Η ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε «φάμπρικα» παράνομων συνταγογραφήσεων ύψους 500.000 ευρώ - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Η ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε «φάμπρικα» παράνομων συνταγογραφήσεων ύψους 500.000 ευρώ

2 Δεκεμβρίου 2023 -

Συνολικά 29 γιατροί φέρονται να προχωρούσαν σε παράνομες συνταγογραφήσεις για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, εν αγνοία των ασθενών, όπως αποκάλυψε έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας για εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κακουργηματικές απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρει το ieidiseis.gr.

Τα ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων βρίσκονταν από τα μέλη του κυκλώματος ή αντλούνταν από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο, συμφερόντων εμπλεκομένων στην εγκληματική οργάνωση.

Για την υπόθεση οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε πέντε άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 33 ονόματα. Η συνολική ζημιά του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στις 539.847 ευρώ.

Η αστυνομική επιχείρηση έλαβε χώρα χθες Πέμπτη. Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι δρούσαν τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2018.

Φέρονται να προχωρούσαν στην έκδοση και εκτέλεση εικονικών συνταγογραφήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, έχοντας διαμορφώσει προς τον σκοπό αυτό δίκτυο εταιρειών εισαγωγής και παροχής προϊόντων, οι οποίες παρουσίαζαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τις εικονικές συνταγογραφήσεις εκμεταλλευόμενες τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον Οργανισμό.

Την παράνομη συνταγογράφηση έκαναν 29 ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων εν αγνοία των ασθενών, ενώ η ανεύρεση Α.Μ.Κ.Α. ασφαλισμένων γινόταν από μέλη της οργάνωσης ή αντλούνταν από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο, συμφερόντων των εμπλεκομένων.

Μάλιστα για να μη γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις τους επέλεγαν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άσχημη συνολική κατάσταση υγείας, ενώ σε πολλές καταχωρήσεις συνταγογραφήσεων αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, που αντιστοιχούσαν στους εμπλεκόμενους ή ήταν ανύπαρκτοι.

Ωστόσο, η οργάνωση εκμεταλλευόμενη το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει και τη δομή και οργάνωση των εταιρειών τους, συγκάλυπταν την παράνομη δράση τους, ενσωματώνοντας αυτή στο πλαίσιο της νόμιμης λειτουργίας και δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούσαν «αχυρανθρώπους» ως νόμιμους εκπροσώπους και μέλη των εταιρειών και σε περίπτωση καταγγελίας συνέχιζαν τη δραστηριότητα τους μέσω άλλης εταιρείας, είτε νέας είτε από τις ήδη υπάρχουσες.

Τέλος, η νομιμοποίηση των εσόδων τους πραγματοποιούνταν μέσω συναλλαγών μεταξύ διαφόρων εταιρειών της οργάνωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και μέσω ανάληψης μεγάλων χρηματικών ποσών από «αχυρανθρώπους», ενώ χρησιμοποιούσαν τις εταιρίες αυτές για να χρηματοδοτούν αθλητικό σύλλογο ιδιοκτησίας του αρχηγικού μέλους.

Η παράνομη αυτή δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων και έτερων επιχειρήσεων που εισήγαγαν αποκλειστικά τα ανωτέρω ιατροτεχνολογικά προϊόντα καθώς έπρεπε να καταβάλλουν μεγαλύτερο ποσό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback).

Από την μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους Α.Μ.Κ.Α. 653 ασφαλισμένων, ενώ η συνολική ζημιά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανέρχεται σε 539.847 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

 

Content retrieved from: https://antilalospress.gr/Articles/i-elas-apokalupse-famprika-paranomon-suntagografiseon-upsous-500000-euro.