Μοίρες https://www.booked.net
+17°C

Νίκος Μπουνάκης: «Μόνο με εκπαίδευση και σωστή καθοδήγηση θα έχουμε τιμές όπως φέτος στο ελαιόλαδο»

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:
Νίκος Μπουνάκης: «Μόνο με εκπαίδευση και σωστή καθοδήγηση θα έχουμε τιμές όπως φέτος στο ελαιόλαδο»

Τρίβουν τα χέρια τους οι παραγωγοί ελαιόλαδου καθώς η φετινή τιμή είναι για πρώτη φορά ίσως σε τόσο υψηλά επίπεδα. Μία τιμή που κάνει όλους τους παραγωγούς να θέλουν να έχουν το μάξιμουμ της απόδοσης από τα ελαιόδεντρα τους. Όμως για να γίνει αυτό δεν φτάνει μόνο να τα περιμένουν όλα από πχ τον καιρό και την τύχη. Θα πρέπει και οι ίδιοι να μπουν σε μία διαδικασία καλλιέργειας που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και να ξεφύγουν από τις κλασσικές μεθόδους που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Proactive Νίκος Μπουνάκης στον Αντίλαλο της Μεσαράς οι παραγωγοί μας θα πρέπει να δώσουν χρόνο και στην εκπαίδευση τους ώστε να καταφέρουν να έχουν τη μέγιστη ποιότητα και απόδοση στις καλλιέργειες τους

Κύριε Μπουνάκη φέτος η τιμή του ελαιόλαδου είναι σε επίπεδα που πρώτη φορά βλέπουμε. Είναι αποτέλεσμα συγκυριών ή έφτασε επιτέλους η ώρα που ο παραγωγός θα απολαμβάνει την τιμή που αξίζει στο προϊόν του;

- Είναι μια τιμή που θα μπορούσαμε να έχουμε κάθε χρόνο. Φέτος την έχουμε κυρίως λόγω του ότι φέτος η παραγωγή της Ισπανίας είναι πολύ μικρή και ταυτόχρονα μία μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση του ελαιόλαδου. Ταυτόχρονα όμως βλέπουμε και ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία να μπαίνουν δυναμικά πλέον στην αγορά και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει. Εμείς στο νησί δηλώνουμε 35 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Δυνητικά από τους 60-100 χιλιάδες τόνους που παράγουμε το χρόνο θα μπορούσαμε να παράγουμε 300 χιλιάδες τόνους κάθε χρόνο δηλαδή όσο παράγει όλη η χώρα. Θα μπορούσαμε αν σκύβαμε με την απαραίτητη προσοχή στην καλλιέργεια των ελαιόδεντρων.

Εμείς δυστυχώς δεν καλλιεργούμε με τις αρχές της ορθής πρακτικής. Π.χ. πριν βάλουμε το λίπασμα θα πρέπει κάθε τρία χρόνια να κάνουμε μία ανάλυση εδάφους για να δούμε ποια στοιχεία χρειάζεται να βάλουμε. Έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται η ελιά για να έχει την καλύτερη ποιότητα. Οι παραγωγοί μας θα πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να μην παράγουν πλέον καλλιεργώντας εμπειρικά.

Άρα μιλάμε για βασικά λάθη που γίνονται στην καλλιέργεια.

- Θα πρέπει να μάθουμε να παράγουμε προϊόντα με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάτι που στο μέλλον θα ενισχύεται από τις επιδοτήσεις. Πρέπει να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και να παράγουμε ένα ανταγωνιστικό προϊόν. Η ελιά είναι ένα ευλογημένο δέντρο το οποίο όμως δεν αξιοποιούμε όπως θα έπρεπε. Δεν είναι δυνατόν να καταστρέφουμε αυτόν τον πλούτο από τη στιγμή που θα τον συλλέξουμε στο χωράφι. Ας υποθέσουμε πως έχουμε κάνει μία σωστή λίπανση, μία σωστή δακοκτονία και έχουμε έναν καθαρό, καλό καρπό. Όταν τον βάλουμε σε ένα πλαστικό τσουβάλι που θα το βάλουμε στην καρότσα του αγροτικού και από πάνω άλλα 4-5 από πάνω η θερμοκρασίες που αναπτύσσονται χαλάνε την ποιότητα του ελαιόκαρπου. Αν το πάμε και στο ελαιουργείο και το αφήσουμε άλλες 2-3 μέρες έξω στοιβαγμένο θα αλλοιωθεί και η ποιότητα που θα μας δώσει δεν θα είναι εκείνη ώστε να έχουμε μία καλή τιμή όπως αυτή την τιμή που έχουμε σήμερα.

Πως λοιπόν αλλάζουμε όλη αυτή την λανθασμένη πρακτική που ακολουθούν οι παραγωγοί μας εδώ και χρόνια;

- Οι παραγωγοί μας θα πρέπει να καταλάβουν πως θα πρέπει να αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους κάθε χρόνο για την επιμόρφωση τους ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Μελέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας δείχνουν πως  οι παραγωγοί που έχουν ένα υψηλό τεχνικό επίπεδο έχουν 70% υψηλότερο εισόδημα από εκείνους που συνεχίζουν να παράγουν με παραδοσιακούς τρόπους.

Οι εξελίξεις τρέχουν και εμείς πρέπει να τις ακολουθήσουμε. Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είναι όλα τα ελαιόλαδα τα ίδια. Δεν είναι η οξύτητα το μοναδικό χαρακτηριστικό με το οποίο θα πρέπει να εμπορευόμαστε το ελαιόλαδο. Υπάρχουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, το χρώμα, το άρωμα οι πολυθαινόλες που μέχρι σήμερα δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία.

Ας δούμε λίγο τα μεγέθη. Τα φυτικά λάδια που καταναλώνονται κάθε χρόνο είναι 200 εκατομμύρια τόνοι. Από αυτούς τα 3 εκατομμύρια είναι ελαιόλαδο και εμείς συμβάλουμε με 100 χιλιάδες τόνους. Άρα αν δεν έχουμε υψηλή ποιότητα στο λάδι μας για να μπορεί να τοποθετηθεί στην αγορά δεν θα έχουμε στο μέλλον ανάλογες τιμές.

Αρκεί μόνο η εκπαίδευση των παραγωγών;

- Πρέπει να πάμε όπως είπαμε σε ορθές πρακτικές καλλιέργειας, με σωστή λίπανση με επαναχρησιμοποιήση των υπολειμμάτων των κλαδεμάτων στο έδαφος με τη χρήση καταστροφέα, με αναλύσεις εδάφους, με σωστή ελαιοσυλλογή και φυσικά σωστή άλεση. Το μέλλον είναι ο κοινός σωρός ώστε να έχουμε και μείωση κόστους παραγωγής και κατά την επεξεργασία του ελαιόκαρπου.

Οι μελέτες δείχνουν πως το κόστος παραγωγής είναι κοντά στο 1 ευρώ το κιλό. Η τιμή αυτή όμως πολλές φορές ανεβαίνει πολύ ψηλά λόγω των κακών πρακτικών που ακολουθούμε. Έχουμε παράδειγμα που το κόστος ξεπέρασε τα δύο ευρώ το κιλό λόγω κόστους ποτίσματος που έφτασε στα ύψη χωρίς να έχουμε το ανάλογο αποτέλεσμα. Όλα αυτά θα πρέπει να τα διορθώσουμε και αυτό θα γίνει μόνο με την εκπαίδευση των παραγωγών μας και τη σωστή συμβουλευτική προς αυτούς ώστε να μπορούν να παράγουν όπως πρέπει.

Ο κρητικός ελαιώνας θα μπορούσε να δώσει στο νησί πάνω από ένα δισεκατομμύρια ευρώ. Σκεφτείτε, έχουμε 35 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Αν φτάσουμε στους 300 χιλιάδες τόνους το χρόνο τότε με μία τιμή στα 4 ευρώ και όχι στα 4,5 μπορούμε να έχουμε στο νησί 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ που τα χρήματα αυτά θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας σε παραγωγή, τυποποίηση, εμπορία κλπ.

Ακολουθήστε το AntilalosPress στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΒΙΔΑΚΗΣ λαμπρακη οε πομποδακησ ΣΗΦΑΚΗΣ ΟΠΤΙΚΑ

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Γιατί χρησιμοποιούμε cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε, να σας προσφέρουμε μία μοναδική εμπειρία πλοήγησης.Με την πρόσβαση σας σε αυτόν, συναινείτε στη χρήση cookies. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στους Όρους Χρήσης, και στην Πολιτική Cookies του AntilalosPress.gr.