Εξαιρετικής ποιότητας και αξιοποιήσιμο το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου Cronos 2 - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C
Εξαιρετικής ποιότητας και αξιοποιήσιμο το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου Cronos 2

Εξαιρετικής ποιότητας και αξιοποιήσιμο το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου Cronos 2

15 Φεβρουαρίου 2024 -

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης Cronos-2, εντός του τεμαχίου 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι εργασίες της γεώτρησης από την ιταλογαλλική κοινοπραξία των εταιρείων Εni και Total.

Ηη οποία πραγματοποιήθηκε σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της και 3 χιλιομέτρων από την αρχική ερευνητική γεώτρηση Cronos-1, κατέδειξε την ύπαρξη της ίδιας στήλης φυσικού αερίου, με παραγωγική ζώνη εντός γεωλογικού σχηματισμού που υπερβαίνει τα 115 μέτρα. Επιβεβαίωσε δε ότι πρόκειται για επέκταση του κοιτάσματος Cronos, με τα ίδια χαρακτηριστικά σε ανθρακικά πετρώματα.

Κατά τις εργασίες της γεώτρησης διενεργήθηκε, επίσης, πλήρης παραγωγική δοκιμή (DST), η οποία κατέγραψε την εξαιρετική ποιότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα, καθώς και την υψηλή ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα, που υπολογίζεται να ξεπερνά τα 150 mmscfd (Million Standard Cubic Feet per Day) σε συνθήκες παραγωγής.
Το Cronos αποτελεί την τρίτη ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 6 της , μαζί με τα Calypso (2018) και Zeus (2022). Στο παρόν στάδιο, το υπουργείο Ενέργειας και η αδειούχος κοινοπραξία εξετάζουν τους τρόπους για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων, η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα αφορά σε προμήθεια αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την Ευρώπη, με το σύμπλεγμα ανακαλύψεων που έχει δημιουργηθεί να αναμένεται να συμβάλει στην επίσπευση της ανάπτυξής τους.

Σε ανακοινώσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών της Cronos-2 έχουν προβεί και οι εταιρείες Eni και Total.

«Είπε ναι»: Ο Αυστραλός πρωθυπουργός έκανε πρόταση γάμου στη σύντροφό του ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου

Πηγή protothema.gr