Αυγενάκης – Σύσκεψη στο Επιμελητήριο Χανίων: Δεν θα αφήσουμε κανέναν κλάδο ανοχύρωτο - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Αυγενάκης – Σύσκεψη στο Επιμελητήριο Χανίων: Δεν θα αφήσουμε κανέναν κλάδο ανοχύρωτο

8 Μαρτίου 2024 -

Τη συνέχιση και εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη την επικράτεια, με στόχο την προστασία των ελληνικών προϊόντων, αλλά και για να μη μείνει ανοχύρωτος κανένας κλάδος της παραγωγής, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη που έγινε στο Επιμελητήριο Χανίων, παρουσία του ΔΣ και μελών της Διοικούσας Επιτροπής της υπό σύσταση Ένωσης Τυροκόμων Κρήτης.

Ο υπουργός κάλεσε τους παραγωγούς να προχωρήσουν στην ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γραβιέρας Κρήτης, ως προϊόν ΠΟΠ, δείχνοντας στους παραγωγούς τον προσανατολισμό της ΕΕ.  Επίσης εξαίροντας το έργο του ΜΑΙΧ το κάλεσε να επεκτείνει σε όλη την Κρήτη το πρόγραμμά του για το Παρατηρητήριο Αγροτουρισμού.

Αναφερόμενος στα Αγροτικά Τμήματα των Επιμελητηρίων που νομοθετήθηκαν τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό και με την εγγραφή των παραγωγών στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων θα δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθούν πιο στοχευμένες πολιτικές, υπέρ των επαγγελματιών αγροτών.

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης πρότεινε ως Αναπτυξιακό Δίκτυο Επιστημονικής και Επιχειρηματικής Καινοτομίας, τη σύμπραξη του Επιμελητηρίου Χανίων με τα Ακαδημαϊκά ιδρύματα των Χανίων, τη δημιουργία εδαφολογικού χάρτη παραγωγικότητας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Ο κ. Ροκάκης επισήμανε ότι έτσι θα μπορέσει να ενισχυθεί ο παραγωγικός πλούτος της Κρήτης. «Η υλοποίηση ψηφιακού εδαφολογικού χάρτη για την Περιφερειακή ενότητα Χανίων, πέρα από τη δυνατότητα άμεσης πρακτικής εφαρμογής της σε επίπεδο παραγωγού, θα εξασφαλίσει στην Περιφέρεια Κρήτης ένα σύγχρονο Εδαφολογικό Χάρτη σε λεπτομερή κλίμακα 1 : 5.000, τον οποίο δεν διαθέτει, σε αντίθεση με τις λοιπές περιοχές της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων χαρακτήρισε τον Λευτέρη Αυγενάκη άριστο γνώστη των ιδιαιτεροτήτων της Κρήτης και σημείωσε ότι το Επιμελητήριο διατηρεί μαζί του «έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ο οποίος μας δίνει συχνά την ευκαιρία να ενισχύουμε τη θέση των επιχειρήσεών μας». Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον υπουργό γιατί όπως είπε «βρίσκουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου και της συνεργασίας προς όφελος της Επιχειρηματικής μας κοινότητας».

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Γιώργος Στρατάκος ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Αντώνης Ροκάκης Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χανίων, Μιχάλης Βάμβουκας Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Επιχειρηματικότητας, Σπύρος Μπαλαντίνος Πρόεδρος Τυροκόμων Χανίων.  Στη σύσκεψη παρέστησαν επίσης οι: Νεκτάριος Βιδάκης Αντιπρόεδρος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Λευτέρης Ζερβός Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Γλεντζάκης Μέλος ΔΣ ΟΠΕΚΕΠΕ,  Γεωργία Χονδρολέου Εθνική Συντονίστρια της Ελλάδας για τη μετάβαση αγροδιατροφικών συστημάτων στον FAΟ.

Αγροτικά Τμήματα Επιμελητηρίων

Ο υπουργός επισήμανε ότι με την ψήφιση του Νόμου 5087/2024,  άρθρα 50-53 υλοποιούνται τα Αγροτικά Τμήματα εντός των Επιμελητηρίων που συζητούντο επί 20 χρόνια. Εξήγησε ότι στα αγροτικά τμήματα θα εγγράφονται όσοι ασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα ασκούν εμπορική δραστηριότητα (δηλαδή όσοι είναι και θα είναι στο μέλλον στο ΓΕΜΗ).

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία τα Επιμελητήρια αναλαμβάνουν να συστήσουν μητρώο αγροτών, που θα περιλαμβάνει όλους ανεξαιρέτως τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα.

«Θέλουμε το μητρώο αυτό να είναι ο προθάλαμος για κάθε αγρότη. Το μητρώο θα έχει διασύνδεση και με το ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων). Θέλουμε μέσα από αυτό το Μητρώο να ξέρουμε περισσότερα στοιχεία για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Δεν έχουμε καθόλου σωστή εικόνα αυτή τη στιγμή. Θα μας βοηθήσει, ακόμη, στο να κάνουμε πιο στοχευμένες πολιτικές».

Έλεγχοι

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ είχαν φθάσει στο υπουργείο πληροφορίες για διάφορα καρτέλ που λειτουργούσαν στην αγορά γάλακτος. Πριν τις κινητοποιήσεις, σημείωσε, συστάθηκαν μικτά κλιμάκια και παρουσία εισαγγελέων έγιναν έλεγχοι σε πολλά επίπεδα, σε σούπερ μάρκετ και σε πύλες εισόδου της χώρας.

267 δείγματα οδηγήθηκαν στον ΕΛΓΟ και ελέγχονται για τις σημάνσεις.

Επίσης, όπως είπε, έγιναν συστηματικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας. «Πήγαμε Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Προμαχώνα. Καθημερινά πέρναγαν πάνω από 30 βυτία με προϊόντα γάλακτος από τα σύνορα, ενώ τώρα μετά τους ελέγχους έχουν σχεδόν μηδενισθεί. Καλέσαμε όλους τους εμπλεκομένους και τους ενημερώσαμε ότι το επόμενο βήμα είναι να πάμε στις γαλακτοβιομηχανίες να δούμε τα ισοζύγια.

Την ίδια στιγμή, γίνεται το ίδιο και στα οπωροκηπευτικά. Θα ακολουθήσει μέλι, κρέας, λάδι. Δεν θα μείνει κανένας κλάδος ανοχύρωτος.

Υπερασπιζόμαστε και τον κτηνοτρόφο, τυροκόμο και καταναλωτή, αλλά και τους νοικοκύρηδες μεταποιητές».

Κοινός αγώνας για το μεταφορικό ισοδύναμο

Το ενδιαφέρον για το Μεταφορικό Ισοδύναμο ήταν ίδιο από όλους τους βουλευτές της Κρήτης.

Με κοινή πρωτοβουλία διορθώθηκε η προηγούμενη απόφαση που είχε δρομολογηθεί για να μείνει εκτός Μεταφορικού Ισοδύναμου η Κρήτη. Με την πίεση που ασκήθηκε, όπως σημείωσε, διορθώθηκε το λάθος και θα γίνει τροποποίηση της ΚΥΑ για το 2023.

Σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση:

– Η Κρήτη θα έχει κατανομή 25% του συνολικού π/υ του ισοδύναμου. Αυτό σημαίνει ότι για το 2023 από τα 8 εκ θα ανέβει στα 10 εκ ευρώ.

– Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του αντισταθμίσματος από το 20% θα πάει στο 40%, ώστε οι επιχειρήσεις της Κρήτης να αντιμετωπίζονται όπως οι επιχειρήσεις μεγάλων νησιών (όπως Ρόδος, Λέσβος, Κως κλπ).

– Για να περιοριστεί η κακή χρήση του μέτρου θα μπορούν να εντάσσονται επιχειρήσεις με τον κύριο ή / και μέχρι 2 δευτερεύοντες ΚΑΔ. Έτσι θα αποφύγουμε να εντάσσονται ευκαιριακά ΚΑΔ.

– Οι έλεγχοι πλέον θα γίνονται από 2.000 ευρώ και πάνω και θα γίνεται διασταύρωση μέσω της myAADE, ώστε οι φορτωτικές να αντιστοιχούν σε υπαρκτά τιμολόγια αγοράς των μεταφερόμενων πρώτων υλών ή προϊόντων.

Για το ΑΜΑΛΘΕΙΑ (έκτακτη ενίσχυση για κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους) γίνεται προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστούν οι πιστώσεις για τα 10.800.000 ευρώ για τους νησιώτες κτηνοτρόφους. Τα 7,8 εκ εξ αυτών αφορούν την Κρήτη.

Forum Κρητικών προϊόντων

Για το forum Κρητικών προϊόντων σημείωσε ότι διοργανώνεται κάθε χρόνο από τα 4 επιμελητήρια της Κρήτης.

Η διοργάνωση είναι αμιγώς μια διαδικασία B2B (Business to Business), δεν έχει κοινό και συμμετέχουν αποκλειστικά άνθρωποι της αγοράς (ξενοδοχεία, delicatessen, supermarkets, εστιατόρια κλπ).

Το φετινό θα είναι το 12ο στην Κρήτη (23 Μαρτίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης στις Γούρνες).

Μέχρι και 28/2/24, για το φετινό forum στην Κρήτη έχουν εγγραφεί 224 παραγωγοί και βιοτέχνες και 82 αγοραστές. Τα τελευταία 2 χρόνια γίνεται και στην Αθήνα, το φετινό θα είναι το 3ο. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι στο Forum της Αθήνας συμμετείχαν 150 παραγωγοί (έναντι 119 το 2022) και 63 αγοραστές (έναντι 58 το 2022) και  έγιναν 18,5 χιλιάδες B2B συναντήσεις.

Εφέτος στο πλαίσιο του forum της Αθήνας θα διοργανωθούν και 2 συνέδρια-ημερίδες, ένα για το λάδι και ένα για το μέλι.

Στηρίζουμε την τυροκομία

«Θέλουμε να ενισχύσουμε το γάλα και τα τυροκομικά προϊόντα της Κρήτης. Μπορούμε να συγκριθούμε στην ποιότητα.

Θέλουμε να δημιουργηθεί Διεπαγγελματική Γραβιέρα Κρήτης ως ΠΟΠ προϊόν.

Θα μπορέσουν να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το προϊόν στο ίδιο τραπέζι και θα δοθούν νέες δυνατότητες για την προώθηση του προϊόντος.

Η ΕΕ αναγνωρίζει πρώτα από όλα τις Διεπαγγελματικές και μετά Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών. Ό,τι σχήμα και να επιλέξετε θα το στηρίξουμε, αλλά μέσω των Διεπαγγελματικών θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την προβολή του προϊόντος».

Επίσης θύμισε ότι προ ημερών υπέγραψε απόφαση για επισκέψιμα τυροκομεία, γεγονός που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην προώθηση του κλάδου και στην ανάδειξη των ποιοτικών πλεονεκτημάτων του παραγόμενου προϊόντος.

Παράλληλα τόνισε ότι θα συνεχισθούν οι έλεγχοι σε γάλα και τυροκομεία.

ΜΑΙΧ – Παρατηρητήριο Αγροτουρισμού

Ο ΥπΑΑΤ χαρακτήρισε το Παρατηρητήριο Αγροτουρισμού που έχει δημιουργήσει το ΜΑΙΧ ως ένα εξαιρετικό εργαλείο με σημαντικό αποτύπωμα για την τοπική οικονομία και πρόσθεσε:

«Στόχος μας είναι η δραστηριότητα του ΜΑΙΧ να επεκταθεί σε όλη την Κρήτη».

Μέσω της εκπόνησης ετήσιων ερευνών στο αεροδρόμιο Χανίων, το Παρατηρητήριο στοχεύει στην παρακολούθηση με βάση πρωτογενή δεδομένα και αξιολόγηση της τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή της Δυτικής Κρήτης εστιάζοντας στη συνέργεια του τουρισμού με τον αγροτικό τομέα και στην υποστήριξη βιώσιμων μορφών ανάπτυξης.

Το Παρατηρητήριο Αγροτουρισμού του ΜΑΙΧ αναμφίβολα, τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, συμβάλει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των δυο τομέων τουρισμού – γεωργίας μέσω των δεδομένων, αναλύσεων και προτάσεων σχετικά με τις τάσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και λειτουργεί ως εργαλείο για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού και της αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης στη Κρήτη.

Όπως είπε, το Παρατηρητήριο Αγροτουρισμού του ΜΑΙΧ αναμφίβολα συμβάλει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των δυο τομέων τουρισμού – γεωργίας μέσω των δεδομένων, αναλύσεων και προτάσεων σχετικά με τις τάσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και λειτουργεί ως εργαλείο για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού και της αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης στη Κρήτη.

ΚΑΠ: Η Ελλάδα πρωτοστατεί

Όπως τόνισε ο υπουργός, η ΚΑΠ επιβάλλεται να αλλάξει. Συμπλήρωσε ότι «οι διαδικασίες ξεκίνησαν από την Ελλάδα, συστηματικά, με έναν τρόπο που δεν αμφισβητείται. Με ελληνική πρωτοβουλία οι 9 χώρες του Νότου κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν για την κλιματική κρίση και για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ. Η Συμμαχία των 9 χωρών υιοθέτησε τις 19 προτάσεις μας.

Μετά πετύχαμε οι χώρες του ΕΛΚ που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα προβλήματα να υιοθετήσουν τις προτάσεις και εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε όλα τα επίπεδα.

Χτες βράδυ βγήκε ένα ερωτηματολόγιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να απαντηθεί από τους αγρότες για την αλλαγή της ΚΑΠ».

Όπως είπε ο υπουργός οι άμεσες αλλαγές θα υλοποιηθούν πριν τις ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι είναι καλή η χρονική συγκυρία για να συμβεί αυτό.