«Ασπίδες» -Ερυθρά Θάλασσα: Το ιταλικό αντιτορπιλικό κατέρριψε drones των Χούθι - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C
«Ασπίδες» -Ερυθρά Θάλασσα: Το ιταλικό αντιτορπιλικό κατέρριψε drones των Χούθι

«Ασπίδες» -Ερυθρά Θάλασσα: Το ιταλικό αντιτορπιλικό κατέρριψε drones των Χούθι

12 Μαρτίου 2024 -

Η Corriere della Sera, επικαλούμενη το Ιταλικό Υπουργείο Άμυνας, μεταδίδει πως “στα πλαίσια της επιχείρησης Aspides της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πλοίο Duilio κατέρριψε δύο εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εφαρμογή της αρχής της αυτοάμυνας, ενάντια στους Χούθι της Υεμένης.

Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

“Συγχαρητήρια στο πλήρωμα του αντιτορπιλικού που κατέρριψε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της αποστολής Aspides της ΕΕ. Το Ιταλικό Ναυτικό διασφαλίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και προστατεύει τα εμπορικά μας πλοία”, επισημαίνει σε ανάρτηση ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

Στις 2 Μαρτίου, το πλοίο Nave Duilio κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, βρισκόταν σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από το ιταλικό πλοίο και πετούσε προς αυτό», αυτό ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με την La Repubblica.. 

Τρεις ημέρες μετά η ιταλική Βουλή έδωσε το πράσινο φως για συμμετοχή της χώρας στην επιχείρηση Ασπίδες στην Ερυθρά Θάλασσα, με διαβεβαιώσεις ότι η αποστολή Aspides “δεν στρέφεται κατά κανενός, αλλά υπερασπίζεται μια αρχή: την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Μόνο με την επιβολή αυτής της αρχής είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία στην περιοχή”.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως “οι αντιδράσεις θα διεξαχθούν σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, το εθιμικό δίκαιο και το δικαίωμα αυτοάμυνας σε περίπτωση επικείμενης ή συνεχιζόμενης επίθεσης εναντίον των δικών μας πλοίων ή πλοίων τρίτων, όπως ορίζει το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Aspides θα ενεργεί επίσης σε πλήρη συμμόρφωση με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας“.Πηγή ertnews.gr