Ισπανία: Σε επικύρωση της Ιβηρικής συμμαχίας θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός με τον Πορτογάλο ομόλογο του για την υπεράσπιση κοινών θεμάτων στην Ε.Ε - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ισπανία: Σε επικύρωση της Ιβηρικής συμμαχίας θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός με τον Πορτογάλο ομόλογο του για την υπεράσπιση κοινών θεμάτων στην Ε.Ε

15 Απριλίου 2024 -

Ο πρωθυπουργός , Pedro Sánchez, σκοπεύει να επικυρώσει  σήμερα με τον νέο πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Luís Montenegro, την ιβηρική συμμαχία για την υπεράσπιση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Sánchez θα υποδεχθεί τον Montenegro στο Moncloa Palace στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο από τότε που ανέλαβε επικεφαλής της πορτογαλικής εκτελεστικής εξουσίας.

Ωστόσο, και οι δύο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στις 5 Απριλίου κατά την οποία ολοκλήρωσαν την  προετοιμασία της σημερινής  επίσκεψης, που θα είναι η πρώτη επίσημη  στο εξωτερικό του νέου Πορτογάλου πρωθυπουργού σε μια χειρονομία που επιβεβαιώνει τη συνάφεια της διμερούς σχέσης.

Αυτό τόνισε κατά την επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών Ζοζέ Μανουέλ Αλμπαρες: «Αυτό – είπε – καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η πορτογαλική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το πολιτικό της χρώμα, στην Ισπανία».

Η κυβέρνηση του Montenegro ανέλαβε πλήρως τα καθήκοντά της την περασμένη Παρασκευή αφού πέρασε στη Βουλή τις δύο προτάσεις κατά του προγράμματος της που παρουσίασαν οι κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ και χάρη στην αποχή του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στη συνάντηση στη Moncloa,  θα συζητήσουν την κατάσταση των διμερών σχέσεων, για τις οποίες η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι είναι άριστες, και την κοινή υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έφερε καρπούς όπως η λεγόμενη «Ιβηρική εξαίρεση», η οποία επέτρεψε τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου που προορίζεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Σάντσεθ και ο Montenegro θα συναντηθούν στη Μαδρίτη δύο ημέρες πριν συναντηθούν στις Βρυξέλλες στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αυτή η συγκυρία θα οδηγήσει  στην αντιμετώπιση της ατζέντας που έχει προγραμματιστεί για τη σύνοδο κορυφής, με ζητήματα όπως η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ ή η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αναλύσουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου στην περιοχή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση του Montenegro ζήτησε την απελευθέρωση του πλοίου «MSC Aries» με πορτογαλική σημαία και όλου του πληρώματος μετά τη σύλληψή του από το Ιράν.

Ο Sánchez διατηρεί επαφές με άλλους ευρωπαίους ηγέτες για να προσπαθήσει να προωθήσει τον συντονισμό μεταξύ των χωρών για την προώθηση της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτους, ένα θέμα που τον οδήγησε στη Νορβηγία και την Ιρλανδία αυτή την εβδομάδα και που τις επόμενες ημέρες θα τον κάνει να ταξιδέψει σε Σλοβενία ​​και το Βέλγιο.

Ως εκ τούτου, θεωρείται δεδομένο ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί και στη συνάντηση με το Montenegro.

Από την άποψη αυτή, ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός δήλωσε αυτή την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του «καλωσορίζει» το γεγονός ότι η Παλαιστίνη είναι πλήρες μέλος του ΟΗΕ και υπερασπίστηκε, όπως υποστηρίζει και ο Sánchez, τη λύση των δύο κρατών.

Πηγή: EFE 

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή ertnews.gr