Μοίρες https://www.booked.net
+17°C

Καταπέλτης η κριτική της Μενδώνη για την εγκατάλειψη των μνημείων στην Εφορία Αρχαιοτήτων

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:
Καταπέλτης η κριτική της Μενδώνη για την εγκατάλειψη των μνημείων στην Εφορία Αρχαιοτήτων

Έκπληξη προκάλεσαν στους παράγοντες της τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε όσους παραβρέθηκαν στους χώρους που επισκέφθηκε η υπουργός πολιτισμού, τα επικριτικά σχόλια απέναντι στην προϊσταμένη και σε στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια της για την εικόνα εγκατάλειψης των αρχαιολογικών χωρών της Γόρτυνας και της Φαιστού αλλά και οι ευθύνες που καταλόγισε τόσο στην προϊσταμένη όσο και σε στελέχη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Η υπουργός ξεκίνησε τα επικριτικά της σχόλια ήδη από την είσοδο της στον Αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας, επικρίνοντας πεπαλαιωμένες πινακίδες και σταντ φθαρμένα από τον ήλιο. 

(Το σταντ στην είσοδο του Αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας που κατά την Υπουργό χαλάει την εικόνα του χώρου λόγω της φθοράς)


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της, η Υπουργός Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη παρατήρησε την εγκατάλειψη και την έλλειψη ενεργειών από την πλευρά της Εφορίας Αρχαιοτήτων για τη βελτίωση της εικόνας των δυο σπουδαίων μνημείων και επέπληξε την προϊσταμένη κα. Συθιακάκη αποδίδοντας της ευθύνες για καθυστέρηση και λάθη σε μελέτες και έργα.

Η κυρία Συθιακακη δέχθηκε την κριτική της υπουργού για τις φθαρμένες και πεπαλαιωμένες ταμπέλες στους αρχαιολογικούς χώρους, για την παλαιότητα ορισμένων κατασκευών προστασίας των ευρημάτων και για την αδυναμία της υπηρεσίας να προβεί σε κάποια λύση για τα προβλήματα αυτά. Μάλιστα η Υπουργός ανέφερε  χαρακτηριστικά «Το σπίτι μας είναι εδώ. Υπάρχουν κάποια πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό. Καθυστερείτε δραματικά κι έχετε την απόλυτη ευθύνη».


Είναι ντροπή να είναι έτσι οι αρχαιολογικοί χώροι 

Η κριτική οξύνθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού όπου από την είσοδο της στον Αρχαιολογικό χώρο αίσθηση έκανε η αναφορά της στην πρόσοψη του αναψυκτηρίου, το οποίο κατά την ίδια εξέπεμπε την εικόνα του «κακού» τουρισμού, η παρατήρηση για τις φθαρμένες πινακίδες αλλά και τα φθαρμένα υπόστεγα που προστατεύουν μέρος του αρχαιολογικού χώρου και κινδυνεύουν να πέσουν αν μείνουν χωρίς συντήρηση. Η υπουργός έκλεισε αμέσως συνάντηση για την άλλη εβδομάδα, την Παρασκευή 18 Ιουνίου, για την κυρία Συθιακακη με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού λέγοντας ότι «προφανώς πρέπει να υπάρξει επανεξέταση των μελετών και να μπουν νέες προτεραιότητες, καθώς για πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια και με ελάχιστο κόστος 10.000-15.000 ευρώ δεν υπάρχει μέριμνα». 

(Η πρόσοψη του αναψυκτηρίου που η Υπουργός προέτρεψε να ανατεθεί άμεσα στους αρχιτέκτονες της Εφορίας Αρχαιοτήτων η αλλαγή της καθώς παραπέμπει σε μια άλλη εποχή και στον "κακό" τουρισμό)

(Υπόστεγα πάνω από τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού που χρειάζονται συντήρηση)

(Υπόστεγα πάνω από τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού που χρειάζονται συντήρηση)


Η κυρία Συθιακακη από πλευράς της είπε πως η όποια καθυστέρηση οφείλεται στην υποστελέχωση της υπηρεσίας και ότι το επόμενο διάστημα η υπηρεσία θα μπει σε διαδικασία ωρίμανσης των μελετών.

Η υπουργός ανέφερε ότι η υπηρεσία οφείλει να κάνει ανάθεση έργων για να προχωρά γρηγορότερα λέγοντας ότι «η περίοδος που η ανάθεση ήταν κάτι κακό έχει περάσει προ πολλού» και σημείωσε ότι «στα επόμενα δυο χρόνια πρέπει να έχει αλλάξει η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού κι όχι απλώς να έχουν ωριμάσει οι μελέτες».


ΣΗΦΑΚΗΣ ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΔΙΑΝΑΚΗΣ 40 ΧΡΟΝΙΑ