Η Γαλλία ανοίγει παράθυρο για αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C
Η Γαλλία ανοίγει παράθυρο για αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους

Η Γαλλία ανοίγει παράθυρο για αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους

18 Φεβρουαρίου 2024 -

Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους δεν είναι πλέον ταμπού για τη Γαλλία, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι χθες με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β’, προσθέτοντας ότι η χώρα του ενδέχεται να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, αν οι προσπάθειες για λύση δύο κρατών στην περιοχή παγώσουν λόγω της απόρριψης εκ μέρους της ισραηλινής πλευράς.

Την ίδια στιγμή, ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει μόνο σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή και θα αποτελέσει σημείο καμπής στη σύγκρουση.

Ασφαλώς, μια μονομερής γαλλική αναγνώριση λίγα πράγματα θα μπορούσε να αλλάξει σε πρακτικό επίπεδο για την κατάσταση στην περιοχή σήμερα, όμως θα είχε ένα ιδιαίτερο συμβολικό και διπλωματικό βάρος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενζαμίν Νετανιάχου έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του σε κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, υποστηρίζοντας ότι δεν θα θέσει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Ήδη από το 2014 η γαλλική Βουλή είχε προτρέψει την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, χωρίς όμως απήχηση στη διπλωματική στάση της Γαλλίας.

Η Γαλλία ανοίγει παράθυρο για αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους
Φώτο Αρχείου (Eric Ferferberg/Pool Photo via AP)

Όμως για πρώτη φορά ένας Γάλλος ηγέτης κάνει θετικό σχόλιο για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, αντικατοπτρίζοντας και τις ανησυχίες των δυτικών ηγετών, καθώς αυξάνονται οι απώλειες στη Γάζα εξαιτίας των ισραηλινών επιχειρήσεων μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

“Οι εταίροι μας στην περιοχή, ιδίως η Ιορδανία, εργάζονται σε αυτό, εργαζόμαστε μαζί τους. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτό, στην Ευρώπη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας» ενημέρωσε ο Μακρόν, που στη συνέχεια τόνισε ότι «το οφείλουμε στους Παλαιστίνιους, των οποίων οι φιλοδοξίες έχουν καταπατηθεί για πάρα πολύ καιρό, το οφείλουμε στους Ισραηλινούς που έζησαν τη μεγαλύτερη αντισημιτική σφαγή και το οφείλουμε σε μια περιοχή που λαχταρά να ξεφύγει από τους υποστηρικτές του χάους και από αυτούς που σπέρνουν εκδίκηση».

Η μαζική εναέρια και χερσαία επίθεση του Ισραήλ στην πυκνοκατοικημένη Γάζα έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 28.000 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι παιδιά και γυναίκες, έχει ισοπεδώσει κατοικημένες περιοχές και έχει αφήσει άστεγους τους περισσότερους από τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους της.

Ενώ οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος, οι περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες δεν το έχουν κάνει, υποστηρίζοντας ότι ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να προκύψει μετά από διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Πηγή: Reuters

Πηγή ertnews.gr