Ρωσία: Ο διάλογος με το ΝΑΤΟ είναι στο «μηδέν» αλλά δεν επιδιώκουμε ανοιχτή σύγκρουση - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ρωσία: Ο διάλογος με το ΝΑΤΟ είναι στο «μηδέν» αλλά δεν επιδιώκουμε ανοιχτή σύγκρουση

4 Απριλίου 2024 -

Οι σχέσεις Ρωσίας ΝΑΤΟ επιδεινώνονται, αλλά η Μόσχα δεν έχει καμία πρόθεση να εισέλθει σε σύγκρουση με μια χώρα του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Σε σχόλια με αφορμή την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ, ο Γκρούσκο δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι οι σχέσεις “προβλέψιμα και σκόπιμα” επιδεινώνονται και όλα τα κανάλια διαλόγου μεταξύ της Μόσχας και της συμμαχίας έχουν τεθεί σε ένα “κρίσιμο μηδενικό” επίπεδο από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

Είναι το στρατιωτικό μπλοκ έτοιμο για μια ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία; Πρέπει να ρωτήσετε τα ίδια τα μέλη του ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουμε τέτοιες προθέσεις όσον αφορά τις χώρες-μέλη της συμμαχίας“, δήλωσε ο Γκρούσκο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε αυτό που αποκάλεσε “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία το 2022 με τον δηλωμένο στόχο να εμποδίσει το ΝΑΤΟ να επεκτείνει το αποτύπωμά του κοντά στην Ρωσία. Αλλά ο πόλεμος χρησίμευσε για να γαλβανίσει τη συμμαχία, η οποία επεκτάθηκε σε 32 μέλη με την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Το ΝΑΤΟ λέει ότι βοηθά την Ουκρανία να αγωνιστεί για την επιβίωσή της σε απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και έχει παράσχει στο Κίεβο προηγμένα όπλα, εκπαίδευση και πληροφορίες. Η Ρωσία λέει ότι αυτό καθιστά το ΝΑΤΟ ντε φάκτο συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση.

Ο Πούτιν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ θα σήμαινε ότι ο πλανήτης βρισκόταν ένα βήμα πριν από το Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: Reuters

Πηγή ertnews.gr