Μοίρες https://www.booked.net
+17°C

Ζουμ στα Μάταλα «Η Παραλία» του νότου έγινε ταινία

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:
Ζουμ στα Μάταλα «Η Παραλία» του νότου έγινε ταινία


«Η Παραλία»  του νότου έγινε ταινία!


Της Ύβας Κουμαντάκη 


50 Χρόνια  μετά από το οριστικό κλείσιμο των σπηλιών στα Μάταλα,  επετειακά  επέστρεψαν σε εκείνη την εποχή όσοι βρέθηκαν στην αγαπημένη  παραλία του Νότου  το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. 

Αφορμή τα γυρίσματα μια ταινίας μικρού μήκους. 

Ωδή  των περασμένων δεκαετιών που οι σπηλιές φιλοξενούσαν  τα παιδιά των λουλουδιών.

‘’ Η Παραλία’’ είναι βασισμένη στο βιβλίου της  Πηνελόπης Κουρτζή «Το κορίτσι με το σαλιγκάρι» και θα έχουμε την τύχη να την δούμε σε πρώτη προβολή στο σημείο ακριβώς που γυρίστηκε δηλ στα Μάταλα αρχές του Φθινοπώρου, πυροδοτώντας έτσι την έναρξη των προετοιμασιών  του Matala Festival 2021 

O Αντίλαλος βρέθηκε εκεί και τις δύο ημέρες συνομιλώντας με τους συντελεστές. 

 

Γιάννης Κουκουράκης (Ηθοποιός) 

Ο Γιάννης Κουκουράκης έχει Κρητική καταγωγή. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα  Χανιά. Τα Μάταλα τα επισκέφτηκε   πρώτη φορά αλλά όπως μας είπε νιώθει πολύ οικία γιατί η Κρήτη για εκείνον είναι απλά πατρίδα χωρίς να έχει σημασία σε ποιο σημείο της είναι.

«Λόγω δουλείας και μετέπειτα λόγω της καραντίνας δεν κατάφερα  να έρθω στο νησί από τον περασμένο Αύγουστο αρά τώρα νιώθω διπλά χαρούμενος που είμαι εδώ. 

Επίσης νιώθω  μεγάλη τιμή που ο λόγος  να βρίσκομαι στα  θρυλικά Μάταλα  είναι ένας ρόλο ενός υπαρκτού προσώπου εκείνης της σπουδαίας εποχής των Χίπις και συνάμα αισθάνομαι  χρέος   να σταθώ αντάξιος  του τόπου» είπε χαμογελώντας.

«Περπάτησα το μέρος , βούτηξα στα νερά του, εισέπραξα την καλοσύνη του κόσμου και όλα αυτά έχουν γράψει μέσα μου. Εύχομαι αυτό να φανεί και στο φακό»

Τα γυρίσματα από την σειρά όπου πρωταγωνιστεί «Άγριες Μέλισσες» δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά τα σχέδια του στον χώρο της τηλεόρασης δεν είναι τα μόνα. 

«Έχω ξεκινήσει και καιρό να γράφω θεατρικά σενάρια, περισσότερο κωμωδίες γιατί αυτό έχω ο ίδιος ανάγκη να παρακολουθήσω αυτή την εποχή στο θέατρο».

Βιώνοντας  από κοντά το διήμερο των γυρισμάτων διακρίναμε  έναν άνθρωπο ήρεμο και δεκτικό στην ‘’έκρηξη’’ θαυμασμού όσων των συναντούσαν αλλά και απόλυτα συνεργάσιμο και δοτικό με τα παιδιά που πήραν μέρος στην ταινία εθελοντικά. 

Σε προσωπική του ανάρτηση λίγο πριν την αναχώρηση του αναφέρει:

«Πήρα τόσα πολλά από το μέρος και τους ανθρώπους αυτού του τόπου που θα γυρίσω πίσω ‘’Πλούσιος’’ φεύγοντας από εδώ» 
Ζαχαρούλα Βαλαβάνη  (Ηθοποιός)

Η Ζαχαρούλα Βαλαβάνη  γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Εύβοι. Με το πλατύ  φωτεινό της χαμόγελο σε μαγνητίζει αμέσως. Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να ξεκινήσει μια εγκάρδια συζήτηση.

«Πρώτη φορά στα Μάταλα και δεν ήταν δύσκολο να  νιώσω την ενέργεια της δεκαετίας του 70’ . Η ελευθερία  που είχαν οι άνθρωπου εκείνης της εποχής ήταν στάση ζωής. Από τότε αρκετός κόσμος στο πέρασμα των χρόνων σε όλη τη γη  υιοθετεί τη στάση των Χίπης.

Ο ρόλος μου είναι λίγο κόντρα. Είμαι μια κοπέλα που ακολουθεί τον έρωτα της και σταδιακά  συνειδητοποιεί  ότι βιώνει μια διαφορετική καθημερινότητα μακριά από τα στερεότητα τις κοινωνίας.

Τα Μάταλα είναι τόσο δεκτικά και φιλόξενα. Αγαπώ την Κρήτη θα ήθελα να ζήσω εδώ.  

 Γιάννης Πανταγιάς (Ηθοποιός)

Ο Γιάννης Πανταγιάς έζησε τα σχολικά του χρόνια στις Μοίρες. Ο μόνος από τους πρωταγωνιστές  που εκ των πραγμάτων ήταν σε ένα μέρος  που είχε πολλές μνήμες. 

Τον είχαμε καμαρώσει στην τηλεοπτική σειρά ‘’ Το Νησί’’ ενώ η καλλιτεχνική του πορεία εξελίσσετε στο θεατρικό σανίδι, άλλοτε ως ηθοποιός και άλλοτε ως σκηνοθέτης.

«Στο άκουσμα ότι θα πρωταγωνιστήσω στην ταινία ‘’ Η Παραλία’’ οι πρώτες σκέψεις είχαν να κάνουν με τα πρακτικά θέματα. Σε δεύτερο χρόνο ένιωσα ωραία γιατί έχω πολλές αναμνήσεις από τα παιδικά αλλά και σχολικά μου χρόνια,  μουσικά ακούσματα αλλά και μυρωδιές που ξανά έρχονται. Ο τόπος από μόνος του είναι ενεργειακά φορτισμένος από τις περασμένες δεκαετίες. Οι συντελεστές της ταινίας ακούν με προσοχή την πληροφορία που τους δίνω για το χώρο γιατί εκ των πραγμάτων είναι ο τόπος μου. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τους ανθρώπους που μου δήξανε εμπιστοσύνη και με επέλεξαν να συμμετέχω σε αυτήν την παραγογή» 
Ιωάννα Κακούρη (Ηθοποιός)

Η Ιωάννα βρέθηκε στη Μεσαρά τα τελευταία χρόνια και την έχουμε θαυμάσει μέσα από τις θεατρικές παραγωγές  της ομάδας ‘’θέατρο δίχως όνομά’’  

«Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω ότι λαμβάνω μέρος και εγώ στην ταινία. Το θέατρο με τον κινηματογράφο έχουν μεγάλες διαφορές. Παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή τα τεχνικά θέματα και απολαμβάνω την διαδικασία. Ο ρόλος που υποδύομαι είναι της νύφης που παντρεύομαι  την τελευταία μέρα που κλείνουν οι σπηλιές. Οι επαγγελματίες ηθοποιοί με βοήθησαν  πάρα πολύ και τους ευχαριστώ».