουν δείξει οι τελευταίες τουριστικές εκθέσεις και ειδικά αυτή του Βερολίνου που από όλους τους τουριστικούς φορείς θεωρείται βαρόμετρο. Επίσης ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως υπάρχει μία έντονη κινητικότητα από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας για το νησί κάτι που μόνο χαμόγελα έχει φέρει στους τουριστικούς φορείς.

Δίνοντας το στίγμα των πεπραγμένων του ΕΟΤ στην ΙΤΒ 2024 ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Φραγκάκης, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ότι η έκθεση ΙΤΒ 2024 ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη για την χώρα μας. Μάλιστα σημειώνει ότι επιβεβαιώθηκε η υψηλή ζήτηση που έχει η Ελλάδα και εφέτος από τις ευρωπαϊκές αγορές καθώς και η πολύ ικανοποιητική ροή κρατήσεων για το επόμενο διάστημα στους δημοφιλείς προορισμούς μας.

Μάλιστα για το 2024 εκφράζει την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς λέγοντας τα εξής: “Είμαι αισιόδοξος για το 2024 και θεωρώ ότι με την καλή δουλειά που γίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους στον τουριστικό κλάδο έχουμε βάλει στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού μας και τα επόμενα χρόνια”. Στο μεταξύ εκφράζει την πίστη ότι θα υπάρξει και χρονική επέκταση της σεζόν αναφέροντας τα εξής: “Στις συναντήσεις μας με τις αεροπορικές εταιρείες και τους touroperators είχαμε επιπλέον την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι η σεζόν ξεκινάει νωρίς ενώ όλα δείχνουν ότι θα πετύχουμε την επιμηκυνση της και το φθινόπωρο”, δηλώνει ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ. Μάλιστα εστιάζει στις δυο σημαντικές συμφωνίες που υπεγράφησαν με την Emirates και με το Innovation Hub της Mastercard που αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στην βιομηχανία του τουρισμού, εξηγεί ο κ. Φραγκάκης.

Οι ξένοι δείχνουν την σαφή τους προτίμηση στην Ελλάδα και ειδικά σε παραδοσιακές περιοχές, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως και η Κέρκυρα, επιβεβαιώνοντας την τάση που ξεκίνησε να δημιουργείται πέρυσι, δηλαδή οι τουρίστες να «φεύγουν» από νησιά που τα προηγούμενα χρόνια ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές, όπως Μύκονος, Σαντορίνη κ.λπ.

Το μεγάλο στοίχημα εφέτος εκτός των άλλων είναι να εδραιωθεί η τάση που διαφάνηκε από πέρυσι, δηλαδή να μεγαλώσει η τουριστική περίοδος. Αν δει μάλιστα κανείς τα στοιχεία, φαίνεται σαφέστατα ότι η επιμήκυνση ξεκίνησε και μένει να δούμε αν αυτό θα διατηρηθεί και το 2024, με τα μηνύματα να είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά αφού η χρονιά ξεκινάει πάρα πολύ νωρίς.

Ο ΕΟΤ πρωταγωνίστησε στις επαφές με τους διεθνείς παίκτες του τουρισμού ενώ ο επιχειρηματικός τουριστικός κόσμος της Ελλάδας πραγματοποίησε πληθώρα επιχειρηματικών επαφών.

Η τελευταία μάλιστα έκθεση που συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης ήταν αυτή του Παρισιού την προηγούμενη εβδομάδα με τα μηνύματα και από κει να είναι ενθαρρυντικά.

Πολλοί από τους επισκέπτες του περιπτέρου της Περιφέρειας Κρήτης είχαν ήδη κλείσει τις διακοπές τους στην Κρήτη, κάποιοι ήδη για τον Απρίλιο, ενώ αρκετοί ζητούσαν να μάθουν ποια είναι η ιδανική περίοδος για να επισκεφθεί κάποιος το νησί χωρίς πολύ κόσμο. Το ενδιαφέρον τους επικεντρωνόταν κυρίως γύρω από τις δραστηριότητες και τα αξιοθέατα της Κρήτης, με αρκετά μεγάλο ποσοστό να επιθυμεί να συνδυάσει τις διακοπές του με πεζοπορία. Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε σε solo ταξιδιώτες, κυρίως γυναίκες, ενώ αρκετοί εξέφρασαν ενδιαφέρον για διαμονή σε χωριά της ενδοχώρας, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τον κρητικό τρόπο ζωής και τη διατροφή, που αποτελεί επίσης σημαντική παράμετρο επιλογής του προορισμού. Το παραδοσιακό κέρασμα που προσφέρθηκε τους έδωσε λίγη γεύση από Κρήτη, ενώ οι νέες προωθητικές αφίσες με εικόνες και χρώματα του νησιού τους έκαναν να ονειρεύονται τις επόμενες διακοπές τους στο νησί μας.

Οι πρώτες δε αφίξεις τουριστών στο νησί είναι γεγονός και σταδιακά από τα μέσα Απριλίου οι πτήσεις θα αυξάνονται και όπως αναφέρουν οι τουριστικοί επιχειρηματίες από τα μέσα του επόμενου μήνα θα έχουν ανοίξει πάνω από το 50% των ξενοδοχειακών μονάδων κάτι που αναμένεται να αυξηθεί από τα μέσα Μαΐου οπότε και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοιγμα του συνόλου των ξενοδοχείων στο νησί.

Γεγονός ιδιαίτερα θετικό είναι και η αύξηση πτήσεων από χώρες όπως η Πολωνία αλλά και χώρες της βόρειας Ευρώπης που αρχίζουν να επιλέγουν πλέον και την Ανατολική Κρήτη και όχι μόνο τα Χανιά για τις διακοπές τους.

Τα στοιχεία και όλα τα μηνύματα δείχνουν πως η χρονιά θα είναι πάρα πολύ καλή, φτάνει βέβαια να κυλήσουν όλα ομαλά και να μπορέσουν και οι επιχειρηματίες να ανταποκριθούν στη διαφαινόμενη αύξηση και φυσικά αυτό να αποτυπωθεί και στα έσοδα τους.