Ένθετο Οικονομία: Δυσοίωνες προβλέψεις για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C
Ένθετο Οικονομία: Δυσοίωνες προβλέψεις για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Ένθετο Οικονομία: Δυσοίωνες προβλέψεις για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

15 Μαρτίου 2024 -

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στις τιμές του πετρελαίου. Η ισχυρή ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι προοπτικές για περαιτέρω αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης εντός του έτους, οδηγούν σε άνοδο της τιμής του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές. Την ίδια ώρα, επιβαρυντικά στις τιμές του πετρελαίου λειτουργεί και η ένταση στη Μέση Ανατολή.

ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

• Αργό : 81,1 $/βαρέλι

-μηνιαία αύξηση : 3,4%

-ετήσια αύξηση : 18,25%

• Βrent : 85,3 $/βαρέλι

-μηνιαία αύξηση : 3%

-ετήσια αύξηση : 14,8%

Στο μεταξύ, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, το ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ τροφίμων στην Ελλάδα κινείται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Κι ενώ τα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνουν τον κύριο όγκο και τζίρο της κατανάλωσης, άνω του 50%, η περιφέρεια είναι αυτή που σταθερά εξακολουθεί να παρουσιάζει την πιο έντονη ανάπτυξη, με τις νησιωτικές περιοχές, να αναπτύσσονται με διψήφιους ρυθμούς.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών NielsenIQ , ενώ το 2023 ο συνολικός τζίρος της αγοράς αυξήθηκε κατά +9,3%, το αντίστοιχο ποσοστό για την Κρήτη ανήλθε στο 12,9% και για τα Νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου άγγιξαν το +14%. Εστιάζοντας περαιτέρω στα νησιά του Ιονίου & του Αιγαίου, αυτά συνεισέφεραν στις συνολικές ΠΩΛΗΣΕΙΣ του λιανεμπορίου
τροφίμων κατά 8,4%, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, φτάνοντας ακόμα και το 11,2% την περίοδο από μέσα Ιουλίου έστω και μέσα Αυγούστου.

Η ανάπτυξη των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ στις νησιωτικές περιοχές αποδίδεται στην αυξημένη τουριστική κίνηση, που καταγράφεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, και η οποία έχει τονώσει την κατανάλωση, και αφετέρου στις μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη.

Ειδικότερα, η μέση αύξηση των τιμών, που καταγράφηκε την περασμένη χρονιά στα νησιά του Ιονίου & του Αιγαίου ήταν στο 9,6%, με την πληθωριστική τάση για την υπόλοιπη Ελλάδα να βρίσκεται στο 8,7%.

Την προσοχή των πολιτών που λαμβάνουν παραπλανητικά μηνύματα ή τηλεφωνήματα, με τα οποία τους προτρέπουν να επιλέξουν διάφορους συνδέσμους ή να αποστείλουν προσωπικά τους δεδομένα, όπως κωδικούς πρόσβασης ή αριθμούς καρτών, εφιστά ο e- ΕΦΚΑ. Πρόσφατα, ζητήθηκε από ασφαλισμένο να καταβάλλει 6.000 ευρώ για να τακτοποιηθεί δήθεν, συνταξιοδοτική του υπόθεση.

Πηγή ertnews.gr