Βραζιλία: Στόχος της επίσκεψης Μακρόν η στήριξη της Ουκρανίας - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C
Βραζιλία: Στόχος της επίσκεψης Μακρόν  η στήριξη της Ουκρανίας

Βραζιλία: Στόχος της επίσκεψης Μακρόν η στήριξη της Ουκρανίας

27 Μαρτίου 2024 -

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να πείσει τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, να στηρίξει την Ουκρανία. Ο Μακρόν βρίσκεται σε τριήμερη επίσκεψη στη Βραζιλία, γράφει το Bloomberg, το οποίο επικαλείται το Kyiv Independent. Είναι η πρώτη φορά που Γάλλος πρόεδρος επισκέπτεται τη χώρα εδώ και 11 χρόνια.

«Στο επίκεντρο της ατζέντας του θα προσπαθήσει να πείσει τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να πάρει θέση για τον πόλεμο», ανέφερε το Bloomberg.

«Ο Γάλλος ηγέτης στοιχηματίζει ότι οι διαφορές του με τον Λούλα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορούν να περιοριστούν», ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο Γάλλους αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται.

Ενώ ο Μακρόν έχει καθιερωθεί πρόσφατα ως ένας από τους πιο ειλικρινείς υποστηρικτές της Ουκρανίας, ο Λούλα προσπάθησε εδώ και καιρό να τοποθετηθεί ως μεσολαβητής στη σύγκρουση και η Βραζιλία ως ουδέτερη χώρα.

Το Bloomberg επεσήμανε ότι ο Λούλα έχει επανειλημμένα απορρίψει τον οπλισμό της Ουκρανίας και «θεωρεί ότι οι δύο πλευρές μοιράζονται την ευθύνη για τον πόλεμο».

Ο Λούλα φέρεται να απέρριψε το αίτημα του προέδρου Volodymyr Zelensky να συναντηθούν στην Αργεντινή τον Δεκέμβριο του 2023, καθώς και οι δύο ηγέτες παρευρίσκονταν στην ορκωμοσία του Javier Milei, του νέου προέδρου της Αργεντινής. Ο Ζελένσκι και ο ντα Σίλβα συναντήθηκαν τελευταία φορά στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς τον Ιανουάριο του 2023, ο Λούλα είπε ότι η Ρωσία έκανε λάθος εισβάλλοντας στην Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή σε μεγάλη κλίμακα.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Λούλα πρότεινε ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να είναι ανοιχτή στο να εγκαταλείψει την Κριμαία με αντάλλαγμα την ειρήνη με τη Ρωσία.

Πηγή: hotnews.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή ertnews.gr