Λιβύη: Αναστολή καθηκόντων για τον υπουργό Πετρελαίου κατηγορούμενο για παραβάσεις δημοσίου συμφέροντος - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C
Λιβύη: Αναστολή καθηκόντων για τον υπουργό Πετρελαίου κατηγορούμενο για παραβάσεις  δημοσίου συμφέροντος

Λιβύη: Αναστολή καθηκόντων για τον υπουργό Πετρελαίου κατηγορούμενο για παραβάσεις δημοσίου συμφέροντος

26 Μαρτίου 2024 -

Η Αρχή Διοικητικού Ελέγχου στη Λιβύη εξέδωσε απόφαση με την οποία  ανέστειλε τα καθήκοντα του Υπουργού Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, Muhammad Aoun, επειδή διέπραξε νομικές παραβιάσεις που έβλαπταν το δημόσιο συμφέρον του κράτους.

Η αρχή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η αναστολή της εργασίας  του υπουργού ελήφθη «για λόγους και απαιτήσεις προς το συμφέρον της έρευνας» και με βάση «το υπόμνημα του Διευθυντή του Γενικού Τμήματος Ερευνών και την πορεία της έρευνας σχετικά με τα γεγονότα της Υπόθεσης Νο. 178, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη νομικών παραβιάσεων».

Η Επιτροπή δεν αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της υπόθεσης  και αν  ο υπουργός θα παραπεμφθεί για διερεύνηση ή τις παραβάσεις που διέπραξε κατά τη θητεία του στο υπουργείο Πετρελαίου και Αερίου.

Οι σχέσεις μεταξύ αξιωματούχων πετρελαίου στη Λιβύη δεν ήταν καλές εδώ και μήνες, λόγω συμφωνιών για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που συνήψε η κυβέρνηση με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Τουρκίας, καθώς και λόγω διαφωνιών σχετικά με τη διαχείριση των εσόδων από πετρέλαιο. διαφωνία που θα υπονόμευε την ανασυγκρότηση και τη μεταρρύθμιση αυτού του τομέα.

Ο υπουργός Πετρελαίου Μοχάμεντ Αούν, από τον Φεβρουάριο του 2021, βρισκόταν σε διαμάχη με τον Πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, όταν ο τελευταίος σχημάτισε το Ανώτατο Συμβούλιο Ενεργειακών Υποθέσεων υπό την προεδρία του, το οποίο απέρριψε και κατάχρηση των εξουσιών του.

 Λίγες μέρες αργότερα, η διαμάχη κλιμακώθηκε ξανά μεταξύ Νταμπαϊμπά και Αούν, αφού η κυβέρνηση του Νταμπάιμπα υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα λιβυκά ύδατα, σε μια συνάντηση κατά την οποία ο Αούν απουσίαζε και αντικαταστάθηκε από τον Υπουργό Οικονομίας Μοχάμεντ αλ- Hawaij, ο οποίος υπέγραψε.

Πηγή ertnews.gr