Ινστιτούτο Κιέλου: Αβεβαιότητα για την αποστολή βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία το 2024 – Η Ε.Ε θα πρέπει να διπλασιάσει τη δική της - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C
Ινστιτούτο Κιέλου: Αβεβαιότητα για την αποστολή  βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία το 2024 – Η Ε.Ε θα πρέπει να διπλασιάσει τη δική της

Ινστιτούτο Κιέλου: Αβεβαιότητα για την αποστολή βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία το 2024 – Η Ε.Ε θα πρέπει να διπλασιάσει τη δική της

16 Φεβρουαρίου 2024 -

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διπλασιάσει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία για να καλύψει το έλλειμμα στις ΗΠΑ, όπου ένα νέο οικονομικό πακέτο έχει μπλοκαριστεί εδώ και μήνες στο Κογκρέσο, προειδοποίησε σήμερα Παρασκευή, το Ινστιτούτο Κίελου για την Παγκόσμια Οικονομία (Kiel Institute for the World Economy) αναφέρει το AFP.

«Είναι πολύ αβέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια το 2024», εκτιμά το ινστιτούτο, το οποίο εξετάζει τη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια που υποσχέθηκε και παραδόθηκε στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τους έως τις 15 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ έστειλαν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 42,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποσχεθεί 49,7 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια από την αρχή του πολέμου, αλλά μόνο 35,2 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής για όπλα και ακριβή εξοπλισμό.

«Η Ευρώπη θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιάσει την τρέχουσα στρατιωτική της βοήθεια με την υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη βοήθεια από τις ΗΠΑ», προειδοποιεί ο Christoph Trebesch, ο οποίος ηγείται της ομάδας στο Ινστιτούτο του Κιέλου που είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη της βοήθειας προς την Ουκρανία.

«Αυτό είναι μια πρόκληση, αλλά τελικά, αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης», προσθέτει ο Trebesch. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι από τις πλουσιότερες στον κόσμο και, μέχρι τώρα, δεν έχουν ξεπεράσει ούτε το 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2021 για να στηρίξουν την Ουκρανία», τονίζει.

Συνολικά, έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία 265,1 δισ. ευρώ από τον Φεβρουάριο του 2022, εκ των οποίων 141,3 δισ. ευρώ είναι οικονομική βοήθεια, 107,5 δισ. ευρώ στρατιωτική και 16,3 δισ. ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι πρώτοι χορηγοί είναι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της (144,1 δισ. ευρώ), οι ΗΠΑ (67,7 δισ. ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (15,7 δισ. ευρώ).

Όμως, και πάλι, η απόκλιση είναι μεγάλη μεταξύ των υποσχέσεων και των πραγματικών ποσών που διατέθηκαν, ειδικά στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μέχρι στιγμής έχει χορηγήσει μόνο 77,2 δισ. ευρώ σε βοήθεια. Αυτή η διαφορά εξηγείται από το γεγονός ότι τα κονδύλια που αποδεσμεύονται από την ΕΕ στοχεύουν γενικά σε μια περίοδο πολλών ετών.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή ertnews.gr