Λιγότερες αεροπορικές θέσεις από Γερμανία φέτος για την Κρήτη - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Λιγότερες αεροπορικές θέσεις από Γερμανία φέτος για την Κρήτη

8 Μαρτίου 2024 -

Ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση από πέρυσι έχουν φέτος οι τουριστικοί προορισμοί στην Κρήτη, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Συντονισμού Πτήσεων για τις έως σήμερα κρατήσεις αεροπορικών slots στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Συνολικά για τη φετινή χρονιά έχουν ήδη προγραμματιστεί 320.000 περισσότερες αεροπορικές θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 100 αεροπορικές εταιρείες έχουν προγραμματίσει για το διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2024 περισσότερες από 5,4 εκατ. θέσεις, αριθμός αυξημένος κατά 6,3% σε σύγκριση με πέρυσι.

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, οι εταιρείες θα προσθέσουν στην πορεία και άλλες θέσεις και αναλόγως των συνθηκών μπορεί να επεκτείνουν τις πτήσεις τους έως και τον Νοέμβριο, όπως έκαναν και πέρυσι.

Πρώτη αγορά τουριστών η Γερμανία αλλά με λιγότερες θέσεις
Οι Γερμανοί εξακολουθούν να είναι οι μεγαλύτεροι λάτρεις της Κρήτης για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και αυτό φαίνεται από τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις που έχουν μπει στο σύστημα έως αυτή την ώρα και πλησιάζουν τα 1,2 εκατομμύρια.

Ωστόσο υπάρχει μια ελαφριά κάμψη στη ζήτηση, της τάξης του -1,7%, δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς 21.000 αεροπορικές θέσεις λιγότερες.

Αν και δεν πρόκειται για μια μεγάλη διαφορά, η οποία άλλωστε ενδέχεται και να καλυφθεί το επόμενο διάστημα, προκαλεί ωστόσο προβληματισμό.

Στο μεταξύ, χθες ολοκληρώθηκε η μεγάλη τουριστική έκθεση ITB στο Βερολίνο, που παραδοσιακά αποτελεί βαρόμετρο για την τουριστική αγορά. Εκεί η ελληνική αποστολή διαπίστωσε ότι διατηρείται ζεστό το ενδιαφέρον των Γερμανών για διακοπές στην Κρήτη αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα.

Γενικά εκτιμάται ότι οι Γερμανοί το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν πιο δυναμικά σε αγορές τουριστικών πακέτων για το καλοκαίρι.

Πάντως η Aegean, για την οποία η Γερμανία αποτελεί μια αγορά υψηλής στόχευσης, φέτος έχει αυξημένες διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις προς διάφορους προορισμούς της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ελληνική αεροπορική εταιρεία, οι πρώτες ενδείξεις για την καλοκαιρινή σεζόν καταγράφουν θετικά μηνύματα, καθώς οι πληρότητες βρίσκονται μεν σε αντίστοιχα με τα περυσινά επίπεδα (ή και λίγο υψηλότερες), ωστόσο οι διαθέσιμες θέσεις προς τη γερμανική αγορά είναι αυξημένες (ενδεικτικά +20% τον Μάρτιο, +8 % τον Απρίλιο, +13% τον Μάιο από και προς Αθήνα).

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους επιβάτες από τη γερμανική αγορά, οι οποίοι πλέον φαίνεται να επιλέγουν τη χώρα μας και κατά τους χειμερινούς μήνες, οι προτιμήσεις τους επικεντρώνονται σε προορισμούς, όπου παραδοσιακά έχουν υψηλή ζήτηση και επισκεψιμότητα, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Καλαμάτα, η Κως κλπ., αλλά πλέον και κάποια μικρότερα νησιά.

Οι αγορές με την ισχυρότερη αύξηση για το Ηράκλειο
Στη δεύτερη θέση των αγορών με τις περισσότερες προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις προς Ηράκλειο βρίσκεται η Βρετανία, η οποία μάλιστα εμφανίζει άνοδο της τάξης του 8,5%.

Ποσοστιαία, τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζει η αγορά της Μολδαβίας, με σχεδόν 280% (από 17.100 αεροπορικές θέσεις το 2023, φέτος έχουν προγραμματιστεί σχεδόν 65.000) αλλά και της Σλοβακίας με σχεδόν 118% (από 23.500 θέσεις το 2023, φέτος έχουν προγραμματιστεί 51.400 θέσεις).

Υψηλά ποσοστά αύξησης εμφανίζουν επίσης η Ρουμανία (38,6%), η Πολωνία (31,6%), η Σερβία (30,7%) και η Σουηδία (23,7%). Αυτό δείχνει ότι η Κρήτη έχει καταβάλει μια σημαντική προσπάθεια να προσελκύσει τουρίστες και από άλλες μικρότερες αγορές, επιχειρώντας να καλύψει τις απώλειες από την άλλοτε ισχυρή αγορά της Ρωσίας, από την οποία φέτος δεν έχει προγραμματιστεί προς το παρόν καμία απευθείας πτήση.