Έκτακτη συνεδρίαση για τις κατολισθήσεις στο φαράγγι του Κοτσυφού - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Έκτακτη συνεδρίαση για τις κατολισθήσεις στο φαράγγι του Κοτσυφού

20 Μαρτίου 2024 -
Εκτάκτως συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Βασιλείου την περασμένη Παρασκευή 15 Μαρτίου με αφορμή την κατολίσθηση στο Φαράγγι του Κοτσυφού που σημειώθηκε την Τετάρτη 13 Μαρτίου.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης κατά την εισήγηση του ανέφερε:
«Ως Δήμος, από την πρώτη στιγμή ενεργοποιηθήκαμε και σε πρώτη φάση αιτηθήκαμε να κηρυχθούμε ως περιοχή σε ‘έκτακτη ανάγκη’ από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κινούνται σε δύο άξονες: τον άμεσο – βραχυπρόθεσμο, που είναι το άνοιγμα και η παράδοση του δρόμου σε κυκλοφορία σύντομά αλλά και με την μέγιστη δυνατή οδική ασφάλεια από την ΠΕ Ρεθύμνης και τον μακροπρόθεσμο που είναι η κατασκευή σήραγγας (τούνελ) ή κατασκευής cut and cover. Ταυτόχρονα, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ενταχθούμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την υλοποίηση των ανωτέρω όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη έχει γίνει αυτοψία από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης – ΠΕ Ρεθύμνης και υπάρχει η πολιτική βούληση για συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΕΑΓΜΕ(πρώην ΙΓΜΕ) καθώς και να συνταχθεί από εξειδικευμένους μελετητές η αναγνωριστική μελέτη για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.»
Στην συνέχεια έπειτα από τη σχετική εισήγηση του Δημάρχου και αφού ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις της αντιπολίτευσης, των προέδρων και των κατοίκων, αποφασίστηκαν ομόφωνα:
1) Υλοποίηση κάθε απαιτούμενης ενέργειας προκειμένου για την ταχύτερη και με την μέγιστη δυνατή οδική ασφάλεια παράδοση του δρόμου όπου σημειώθηκε η κατολίσθηση στο φαράγγι του Κοτσυφού σε κυκλοφορία από την Περιφέρεια Κρήτη.
2) Την ενημέρωση επί του μακροπρόθεσμου αιτήματος, ήτοι της κατασκευής σήραγγας (τούνελ) ή κατασκευής cut and cover, των: Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, του Βουλευτή Ρεθύμνου κ. Εμμανουήλ Χνάρη, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και της Αντιπεριφεριάρχη Ρεθύμνης κ. Μαρίας Λιονή.
3) Την ανάθεση στον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χαράλαμπο Φασουλά της συνεργασίας με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, με την ιδιότητα του επιστημονικού συνεργάτη .
Ο κ. Ταταράκης έχει ήδη ξεκινήσει σειρά επαφών και συσκέψεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα για την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και για την προσβασιμότητα των οικισμών της περιοχής τονίζοντας την κοινή αγωνία όλων για ένα κομβικό σημείο του οδικού χάρτη του Δήμου καλώντας την πολιτεία να δώσει μακροπρόθεσμη λύση με στόχο πάντα την μέγιστη δυνατή οδική ασφάλεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από το αίτημα του Δήμου Αγίου Βασιλείου, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις Τοπικές Κοινότητες του Αγίου Ιωάννη και Σελλίων λόγω κατολισθήσεων.